Skip to main content

НАШИ РАЗГОВОРИ- Звонари слободе: Михајло Пупин и Владика Николај

„Звонари слободе: Михајло Пупин и Владика Николај“ је историјска читанка о двојици српских великана који су вишеструко задужили српски народ. Ову дивну књигу потписују Александра Нинковић Ташић и Бранислав Станковић.

У овој књизи могу се прочитати писма, преписка и биографије двојице великана и видети оригиналне фотографије и материјали. Такође, у књигу су унети и текстови других аутора који откривају фасцинантне детаље о националном раду људи који су пронели славу српства у нашим најтежим часовима.“

О овој књизи, за Васкрс, говорили смо са Александром Нинковић Ташић:

НАШИ РАЗГОВОРИ – Горан Ристовић, филиграниста, уметник који је реконстурисао круне краља Милутина и цара Душана

По наруџбини Историјског музеја Србије Горан Ристовић, власник филигранске радионице „Покимица“ у Краљеву урадио је идеалне реконструкције круна цара Душана и краља Милутина које ће убудуће бити део сталне поставке овог музеја. Београђани, али и сви посетиоци Београда моћи ће да их виде већ од петка на изложби која се управо отвара у овом Музеју.
О филигранском занату, узорима, раду на крунама разговарали смо са овим уметником у емисији специјално направљеној за наш Васкршњи програм.

НАШИ РАЗГОВОРИ – професор Лазар Срећковић – Хришћанство код Срба пре Светог Саве

Христос Васкрсе! Тема ове емисије је хришћанство Срба и народа са ових простора, пре Светог Саве. У шта је веровао наш далеки предак, где су забележени трагови првих светилишта, ко су били први мисионари хришћанства на овим просторима, јесу ли се Срби радо покрштавали и како је текло организовање наше цркве пре Светог Саве, само су нека од питања на која у овој емисији одговара гдин Лазар Срећковић, професор историје.

НАШИ РАЗГОВОРИ – Видосав Стевановић

Појава антологије приповетки Видосава Стевановића „Златан гвозд“ послужила нам је као изговор да се поново сретнемо са његовим старим причама, али и са самим писцем. Разговарали смо о различитим темама, почев од здравља и старости до саме приче о причама, речи и, с обзиром да овај разговор снимамо за специјални Васкршњи програм – о томе како Видосав Стевановић гледа на празник Васкрсења.

НАШИ РАЗГОВОРИ – г. Александар Јовановић, директор ОШ „Прота Стеван Поповић“ у Чумићу „Сви смо ми у једном лепом кругу лепих дела – ја учиним Вама, Ви мени и онда се сви лепше осећамо“

За потребе Васкршњег програма на Радију Златоусти, а поводом освајања Ђурђевданске награде у области образовања за 2022.годину, разговарали смо са директором ОШ „Прота Стеван Поповић“ у Чумићу, господином Александром Јовановићем, који је, заједно са својим колективом, добио поменуто признање, и то за реализацију слободне ваннаставне активности „Наслеђе мога краја“. Ова школа је специфична и по томе што сви ученици користе уџбенике Фондације „Кавчић“, носе школске униформе које су сами креирали, сваке године, у сарадњи са Српском академијом наука и уметности, организују Фестивал науке, а побратимили су се и са градом Јерихоном, те ће, убудуће, ученици ове школе, за Божић одлазити у Јерусалим.

Васкршња емисија о пролећу – Ана Остојић, проф.биологије

Како се природа буди у пролеће, како пролеће лечи, која је биљка некада расла једино у Крагујевцу, а открио ју је Јосиф Панчић, о шетнји као рекреацији краљева разговарамо са Аном Остојић, професорком биологије и екологом по опредељењу.