Skip to main content

ЂУРА- „НА СВАКОМ БЕЛОМ ЛИСТУ ЗЛАТНИ СПОМЕНИ“ (11. издање)

Ђура Јакшић умро је 17. новембра 1878. године. Пред обележавање годишњице смрти Ђуре Јакшића, у данашњем издању подсећамо се како је о Његовој смрти писао Жарко Илић 1906, али и писаца из антологије „Певачи уснуле престонице“ Владимира Јагличића, у коју су ушли и Ђурини стихови. О Крагујевцу у песништву и песништву у Крагујевцу некада и сада, између осталог, у данашњем издању:

ДАНАС АКТУЕЛНО – Синдикати против запошљавања радника „на лизинг”

Влада Србије усвојила је недавно Предлог закона о агенцијском запошљавању који има за циљ да се уреди ова област и максимално заштите такозвани агенцијски запослени.
Предлогом закона предвиђено је да ће запосленима бити обезбеђена једнака зарада и други услови рада (радно време, одсуства, одмори), безбедност и здравље на раду, као и други услови који се примењују на запослене које непосредно запошљава послодавац.
Пак, сви синдикати на територији Србије сматрају да оваквим запошљавањем како се код нас у жаргону каже „на лизинг” држава брише сва права радника.
Овако радно ангажована лица преко агенције за запошљавање, по њима, су у својеврсном дискриминисаном положају у односу на запослене код послодавца корисника. Тако се долази до ситуације да уступљени радници немају одговарајућа права која проистичу из радног односа као што их имају запослени код истог послодавца. О мањкавостима овог предлога, који ће, изгледа највероватније бити изгласан разговарамо у данашњој емсији „Данас актуелно” са Југославом Ристићем, председником крагујевачког огранка Савеза самосталних синдиката.

ЗАШТО СЕ СВАКЕ ГОДИНЕ МЕЊА ДАТУМ ВАСКРСА…

У емисији, коју емитујемо на Велику суботу, 15. априла, у оквиру васкршње програмске шеме Радија „Златоусти” разговарамо са доктором Зораном Крстићем, ректором Богословије „Свети Јован Златоусти”. Ректор Крстић одговара на питања због чега је Васкрс за разлику од Божића „покретни” празник, због чега се сваке године мења датум његовог прослављања, као и како се тачно датује и ко је за то задужен. У току емисије др Зоран Крстић, одговориће на бројна питања попут оних од када датира сама прослава Васкрса, обичај фарбања јаја и због чега се православни хришћани поздрављају најрадоснијим поздравом „Христос васкрсе!” све до Спасовдана и многа друга…

Богослужбени живот у Великом посту – предавање проф. Србољуба Убипариповића

Професор Србољуб Убипариповић је доцент на Православном богословском факултету у Београду. У Крагујевцу је гостовао на вечерима посвећеним Васкршњим предавањима у манастиру Дивостин. Његово предавање је било на тему „Богослужбени живот у Великом Посту“.

О ХРИШЋАНИМА КОЈИ СУ СВОЈ ЖИВОТ ПОТПУНО ПОСВЕТИЛИ БОГУ, предавање јерођакона Јеротеја (Ковиљ)

Јерођакон Јеротије, сабрат манастира Ковиљ у Бачкој епархији учествовао је 17. новембра на духовном сабрању (семинару) монаштва Епархије шумадијске. Том приликом изложио је своје предавање „О хришћанима који су свој живот посветили Богу“.

ОТКРИВАЊЕ ПОМИСЛИ КАО ОСНОВ ПОСЛУШНОСТИ, предавање високопреподобног архимандрита Методија, игумана манастира Хиландар

У организацији Епархије шумадијске, са благословом Епископа Јована, у четвртак 17. новембра 2016. године, организован је семинар за монаштво Шумадијске епархије. Највећи део семинара је било предавање архимандрита Методија, игумана манастира Хиландар: “Откривање помисли као основ послушности” у коме је објединио предавања на сличну тему која је одржао више пута у Русији. Игуман је говорио о покоравању помисли на послушност Христу и о светотајинском карактеру руковођења кроз исповедање помисли.

О. РАФАИЛО (Бољевић): УСТАНАК ПОКАЈАЊА

У четвртак, 21. јула у рековачком Дому културе гостовао је јеромонах Рафаило (Бољевић) из манастира Подмаине. Отац Рафаило један је од ретких клирика Српске православне цркве обдарен стварним даром проповедништва. Ово његово предавање имало је као кључну реч „устанак“. У њему је говорио о нашој потреби да дигнемо устанак покајања и да се одупремо маонским силама савременог света.

Јереј Владан Костадиновић: СВЕТИ ЈОВАН ШАНГАЈСКИ

Поводом празника Светог Јована Шангајског разговарали смо о овом светитељу са професором Патрологије у Богословији „Свети Јован Златоусти“ у Крагујевцу јерејем Владаном Костадиновићем.