Članaka u kategoriji Дуго топло лето

ДУГО ТОПЛО ЛЕТО – Четврти фестивал „БАШТеАтар“

Хрватском представом „Кабинет чудовишта“ почиње четврти по реду Фестивал професионалних позоришних трупа и независних продукција БАШТеАтар у среду, 1. септембра. Представа је у 20 сати у Позоришту за децу, а улаз је бесплатан. О Фестивалу разговарамо са глумцем Ђорђем Ђоковићем, који је његов директор. Искористили смо прилику да са овим глумцем недавно проглашеним за глумца вечери на Филмском фестивалу у Нишу поразговарамо и о домаћој филмској продукцији, његовом филму „Пролећна песма“ (продуцент), као и о томе откуда то да је све више Крагујевчана на филму.

ДУГО ТОПЛО ЛЕТО – Живот после – селекција 16. Јоакимфеста

Затворена позоришта, немогућност путовања, непознат буџет, неизвесно одржавање фестивала услед пандемије ковида 19, околности су са којима су се носили организатори овогодишњег Јоакимфеста. Може ли позоришни фестивал да исприча причу, публика овог фестивала сазнаће у представама које су уврштене у програм овог традиционалног позоришног фестивала у Књажевско – српском театру, а који нам представља селектор 16. Јоакимфеста, Бранислава Илић.

ДУГО ТОПЛО ЛЕТО – Проглашени добитници награда салона антиратне карикатуре „Крагујевац 21“

Међународни жири 21. Салона антиратне карикатуре, којим је председавао ирански карикатуриста, Масуд Шоја Табатабаи саопштио је резултате овогодишњег конкурса. Гран при „Весник мира“ и новчана награда од 1 500 евра, коју дарује Међународна асоцијација градова „Весника мира“ припала је Божу Стефановићу из Сарајева.

Прву награду у износу од 1.000 евра и Златну плакету, које додељује покровитељ Салона, Град Крагујевац освојио је Никола Костандиновић, карикатуриста из Београда. Друга награда од 800 евра и Сребрна плакета припали су Правиту Монгколнокуту са Тајланда, а трећу награду од 500 евра и Бронзану плакету добиће Марзеј Камизах из Ирана.

Награду градоначелника Бидгошча из Пољске, града пријатеља Крагујевца и партнера Салона жири је доделио Мухамеду Ђерлеку из Србије, награду града Инголштата из Немачке Хикмету Чилу из Турске, града Биелско-Биала – Алирези Пакделу из Ирана, града Сирена – Сергеју Семендјаеву из Украјине, града Питештија из Румуније добија Рамиро Зардојај са Кубе а града Карара – Хосеин Солонки из Ирана.

Дипломе Салона освојили су: Зоран Петровић из Немачке, Чемил Шафитур из Турске, Павел Матушка из Чешке, Владимир Семеренко из Русије и Горан Челичанин из Србије.

На конкурс 21. Салона антиратне карикатуре пристигло је 987 радова од 469 аутора из 47 држава са свих континената.

Изложба одабраних радова 21. Салона биће отворена 1. октобра 2021. године, у галерији Музеја „21. октобар“, а свечано проглашење победника и уручивање награда обавиће се традиционално 20. октобра у оквиру манифестације „Бдење“.

На тему овогодишњег Салона антиратне карикатуре разговарамо са Миодрагом Стојиловићем, председником Савета овог Салона.

ДУГО ТОПЛО ЛЕТО- КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ ШКОЛЕ НАКОН ЛЕТЊЕГ РАСПУСТА?

Шта се током ђачког распуста радило на градским и сеоским школама Крагујевца, шта су средњошколци пожелели да мењају у својим школама и има ли места у вртићима за сву децу, у данашњем издању говори члан Градског већа за образовање- Душан Алексић:

ДУГО ТОПЛО ЛЕТО – Изабрани митрополит Јоаникије богослужио у Цетињском манастиру

Изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 22. августа 2021. лета Господњег, у девету недељу по Духовима, свету архијерејску Литургију у Цетињском манастиру. Том приликом се осврнуо на актуелна дешавања у Црној Гори поводом његовог предстојећег устоличења на Цетињу:

„Позвам вас све на преображење на које нас призива сам празник Преображења, да се препородимо, испунимо Божје милости и свјетлости, Божје љубави, правде и доброте. Ја призивам и себе и све вас, и Цетиње и цијелу Црну Гору, да се преобразимо, да радимо о добру па ћемо добро и дочекати и добро видети, и добро ће се Божје, кога има у изобиљу у овоме народу, умножити у нама. Даће Бог. Човјек има тај унутрашњи порив да ствара, али врло често има унутрашњи порив и да разара, да упропаштава и обесмишљава, да тоне у бесмисао. Нажалост тога имамо у свим временима. Ево, данас на Цетињу биће, како кажу, велика група оних који се противе да тај окупатор звани митрополит Јоаникије Мићовић дође на Цетиње, да се устоличи. И јасно говоре да мене не признају за свога митрополита и да хоће да ме потерају одавде”.

ДУГО ТОПЛО ЛЕТО – Земља за стихове

Пројекат Земља за стихове, у организацији колектива Склопка представља културну акцију из домена књижевности коју реализује четворо младих, објављиваних и награђиваних крагујевачких аутора. Циљ ове иницијативе јесте оживљавање културног простора изван крагујевачког градског језгра, и указивање на потребу сеоских месних заједница за доступним културним садржајем.

Ивана Максић, Виолета Томић, Жељко Јовановић и Дамир Недић, представиће своју ауторску поезију и афоризме, али и дела других завичајних песника, као и оних које данас убрајамо у класике.

О детаљима „Земље за стихове“, финансијски подржане од града Крагујевца, данас разговарамо са Виолетом Етом Томић, песникињом из Крагујевца.

ДУГО ТОПЛО ЛЕТО – САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ЛОВНОГ ТУРИЗМА ПОЧЕО У ИСТО ВРЕМЕ КАД И ДАНАШЊЕ ИЗДАЊЕ ЕМИСИЈЕ

Међународни сајам лова, риболова и ловног туризма одржава се од 19. до 22. августа на Шумадија сајму.

Под покровитељством града Крагујевца, манифестацију организује предузеће „Метеор стил“ у сарадњи са Ловачким савезом Централне Србије.

Након прошлогодишње паузе због епидемије, Међународни сајам лова, риболова и ловог туризма 12. пут биће одржан у Крагујевцу.

У данашњем издању о сајму говоре Драгољуб Димовски директор „Метеор Стила“, Александар Лазовић, директор Шумадија сајма и Томица Радосављевић председник Ловачког савеза Централне Србије:

ДУГО ТОПЛО ЛЕТО – 22. Интернационални џез фестивал у Крагујевцу

Интернационални џез фестивал Крагујевац, један од ретких фестивала овог типа у Србији који се 22 године одржава без прекида. Већ 22 године доводимо у Србију џез музику и представљамо је домаћој публици. Овогодишњи мото фестивала је стварност, јер организатори желе да истакну потребу и важност одржавања културних догађаја и у време неизвесности и глобалне кризе.

Интернационални џез фестивал представиће публици савремену европску џез сцену. Током три дана у Крагујевцу наступаће музичари из Данске, Хрватске, Северне Македоније, Србије, Албаније и Аустрије. О детаљима овогодишњег џез фестивала разговарамо са Верицом Нерић, директорком фестивала.

Емисије

Prodajni centar