Skip to main content

ЧУДОТВОРНЕ ИКОНЕ СВЕТЕ ГОРЕ – Манастир Филотеј

У данашњој емисији „Чудотворне иконе Свете Горе“ представљамо вам манастир Филотеј који се налази на издигнутој висоравни на североисточној страни Свете Горе, од Ивирона удаљен око два сата хода. Филотеј је један од најстаријих манастира Свете Горе и свој назив дугује Светом Филотеју, који га је основао у 11.веку.

ЧУДОТВОРНЕ ИКОНЕ СВЕТЕ ГОРЕ – Манастир Пантократор

У данашњој емисији представљамо вам манастир Пантократор који се налази на два сата хода од Кареје, на североисточној страни Свете Горе, на издвојеној стени крај мора. Основао га је византијски војсковођа Алексије, заједно са својим братом Јованом, 1363. године.

ЧУДОТВОРНЕ ИКОНЕ СВЕТЕ ГОРЕ – Икона Светог Николе Чудотворца

У данашњој минијатури названој по истоименој књизи из издавачке куће „Духовни луг“ представљамо вам икону Светог Николе Чудотворца.

ЧУДОТВОРНЕ ИКОНЕ СВЕТЕ ГОРЕ – Манастир Ставроникита

У данашњој минијатури „Чудотворне иконе Свете Горе“ представљамо вам манастир Ставроникиту који је смештен на стрмој обали мора на североисточној страни Свете Горе, између манастира Пантократора и Ивирона. Предање казује да се на овом месту у давнини спасавао неки Никита, који је израђивао крстове. Ставроникита значи „крст Никите“.

ЧУДОТВОРНЕ ИКОНЕ СВЕТЕ ГОРЕ – Икона Свети апостоли Петар и Павле

У оквиру данашње емисије која нози назив по истоименој књизи Издавачке куће „Духовни луг“ представљамо вам икону Светих апостола Петра и Павла.

ЧУДОТВОРНЕ ИКОНЕ СВЕТЕ ГОРЕ – Манастир Кутлумуш

У данашњој емисији „Чудотворне иконе Свете Горе“ представљамо вам манастир Кутлумуш који се налази на североисточном делу Свете Горе, а основао га је грчки император Алексеј Комнин у 12.веку.

ЧУДОТВОРНЕ ИКОНЕ СВЕТЕ ГОРЕ – Икона Пресвете Богородице- Ружа Неувенива

У данашњим „Чудотворним иконама Свете Горе“ представљамо вам икону Пресвете Богородице која се још назива и Ружа Неувенива.