Članaka u kategoriji Дуго топло лето

ДУГО, ТОПЛО ЛЕТО – Храм Светог пророка Илије у Цветојевцу

Поштовани слушаоци данашњу емсију „Дугог, топлог лета” започели смо молитвословљем које је отпевао протонамесник Петар Бранковић у цветојевачком храму.
Пре десетак дана у Храму Светог пророка Илије у Цветојевцу прослављена је храмовна слава, наравно у новопостојећим условима због пандемијске опасности. Такође, пошто је само освећење ове цркве обављено 13. августа 1939. године обележена је и 81. годишњица постојања храма која је, као сугуба радост, пала баш на јучерашњи дан.
У Цветојевцу по речима тамошњег пароха оца Петра Бранковића постоји и делује врло жива црквено литургијска и парохијска заједница. О животу и раду у овом храму и парохији разговарамо у данашњој емсији „Дугог, топлог лета” са протонамесником Петром Бранковићем, парохом цветојевачко-јовановачким али и парохијаном Братиславом Милановићем, књижевником чији су преци као ктитори учествовали у изградњи овог храма. Наш гост, писац Милановић, упознаће нас са историјатом храма Светог пророка Илије, чија је изградња започела после ходочашћа у Свету земљу које је предводио свети владика Николај Велимировић али ће на крају представити и само село – Цветојевац и његове знамените житеље. За крај данашњег „Дугог, топлог лета” отац Петар Бранковић говориће о плановима у оквиру ове литургијске и парохијске заједнице као и неопходним радовима на занављању одређених делова самог храма и лепо уређене порте.

ДУГО, ТОПЛО ЛЕТО – Летовање на босанском приморју

Епидемија короне драстично је смањила могућности за летовање, пре свега одласка на море. Неке од земаља у окружењу на границама су увеле ригорозне мере контроле и карантине за путнике и туристе из Србије, али зато, једна није. Иако би ово до скора звучало невероватно, данас је реалност многи су се гости из Србије жељни мора упутили у Босну на тамошње приморје. Једна од првих, па, може се рећи пионира приморског туризма у Босни је наша данашња гошћа, Крагујевчанка Слађана Влајовић, лекар Завода за хитну медицинску помоћ. Она се пре неколико дана вратила из Неума где је са породицом провела занимљивих и лепих десет дана. О томе како изгледа летовање на „босанском мору”, какав је утисак на нашу саговорницу и њену породицу оставио сам градић Неум и његови туристички потенцијали, смештају, ценама, забавним и осталим туристичким понудама али и повратку и боравку у Требињу и на Билећком језеру разговарамо у данашњој емсији „Дугог, топлог лета” Радија „Златоусти” са нашом гошћом Слађаном Влајовић, која свим љубитељима морског провода и боравка препоручује овај део Јадрана.

ДУГО, ТОПЛО ЛЕТО – Снежана Бранковић, руководилац Ботаничке баште ПМФ-а

Поштовани слушаоци гошћа данашњег издања емсије „Дуго топло лето” Радија „Златоусти” је Снежана Богдановић, доцент на крагујевачком Природно-математичком факултету на Институту за биологију и екологију на Катедри за ботанику и руководилац наше Ботаничке баште.
Упркос пандемији короне у крагујевачкој Ботаничкој башти се одвијају занимљива догађања и бројне активности овог лета. У плану су едукативне радионице, часови спорта, повратак деце природи, па чак и венчања. Епидемија ковида само је одложила неке од њихових пројеката попут библиотека на отвореном, мини кампа, концерата и књижевних вечери или тематског „Кинеског врта”. О свемо овоме али и још много чему у популаризацији Ботаничке баште коју још увек није посетио велики број наших суграђана, брендирању овог места као препознатљивог за читав Крагујевац и покушају да заживи као најлепша башта у овом делу Балкана у данашњем „Дугом топлом лету” разговарамо са нашом гошћом Снежаном Бранковић.

ДУГО, ТОПЛО ЛЕТО – Небојша Јоцић, аутор филозофских предавања

Почетком месеца на летњој сцени СКЦ-а доктор филозофије Небојша Јоцић одржао је два посећена и запажена предавања на теме „Ниче о истини и лажима” и „Мултикултурализам и либералне вредности” које су биле и предмет његових изучавања приликом израде магистарског и докторског рада.
Јоцић већ скоро 30 година живи и ради у Лондону а из Крагујевца је „отишао” пре готово четири деценије.
Наш саговорник у данашњој емсији „Дугог, топлог лета” је не само успешан спортиста (вишеструки шампион у бодибилдингу) и доктор филозофије, већ и школовани клинички нутрициониста који се годинама бави активним пропагирањем здравог и правилног начина живота, пословни човек… и још много тога.
У данашњој емсији са Небојшом Јоцићем разговарамо о томе како је задовољан предавањима одржаним у Крагујевцу и дискусијама које су уследиле после његових излагања на филозофске али друштвено ангажоване теме, о његовом аутентичном нераскидивом споју подједнаког интелектуалног и духовног али и физичког развоја личности, његовој спортској и научној каријери. Такође, за ову емсију „Дугог, топлог лета” по жељи нашег госта емитујемо његове омиљене композиторе: Бетовена, Баха, Вивалдија…

