Članaka u kategoriji Братимљење

БРАТИМЉЕЊЕ (4) – Питешти

Када су прве бомбе Нато алијансе пале на Србију и Крагујевац 24. Марта 1999. Године пристигли су бројни телеграми граду Крагујевцу као изрази жаљења због рушења овог града и жаљења због жртава. Ужаснути смо оним што се дешава у Југославији, патњама ии страдањима недужног народа од стране НАТО снага. Жао нам је што Крагујевац, наш град побратим, са којим нас везује најискреније пријатељство преживљава ове тешке тренутке, написао је између осталог у свом телеграму ондашњи градоначелник румунског града Питештија Тудор Пендијук, понудивши прву помоћ у лековима, или збрињавању деце и старијих особа.
Ту добру вољу умало није платио животом. Наиме, већ у мају градоначелник Пендијук, секретар Питештија Јосив Чербуреану, шеф инспекцијских службе и Јон Неага и њихов возач Тудор Радукану пожурили су у Крагујевац да обиђу бомбардоване објекте и виде каква нам помоћ треба. Приликом повратка за Румунију, на аутопуту Београд Ниш код Ћуприје када је возило са делегацијом прилазило мосту, Нато пројектили пали су на мост и разорили га. Возило је полетело у амбис и ударило у бетонску конструкцију. На срећу сви чланови делгације прошли су са мањим повредама које су током ноћи саниране. Убрзо су Крагујевцу стигле тоне хране лекова и средстава за хигијену.
Десет година раније Крагујевац је био тај који је пружао помоћ Питештију након избијања познате децембарске револуције у Румунији у којој је свргнут и убијен председнички пар Чаушеску. Град Крагујевац је сакупио тада намирнице и друге ствари од помоћи и по великом снегу са две хладњаче ондашње Фабрике конзерви Црвена звезда делегација из нашег града кренула је пут Питештија. У делегацији је био и Душан Шошкић из крагујевачког градског протокола, координатор сарадња два братска града који је један од наших данашњих саговорника у емисији Братимљење у којој желимо да вам представимо управо побратимство Крагујевца и Питештија. Осим њега наша данашња саговорница је и Флорентина Стојка представница градске управе Питештија која је овог пролећа боравила у Крагујевцу.

БРАТИМЉЕЊЕ (3) – Бидгошћ

Када је градоначелник пољског града Бидгошћа Рафал Бруски 2013. године покренуо иницијативу да Крагујевчани учествују у наградној игри „Изговори Бидгошћ“ био је то само још један симоблични знак пријатељства и сарадње два града: Крагујевца и Бидгошћа потврђен повељом о братимљењу још давне 1971. Године.
Неки тврде да се Бидгошћ изговара са ћ на крају, други са ч, а можда је најлакше за изговор Немцима који га зову Бромберг.
Бидгошћ је главни град војводства Кујавско-Поморје у Пољској. Налази се око 100 km североисточно од Познања и 140 km јужно од ГдањскаУ близини се налази град Торуњ а неки сматрају Бидгошћ и Торуњ спојеним градовима, јер су удаљени свега 45 km.
У нашој данашњој емисији о сарадњи Крагујевца и Бидгошћа разговараћемо са Крагујевчанком Аном Матијевић Коморовском која је пријатељске и побратимске везе са овим градом потврдила и браком са композитором Пјотром Коморовским, те већ 25 година живи у Бидгошћу. Иначе Ана је тамо завршила музичку академију на одсеку музичка едукација и хорска диригентура и тренутно ради у једном од њихових Центара за културу где води оркестар Камерата Форгонска и учи младе да свирају разне инструменте. Она је и иницијатор и организатор сарадње младих из Крагујевца и Бидгошћа што је само један од облика узајамне сарадње. И њен супруг је повезан са Крагујевцем културним везама, пре свега на тај начин што је пре десетак година написао музику која је изведена на једном од Великих школских часова.
О омладинској и музичкој сарадњи са Бидгошћем кратко ће говорити и ђаци Прве крагујевачке гимназије којису 2019. Године са професорима Горданом Вучковић и Марком Нешићем били у Бидгошћу, а један од наших саговорника је и Миодраг Стојиловић, директор Салона антиратне карикатуре у Крагујевцу који ће нас подсетити на то једну од награда на овом Салону додељује и наш град побратим Бидгошћ, тачније њихов градоначелник.
Емисија је суфинансирана средствима из буџета града Крагујевца. Ставови изнети у подржаном медијском програму нужно не изражавају ставове града Крагујевца који је доделио средства.

БРАТИМЉЕЊЕ (2) – Мостар

Крагујевчани и Мостарци побратими су већ скоро пола века. Било је, нажалост, и прекида у овој сарадњи за време несрећних, ратних деведесетих, али је сарадња поново обновљена 2004. године, залагањем крагујевачког маратонца Горана Николића. О пријатељству и побратимству два града разговарали смо са г-ђом Радмилом Комадином, главном саветницом града Мостара; директором мостарског фестивала „Полигон“ г. Мирком Божићем, крагујевачким песником г. Дамиром Недићем и градским већником за спорт града Крагујевца г. Предрагом Стевовићем.
Емисија је суфинансирана средствима из буџета града Крагујевца. Ставови изнети у подржаном медијском програму нужно не изражавају ставове града Крагујевца који је доделио средства.

БРАТИМЉЕЊЕ (1) – Побратимство градова као културно наслеђе

Слушате прву емисију из серијала Братимљење у којој се бавимо специфичним културним наслеђем града Крагујевца створеним вишедеценијском праксом потписивања повеља и уговора о братимљењу, протокола и споразума о сарадњи и пријатељству, разумевању са градовима из целог света.
У нашој првој емисији саговорници су нам координаторка за послове унутрашње и међународне сарадње у Градској управи Тамара Бабић, новинарка Маргита Цветковић и др Добрица Миловановић са Факултета инжињерских наука, дугогодишњи члан Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе и промотер Крагујевца и Србије у Савету Европе.
Емисија је суфинансирана средствима из буџета града Крагујевца. Ставови изнети у подржаном медијском програму нужно не изражавају ставове града Крагујевца који је доделио средства.

Емисије

Prodajni centar