Članci autora admin

ГОСТОПРИМНИЦА- ВЛАДИМИР ВЕСИЋ ПРВИ ДОПЛИВАО ДО ЧАСНОГ КРСТА

Владимир Весић, који је Часни крст предао најмлађем учеснику данашњег пливања за Крст Часни, након изласка из воде, а пре проглашења победника,дао је изјаву за крагујевачке медије:

ГОСТОПРИМНИЦА- МАНИФЕСТАЦИЈА „ПЛИВАЊЕ ЗА КРСТ ЧАСНИ“ У КРАГУЈЕВЦУ

Пред почетак манифестације Пливање за крст часни, са језера у Шумарицама, у програм нам се укључио вероучитељ и водитељ програма данашње манифестације г. Предраг Обровић. Пеђа се у овој репортажи, пружајући слушаоцима све информације о стању и температури језера,организацији манифестације и стању путева до језера, те посећености, осврће на смисао самог празниха, као и смислу подвига данашњег пливања:

ХРИШЋАНСКИ МЕРИДИЈАНИ – БОГ СЕ ЈАВИ!

Богојављење – 19. јануара по новом, a 6. јануара по старом календару, Православна Црква слави велики хришћански празник Богојављење. Тог дана православни једни друге, а и сав народ Божји, поздрављају древним поздравом „Бог се јави – Заиста се Бог јави“.

Свети Јован Златоуст је o данашњем празнику, поред осталог рекао: „Хоћу да празнујем, љубљени, и оран сам да светкујем. Јер је свето Богојављење печат празника и врата светковине…“.

По повратку из Египта, Господ Исус Христос је до своје тридесете године живео у Назарету са мајком својом, Пресветом Богородицом Mаријом и Јосифом, који је међу људима сматран Његовим оцем. Скривајући силу свог Божанства, Исус је живео од рада својих руку. Када је Господ навршио тридесет година од свог телесног рођења, он отпоче своју учитељску и спаситељску мисију.

У то време, Јована, сина првосвештеника Захарије и Јелисавете, који је био шест месеци старији од Исуса, Бог упути у жарку пустињу у близини реке Јордана. У пустињи је Јован, одевен у хаљину од камиље длаке и опасан кожним појасом, живео испосничким животом. Хранио се дивљим медом и сувим, пустињским биљем. По заповести Господњој, проповедао је: „Покајте се!“; громогласно је узвикивао, „Приближило се Царство Небеско! Припремите пут Господњи! Поравните стазе Његове!“ У гласу овог пророка Божјег многи људи препознаше глас Господњи. Покајаше се због кршења Божјих закона и дођоше Јовану да их крсти у Јордану. Тада је говорио: „Ја само припремам пут Ономе који долази за мном, и који је много већи од мене: ја нисам достојан ни да му одрешим ремен на обући. Ја вас крштавам водом за покајање, а он ће вас крстити Духом Светим. Он је Христос, помазаник Божји кога очекујемо.“

И заиста, једнога дана дошао је Господ Христос из Галилеје на Јордан да га Јован крсти. Док је Исус прилазио Јован је објавио ученицима својим и окупљеном народу: „Гле, Јагње Божје које узима на себе грехе света!“ Јован је био збуњен. Знао је да пред њим сам Син Божји. Стога му је рекао: „Ти треба мене да крстиш, а Ти долазиш к мени.“ На то му Господ одговори: „Остави сад, јер тако нам треба испунити сваку правду“.

И Јован га крсти. Исус изађе из воде и, гле, отворише се небеса, и виде Духа Божијег где силази као голуб и долази на њега. И зачу се глас с небеса: „Ово је син мој љубљени, који је по мојој вољи.“ Тада је свету и свим људским поколењима откривена тајна Свете Тројице. Бог Отац говорио је Сину с неба, Бог Син се крштавао у реци Јордану, а Бог Дух Свети сишао је на главу Бога Сина у виду голуба. Због тога се данашњи празник и назива Богојављење.

О чудесном Богојављењу сведочио је и сам Јован Крститељ: Видео сам Духа где силази као голуб са неба и остаде на Њему. И ја га не знадох, али Онај који ме посла да крштавам водом он ми рече: На кога видиш да силази Дух и остаје на њему, то је Онај који крштава Духом Светим. И ја сам видео и засведочио да је он Син Божји. Понекад се овај празник назива и Просвећење јер је Господ Исус Христос својим крштењем у Јордану осветио, учинио светом не само воду у овој реци, него и сву воду уопште, па и сву материју, сву творевину Божју.

На Богојављење се у свим светим храмовина после Свете Литургије освећује вода.

Суштину смисла и опис овог великог празника, Црква је сажела у Богојављенском тропару:

У Јордану када си се крштавао Господе,
показало се поклоњење Тројици,
јер глас Родитеља сведочаше за Тебе,
именујући Те Сином Љубљеним,
а Дух у виду голуба,
потврђиваше истинитост речи:
Христе, Боже, Који си се јавио и свет просветио, слава Теби!

КОМУНАЛНО ЋОШЕ 19.1.2022.

О данашњим искључењима воде и струје у најновијем издању рубрике Комунално ћоше:

ВЕРОНАУКА ОН ЛАЈН – Јаков постаје Израиљ

Старозаветна прича о Јакову је и прича о томе како се у једној личности сабрао цео израељски народ. Шта је важно за нас у овој причи, представљамо Вам на основу тумачења проф. Родољуба Кубата са Богословског факултета у Београду.

ГОСТОПРИМНИЦА – Отворена нова ковид амбуланта у Крагујевцу

Због повећаног броја новозаражених корона вирусом и великог броја дневних прегледа у ковид амбулантама при Дому здравља у Крагујевцу, отворена је још једна ковид амбуланта и то у амбуланти број 1 Дома здравља. Када је време да се јавимо на преглед и тестирање на корону, појашњава нам Данијела Петровић, ПР Дома здравља у Крагујевцу.

ХРИШЋАНСКИ МЕРИДИЈАНИ – Црквени дневник за 18.јануар 2022.год.

У данашњој емисији слушаћете:

– СПЦ данас слави Крстовдан
– Саопштење Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке
– Оскрнављена црква код мигрантског кампа у БиХ
– Књига Папе Фрање „Различити и уједињени“ преведена на хрватски језик

КОМУНАЛНО ЋОШЕ – Сервисне информације за 18.јануар 2022.год.

У данашњем сервисном блоку послушајте који ће делови града данас бити без воде.

Емисије

Prodajni centar