Skip to main content

СТАРА, ДОБРА ВРЕМЕНА – Књига „Ненаручене приче” Миће Милорадовића – Карађорђевићи и Обреновићи у анегдотама

Христос васкрсе!

У првом делу своје књиге са поднасловом „Карађорђевићи и Обреновићи у анегдотама” крагујевачки карикатуриста Мића Милорадовић је сакупио и објавио стотине анегдота о личностима из наше новије историје и илустровао их са преко 500 оригиналних карикатуралних портрета.
У уводном делу књиге (који смо управо чули) аутор је искористио једно размишљање писца Милована Витезовића, сатиричара и хумористе које по њему најбоље осликава разлике између два родоначелника српских модерних династија.
Његова претходна књига „Ненаручене приче – Легендарни Крагујевчани у анегдотама” изашла је 2005. године. За суграђане му није требала мемоарска литература јер су то биле приче на којима је Милорадовић одрастао али пак за ову опсежнију тему морао је да посегне за бројним изворима и грађом.
О томе како је дошао на идеју да ради на књизи о знаменитим Србима у анегдотама, колико је дуго писао књигу и које све изворе и литературу је користио казује нам данас у васкршњој емисији „Стара, добра времена” наш гост карикатуриста Мића Милорадовић.
Чућемо и које су његове омиљене анегдоте, које личности из наше историје су га фасцинирале и због чега али и када ће изаћи други део његове књиге.

СТАРА, ДОБРА ВРЕМЕНА – „Светлост” од Видовдана 1935. али и 1950. године

У данашњем, видовданском издању емсије „Стара, добра времена” прелиставамо први број „Светлости” (тада повременог листа за друштвени и културни живот Крагујевца) чији је први број изашао баш на Видовдан 1935. година и 15 година касније (1950.) када је овај (данас непостојећи градски недељник) био већ лист Народног фронта Крагујевачке области са типичном соцреалистичком пропагандом.

СТАРА, ДОБРА ВРЕМЕНА – „Одјек Шумадије” с краја јуна 1939. године

У данашњој емсији „Старих, добрих времена” у којој уз звуке староградских песама листамо некадашњу крагујевачку штампу, прелиставамо „Одјек Шумадије” – независан информативни лист за друштвена питања Крагујевца, издање с краја јуна 1939. године.

СТАРА, ДОБРА ВРЕМЕНА – „Одјек Шумадије” од 15. јуна 1939. године

У данашњој емисији „Старих, добрих времена” уз звуке оркестра „Крагуји” прелиставамо „Одјек Шумадије” – независног листа за друштвена питања Крагујевца од 15. јуна 1939. године. Уживајте.

СТАРА, ДОБРА ВРЕМЕНА – „Потпора” из 1898. и „Светлост” из 1950. године

У данашњој емсији „Стара, добра времена” уз звуке староградских песама прелиставамо издање „Потпоре” – листа за народне интересе од 7. јуна 1898. године и „Светлости” – листа Народног фронта Крагујевачке области од 3. јуна 1950. године. Уживајте.

СТАРА, ДОБРА ВРЕМЕНА – „Одјек Шумадије” с краја маја и почетка јуна 1939. године

У новој емсији „Стара, добра времена” у којој уз староградске песме прелиставамо некадашње крагујевачке новине, данас листамо „Одјек Шумадије” – независан информативни лист за друштвена питања Крагујевца, најпознатију међуратну новину у ондашњој нашој чаршији, издање с краја маја и почетка 1939. године.

СТАРА, ДОБРА ВРЕМЕНА – „Потпора” – лист за народне интересе с краја маја 1898. године

У данашњој емисији „Стара, добра времена”, у којој уз звуке староградске музике прелиставамо некадашњу, чаршијску, крагујевачку штампу, „бистримо” новину „Потпора” – лист за народне интересе, издање с краја маја 1898. године. Уживајте.

СТАРА, ДОБРА ВРЕМЕНА – „Одјек Шумадије” из друге половине маја 1939. године

У данашњој емсији „Старих, добрих времена”, као и увек, уз звуке староградске музике прелиставамо издање „Одјека Шумадије” – Независног информативног листа за друштвена питања Крагујевца из друге половине маја 1939. године. Уживајте.