Skip to main content

ТЕОЛОГИЈА У ЈАВНОЈ СФЕРИ – Место и улога жене у Цркви – први део

У Требињу је у оквиру Четвртог симпозијума “Теологија у јавној сфери” одржана панел дискусија “Мјесто и улога жене у цркви и друштву”.
Учествовале су: др богословских наука Јулија Видовић и философкњиа и чланица Колектива “Герусија” Андреа Јовановић.

ТЕОЛОГИЈА У ЈАВНОЈ СФЕРИ – Изазови клерикализма у цркви – 2 део

Данас вам доносимо други део разговора о изазову клерикализма унутар Цркве, у оквиру симпосиона „Теологија у јавној сфери“. О овој теми разговарали су проф. др Томас Бремер (са Католичког богословског факултету у Минстеру, Њемачка), мр Данило Павловић (игуман манастира Житомислић) и доц. др Александар Ђаковац (са Православног богословског факултета у Београду.

ТЕОЛОГИЈА У ЈАВНОЈ СФЕРИ – Изазови клерикализма у Цркви, први део

Од 8. до 11. фебруара 2018. године у Требињу одржан је пети по реду годишњи симпосион „Теологија у јавној сфери“.
О изазову клерикализма унутар Цркве разговарали су проф. др Томас Бремер (са Католичког богословског факултету у Минстеру, Њемачка), мр Данило Павловић (игуман манастира Житомислић) и доц. др Александар Ђаковац (са Православног богословског факултета у Београду. Ми вам данас доносимо први део овог панела.

ТЕОЛОГИЈА У ЈАВНОЈ СФЕРИ – Страх и слобода (1. део)

Током другог дана Четвртог годишњег симпосиона „Теологија у јавној сфери“ 2017. године, одржана је трећа од четири најављене панел дискусије, под називом „Страх и слобода“. Дискутујући на поменуту тему, мишљења су размјенили проф. др Жарко Требјешанин, проф. др Борис Брајовић и доц.. др Арта Додај, уз модератора сесије оца Гојка Перовића.

ТЕОЛОГИЈА У ЈАВНОЈ СФЕРИ – Морал и економија (2)

Иду ли морал и економија заједно.На ову тему покушали су да одговоре 2016. на симпосиону „Теологија у јавној сфери“ у организацији Епархије Захумско-херцеговачке. Модератор ове панел-дискусије, доцент др Марко Ђого покушао је да дође до неких одговора у разговору са професором др Даницом Поповић, професором др Данијелом Цвјетићанином и доцентом др Владисалвом Топаловићем. Данас слушате други део овог панела.

ТЕОЛОГИЈА У ЈАВНОЈ СФЕРИ – Морал и економија (1. део)

2016. године у оквиру симпиосиона „Теологија у јавној сфери“ у организацији Епархије захумско-херцеговачке одржан је панел на тему „Морал и економија“. Модератор ове панел-дискусије, доцент др Марко Ђого, у разговору са професором др Даницом Поповић, професором др Данијелом Цвјетићанином и доцентом др Владисалвом Топаловићем, покушао је да представи однос морала и економије са становишта различитих економских становишта, односно економија, и са различитих религијских становишта, а нарочито православног хришћанског.

ТЕОЛОГИЈА У ЈАВНОЈ СФЕРИ – Европа на раскршћу – криза европског идентитета други део

Европа се доста променила од 2017. године када је у оквиру симпосиона Теологија у јавној сфери, а у ораганизацији Епархије захумско-херцеговачке и приморске одржана панел дискусија „Европа на раскршћу – криза европског идентитета“ у којој су учествовали проф. др Драган Јовић, проф. др Зоран Крстић и политичар Вук Јеремић. Али, колико су они тада могли да назру оно што ће се десити 2020. године, послушајте у другом наставку ове дискусије.

ТЕОЛОГИЈА У ЈАВНОЈ СФЕРИ- „Европа на раскршћу – криза и будућност европског идентитета“

„Европа на раскршћу – криза и будућност европског идентитета“ била је тема једног панела током симпосиона „Теологија у јавној сфери“ одржаног 2017. године у организацији Епархије захумско-херцеговачке и приморске. На овом панелу говорили су: Вук Јеремић, српски политичар проф. др Дејан Јовић и проф. др Зоран Крстић.