ДУГО, ТОПЛО ЛЕТО – Небојша Весовић „Свет стрипа”

Пандемија короне одложила је све заказане манифестације па и међународну стрип конференцију која се традиционално, већ десет година одржава у нашем граду. Међутим, са друге стране током месеци изолација и самоизолација, седења код куће и поштовања превентивних мера интересовање за стрип као медиј и уметност порасло је међу нашим суграђанима.
О томе који се стрипови најчешће читају међу Крагујевчанима, да ли су у питању „стари” јунаци попут Астерикса, Дилана Дога, Загора и Корто Малтезеа или „нови” које је наша публика упознала прво преко популарних ТВ серија као што су „Панишер” или „Окружен мртвима” разговарамо са Небојшом Весовићем председником Удружења љубитеља девете уметности „Свет стрипа”.
Ово удружење већ две године има и своју стрипарницу у пешачкој зони у Милоја Павловића (Тржни центар „Шумадија”) у којој можете пронаћи апсолутна сва стрип издања не само из наше земље већ и из окружења.
О томе када ће бити одржана Десета међународна стрип конференција „померена” за јесен, шта ће бити са њиховом школом стрипа, када ће заживети њихов редизајнирани сај и на који начин је вирус ковида допринео популаризацији стрипа као уметности разговарамо у данашњем „Дугом, топлом лету” Радија „Златоусти” са Небојшом Весовићем.

ДУГО, ТОПЛО ЛЕТО – Драган Урошевић Урош – Шта раде рок музичари кад сад „не раде”

Гост данашње емсијие „Дуго, топло лето” је познати крагујевачки рок музичар и гитариста Драган Урошевић Урош, најширој публици познат као некадашњи члан бенда „Освајачи” а данас лидер групе „Епилог”. Са Урошевићем у данашњој емисији „Дугог, топлог лета” говоримо о томе – шта раде данас и сада рок музичари „кад не раде” због немогућности концерата током пандемије и забрана групних окупљања.
Наш гост Урошевић говори о ауторском раду у овим условима, предностима и манама такозваног „рада од куће” (у музичарском случају – од студија), онлајн наступима, (не)могућностипа промоције и доступности снимања и емитовања нових песама. Музика ће по њему, наравно остати а Доба короне ће само појачати нашу „глад” за концертима, фестивалима и живим наступима и када све ово прође, а он је непоправљиви оптимиста, сматра да ћемо онда умети више да ценимо нешто што нам је пре пандемије КОВИД-19 изгледало као обично и свакодневно. У данашњој емисији „Дугог, топлог лета” слушамо нумере крагујевачких рок група и бендова и узбору нашег госта Драгана Урошевића Уроша из рок састава „Епилог”.

ДУГО, ТОПЛО ЛЕТО – Друштвена игрица о праисторијском наслеђу „Лепенка”

Ђакон Горан Анђелковић, који служи Српској православној цркви у Епархији западноевропској на југу Француске и северу Шпаније стари је познаник и чест гост на таласима Радија „Златоусти”. Ипак, његово гостовање у емсији „Дугог, топлог лета” са којом отварамо летњу програмску шему, потпуно је нетипично. Ђакон Горан се деценијама бави грбологијом (хералдиком) и то његово знање о нашем наслеђу, плус два месеца тоталне изолације у Француској током првог таласа пандемије допринели су да доврши своју давно зачету идеју – друштвену игру на тему нашег праисторијског наслеђа „Лепенку”. О томе како се игра ова игрица која за циљ има да се људи боље и ближе упознају са културом, писмом и обичајима такозваног нашег Дунавског периода наше праисторије, Винчанском културом и Лепенским виром, али и улогама које наш саговорник игра у филмовима историјске продукције разговарамо у данашњем „Дугом, топлом лету” са ђаконом Гораном Анђелковићем.
Избор музике за данашњу емисију, звукове који требају да нам дочарају како је све то звучало у прадавно доба потписује наш стари сарадник Марко Петковић, докторанд Музике у медијима на овдашњем ФИЛУМ-у.

ДУГО, ТОПЛО ЛЕТО – Први веспа скуп Крагујевац

Крагујевачки клуб љубитеља и возача култног италијанског двоточакаша „веспе” постоји већ три године. Када су се оснивали били су „гости” наше емисије „Дуго, топло лето”. У овој, данашњој емсији „Дугог, толог лета” последњој ове сезоне најављујемо њихов први, званичан скуп „Веспа скуп Крагујевац 2019” који ће се одржати овог викенда и на коме ће се окупити стотинак веспаша из читаве Србије.
О томе како и где ће дочекати госте, обавезном дефилеу кроз граду, занимљивој и за многе Крагујевчане новој локацији на којој ће се скуп одржати али и како су замислили и осмислили читаво дешавање разговарамо са једним од организатора Владимиром Крњевићем из крагујевачког веспа клуба.

Емисије

Prodajni centar