Skip to main content

РАДИО КЊИЖАРА – „Коју славу славиш“

У данашњој емисији представљамо вам књигу „Коју славу славиш“ Момчила Петровића. Аутор нам појашњава зашто је баш слава била тема о којој је одлучио да напише књигу, како је извршио поделу слава у Срба, да ли смо ми, Срби, једини народ који слави славу и зашто нам је слава толико важна.

РАДИО КЊИЖАРА – Књига над књигама

У данашњем издању представљамо вам најраспрострањенију, најпродаванију и најпревођенију књигу свих времена, књигу над књигама – Свето Писмо односно Библију. Од када датира Библија, ко ју је писао, које књиге чине Свето Писмо, како га треба читати и колики је значај Библије за сваког човека, теме су ове емисије.

РАДИО КЊИЖАРА – „Стоглав – приручник јерођакона Јоасафа”

Фототипско издање наше Народне библиотеке „Стоглав из 1743 – рукописни приручник јерођакона Јоасафа“ недавно објављено захваљујући пројектном финансирању Министарства културе и информисања – на Фестивалу хуманистике, културе и уметности „Пази шта читаш“ препознато је као публикација која има трајну вредност за српску културу и науку и награђено на овој смотри као капитално дело отргнуто од заборава.
Рукописно дело „Стоглав” најстарија је књига у фонду „Старе и ретке књиге” крагујевачке Народне библиотеке „Вук Караџић” и о њој, данас, у васкршњој „Радио књижари” разговарамо са Мирком Демићем, директором библиотеке као издавачем, Татјаном Јанковић, уредницом ове књиге и пре свега Томиславом Кењићем, који је превео ово значајно дело на савремени, говорни српски језик и у емсији чита стихове на оба језика.

РАДИО КЊИЖАРА – 25.03.2017.

Водич кроз манастире СПЦ, књига „Исцелитељ светог Нектарија Егинског“ Ненада В. Андрића, и књига Ендрија Блејна „Георгије Флоровски руски интелектуалац и православни богослов“, наслови су које вам данас препоручујемо за читање.

РАДИО КЊИЖАРА – 18.03. 2017.

Данас вам представљамо књиге: „Предања и историја цркве Србе у светлу археологије“, археолога проф. др Ђорђа Јанковића, књигу „Србија у 19 веку очима странаца“ Свејна Менесланда и књигу „Против двоструке уцене“ Славоја Жижека.

РАДИО КЊИЖАРА – 11.03.2017.

У данашњој емисији препоручујемо вашој пажњи „Житије светих Срба“ књигу коју је издала Издавачка кућа Митрополије дабробосанске „Дабар“, из Добрунске Ријеке, затим књигу Драгана Дамјановића „Пророчанство Немањине жене Свете Анастасије“ и књигу „Почеци монаштва у раној Цркви“ издање Православног богословског факултета Унвиерзитета у Београду, аутора протојереја-ставрофора др Радомира В. Поповића.

РАДИО КЊИЖАРА – 4.03. 2017.

Још једно издање емисије Радио књижаре. Архиепископија београдско-карловачке издало је Летопис свог Верског-добротворног старатељства. Издавачка кућа „Архипелаг“ издала је „Приче о Данилу Кишу“.