Članaka u kategoriji Задужбине Карађорђевића

ЗАДУЖБИНЕ КАРАЂОРЂЕВИЋА – Кућа краља Петра Првог Карађорђевића на Опленцу

Почиње још једна емисија из серијала који је посвећен задужбинама династије Карађорђевић.
Идеја задужбинаства стара је неколико векова и настала је са стварањем српске државе.
Задужбина је српска реч која се првобитно изговарала као задушје, што је значило „за душу“.
У данашњој емисији представљамо вам кућу краља Петра Првог Карађорђевића на Опленцу, а на ту тему разговарамо са Миленом Марковић, кустосом музеја у Задужбини „Краља Петра Првог“
Израда овог серијала суфинансирана је средствима Министарства правде – Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама.

ЗАДУЖБИНЕ КАРАЂОРЂЕВИЋА – Задужбина краља Петра I

У другој емисији из серијала који је посвећен задужбинама династије Карађорђевић представљамо вам задужбину краља Петра Првог Карађорђевића. На ту тему разговарамо са управником Задужбине краља Петра Првог на Опленцу, господином Драганом Рељићем.

Израда овог серијала суфинансирана је средствима Министарства правде – Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама.

Шта је то што данас чини задужбину краља Петра, шта ју је чинило, а шта је то што је сам њен ктитор тј.њен устројитељ Краљ Петар Први желео да она садржи? Замисао је била да задужбина краља Петра Првог буде рађена по узору на средњовековне задужбине, да буде апсолутно самостална институција која живи од прихода које остварује са свог имања и са својих објеката. Задужбина краља Петра Првог је омаж свим оним задужбинама које су подизали наши средњовековни цареви и краљеви.

ЗАДУЖБИНЕ КАРАЂОРЂЕВИЋА – Задужбинарство династија Немањића, Обреновића и Карађорђевића

У првој емисији серијала „Задужбине Карађорђевића“ истражујемо порекло задужбинарске праксе у све три српске династије – Немањића, Обреновића и Карађорђевића. Шта је српске владаре мотивисало да подижу здања која ће их надживети и које су нам задужбине оставили представници ове три династије открива нам Предраг Илић, мастер историчар при Историјском архиву Шумадије.

Емисије

Prodajni centar