Skip to main content

ЖИВИМО ЗАЈЕДНО – Саша Алемпијевић, хуманитарац међу особама са инвалидитетом

Већ две године за редом Крагујевчанин Саша Алемпијевић налази се на списку предложених за највеће признање града Крагујевца – Ђурђевданску нагаду за хуманитарни рад. Уместо да се ослања на туђу подршку као особа са инвалидитетом, Саша се сконцентрисао на своје снаге пробијајући се кроз живот, а када је доспео у зрелије доба, одлучио се и за помоћ другима, међу којима су између осталих и породице особа са инвалидитетом. Иако има урођени инвалидитет каже да је тога постао свестан тек када је почео да се школује, када је морао да промени школу јер је направљена процена да не би могао да се бави занимањем које је уписао, када је уписивао факултет, па су му понудили привилегије особа са инвалидитетом. Каже да је факултет уписао из ината, завршио га да докаже другима да може, а онда завршио још један да докаже себи да може. Сада му остају докторске студије које намераван да посвети родитељима који су њему посветили највећи део своје младости. Саша Алемпијевић је данас запослен у Управи града у Одељењу за заштиту животне средине, води невладину организацију „Зелени мир“, а осим хуманитарног активизма, активан је и на еколошким пројектима. Својим хуманитарним радом помаже или је помогао више од 300 породица.

Ова емисија је настала у оквиру пројекта „Локални медији у служби заједнице: Медији за све“, који се реализује у оквиру Програма малих медијских грантова који финансира Амбасада САД, а администрира Медиа и Реформ Центар Ниш. Ставови, мишљења и закључци изнесени у пројекту нужно не изражавају ставове МРЦН и Амбасаде САД већ искључиво аутора.

ЖИВИМО ЗАЈЕДНО – Округли сто о службама подршке особама са инвалидитетом

У организацији Центра за самостални живот особа са инвалидитетом Крагујевац одржан је округли сто на тему „Службе подршке за особе са инвалидитетом до равноправности и инклузије на нивоу заједнице“. Ове службе које подразумевају помоћ у кући, персоналног асистента, помоћ у превођењу су веома важне за самосталан живот особа са сметњама у развоју или инвалидитетом. Ми смо снимили шта су о томе говорили др Милена Стојановић у име организатора Центра за самостални живот особа са инвалидитетом, Снежана Стевановић, директорка Центра за развој услуга социјалне заштите „Кнегиња Љубица“ и др Гордана Дамјановић, градска већница задужена за социјална питања. Аутор емисије Николина Нина Продановић. Емисију реализују у партнерству Центар за самостални живот особа са инвалидитетом и Радио Златоусти.

ЖИВИМО ЗАЈЕДНО – Самосталан живот особа са инвалидитетом

Данашњом емисијом желимо да вас упознамо са тим колико је тешко особама са инвалидитетом или сметњама у развоју да живе самостално. Или можда није тешко? Такође ћемо вас упознати са нашим стреличарским клубом. Кроз емисију вас води Николина Продановић.

ЖИВЕТИ ЗАЈЕДНО – 2 емисија – аутизам, студенти са хендикепом, локални акциони план

Наша друга емсиија коју припремамо у сарадњи са Центром за самостални живот Крагујевац, посвећена је студентима и Удружењу студената са хендикепом. О томе смо разговарали са председницом Удружења Сањом Стојановић. Осим тога причали смо и о аутизму и то са Данијелом Нешовић, потпредседницом Удружења за помоћ особама са аутизмом. Осим тога вашу пажњу смо желели да скренемо и на Локални акциони план за особе са инвалидитетом. Саговорница је Иванка Јовановић, извршна директорка Националне организације за особе са инвалидтитетом. Водитељ: Николина Продановић

ЖИВИМО ЗАЈЕДНО – 1. емисија – Жене са инвалидитетом

Наша прва емисија која је емитована 8. марта посвећена је теми Жене са инвалидитетом. Припремили су је заједнички Радио Златоусти и Центар за самостални живот особа са инвалидитетом, а саговорници су били Милена Стојановић, председница Центра и Славица Ђурђевић, из организације „Круг“. Песнички се представила Јелена Бетулић. Водитељ: Николина Продановић