Skip to main content

ГОСТОПРИМНИЦА – Представљен 12. број „Шумадијских анала“

У Историјском архиву Шумадије представљен је нови 12. број „Шумадијских анала“ који нам као и увек доноси текстове из области историографије, археологије, архивистике и других сродних хуманистичких наука.
О новом броју говорили су Сања Живковић, директорка Историјског архива, Предраг Илић као уредник часописа и неки од аутора: Славко Степановић, Бојана Топаловић, Славица Ђорђевић…

ХРИШЋАНСКИ МЕРИДИЈАНИ – Црквени дневник за 26.1.2023.године

у данашњем црквеном дневнику слушаћете:

– СПЦ данас слави Свете мученике Ермила и Стратоника (Оданије Богојављења)
– Након две године паузе одржана „Светосавска свита“ у Аранђеловцу
– Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије посетио је 25. јануара 2023. године цркву Светог Саве у Њујорку

ГОСТОПРИМНИЦА – Обележавање Дана сећања на жртве холокауста

Удружење српско-јеврејског пријатељства „Ахава“ и град Крагујевац организују обележавање Дана холокауста полагањем венаца крај споменика Јеврејским жртвама стрељања у Шумарицама, предавањем у Основној школи „Драгиша Луковић Шпанац“ а у Историјском архиву тим поводом ће бити отворена изложба Јевреји у Крагујевцу. Више о томе председница удружења „Ахава“ Сања Живковић.

ГОСТОПРИМНИЦА – „Добри људи добију велика искушења, али нам је још рано да то прихватимо“

„Медијска пажња којој смо изложени узрокована је нашом трагедијом и нисмо срећни због тога, али видимо да је то начин да се боримо за безбедност друге деце и да нашу и Николинину судбину не доживе остала деца“, истиче на почетку разговора за Радио Златоусти Вера Јанковић, мама Николине која је настрадала када је 7.децембра 2022.године на њу, док је прелазила пешачки прелаз, налетео возач аутомобила који је возио неприлагођеном брзином.

„Невероватно је да ви некоме одузмете живот на пешачком прелазу и да добијете благу која некад буде годину дана у затвору, некад пар месеци са наногицом у кућном притвору. Ниједна казна неће вратити настадалу децу, нити ће бити спокој ни утеха породицама, али због тако благих казни имамо тренд да и млади и старији возе пребрзо у насељеним местима“.

Овакве трагедије дешавају се и даље, готово свакодневно, на улицама и Крагујевца и осталих градова Србије. Стога је породица Јанковић покренула онлајн петицију под називом „Правда за Николину“ у намери да подигну свест људи који нису чули за овакве саобраћајне несреће и да почиониоци тешких кривичних дела у саобраћају буду што пре склоњени са улица.

ХРИШЋАНСКИ МЕРИДИЈАНИ 25. 1. 2023.

У уторак, 24. јануара 2023. године, када се наша Црква молитвено сећа Преподобног Теодосија Великог, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у крагујевачком насељу Сушица уз саслужење братства овога светога храма;

Трибина „Звонари Светог Саве“ биће одржана у недељу, 29. јануару 2023. године, у светосавској сали при храму Свете Петке у Сурчину, са почетком у 18 часова. На трибини ће говорити Александра Нинковић Ташић;

Ове и остале вести из СПЦа пратите у Хришћанским меридијанима: