Članaka u kategoriji Радио позорница

РАДИО ПОЗОРНИЦА – „На трагу“ Никола Милојевић

У данашњој емисији слушате драму „На трагу“ Николе Милојевића у адаптацији и режији Марка Мисираче. У реализацији учествовали глумци Књажевско-српског театра: Милош Крстовић, Чедомир Штајн, Сања Матејић, Ненад Вулевић и Александар Милојевић. Спикер Предраг Обровић, снимање и монтажа Радио Златоусти. Производња октобар 2021.

Никола Милојевић

Рођен je 15. децембра 1976. године у Крагујевцу. Глумом почео да се бави као члан Академског позоришта СКЦ-а у Крагујевцу. Дипломирао глуму на Академији лепих уметности у Београду у класи Петра Зеца.
Члан је ансамбла Књажевско-српског театра у Крагујевцу од 2003. године. У матичној кући остварио је више од 40 улога, а наступао је и у продукцијама Босанског народног позоришта Зеница, Краљевачког позоришта, Казалишта Вировитица и Позоришта за децу у Крагујевцу.
Учествовао је у поемама „Уста светилишта“ Борислава Хорвата, „Између неба и земље“ Видосава Стевановића, „Игре бројева“ Мирка Демића и „Изрешетане душе“ Венка Андоновског на Великом школском часу у Шумарицама. Учествовао је у ТВ серијама „Мој рођак са села“ и „Монтевидео, Бог те видео!“, документарно-играним ТВ филмовима „Црна Зора“ и „Доба Дунђерских“ и играним филмовима „Монтевидео, видимо се!“ и „Пуцњи у Марсеју“.
Добитник је Годишње награде Књажевско-српског театра 2007. године и Похвале Књажевско-српског театра 2011. године. На Фестивалу првоизведених представа у Алексинцу награђен је као глумац вечери за улогу Лорда Штуфорда у представи Негри 2019. године.
Објавио је збирке песама „Последње игре слепих“ (у издању Нове светлости из Крагујевца, 1995. године) и „Ноћна историја“ (у издању СКЦ-а из Крагујевца). Поезију објављивао у часописима: Кораци, Мостови, Летопис матице српске и Живот. Удружење драмских писаца Србије из Београда доделило му је Награду „Бранислав Нушић“ за 2016. годину за драмски текст „На трагу“. Праизведба овог драмског текста у режији Ненада Гвозденовића одиграна је у Београдском драмском позоришту 2018. године. Исте године текст је објављен у едицији Савремена српска драма, број 54.
Преводи са пољског језика (Пастушевски, Војачек, Галчињски, Асник, Цезари Бушман). Превео на српски језик два позоришна комада Јарославе Пулинович „Наташино маштање“ и „Ја сам победила“.

Суфинансирано средствима Министарства култре и информисања.

РАДИО ПОЗОРНИЦА – „Копродукција“, Ђорђе Милосављевић

У данашњој емисији слушате драму „Копродукција“ Ђорђа Милосављевића у режији Марка Мисираче. У реализацији учествовали глумци Књажевско-српског театра: Ненад Вулевић, Богдан Милојевић и Чедомир Штајн. Спикер Предраг Обровић, снимање и монтажа Радио Златоусти. Производња септембар 2021.
Ова радио драма почетак је нашег представљања драмског опуса завичајних писаца.
Ђорђе Милосављевићје рођен 1969. године у Ивањици. Дипломирао је драматургију и сценарио на Факултету драмских уметности у Београду 1997. године. Студирао је и историју уметности на Филозофском факултету у Београду.
Као ђак Прве крагујевачке гимназије режирао је по текстовима Ежена Јонеска „Жак или покорност“ и „Строги наџор“ Жана Женеа у ад хок позоришној групи „Природно вулгарни“. Бавио се и глумом у АП „Бранко Крсмановић“ (играо у Пинтеровом „Планинском језику“ и Бондовим „Спасенима“).
Дебитовао је као сценариста у целовечерњем омнибус филму „Пакет аранжман“ у режији Ивана Стефановића, Дејана Зечевића и Срдана Голубовића, премијерно приказаног у фебруару 1995. Драма „Света апокалипса“ у режији Славице Урошевић изведена му је децембра 1994. у Драмском студију Дома омладине у Крагујевцу.
У Књажевско-српском театру у Крагујевцу досад су му изведене драмеГола Вера у режији Југа Радивојевића и Контумац или Берман и Јелена у режији Жанка Томића, те властита драматизација сопственог романа Ђаво и мала госпођа у режији Жанка Томића.
Аутор је оригиналних или адаптираних сценарија за више од 20 дугометражних играних филмова и исто толико телевизијских серија. Аутор је драмског текста Нисам крив што сам жив изведеног на Великом школском часу у Шумарицама 2018. године у режији Слађане Килибарде.
Овај пројекат је суфинансиран из Буџета Републике Србије- Министарства културе и информисања. Ставови изражени у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

РАДИО ПОЗОРНИЦА – Воћњак нарова

У данашњој емисији „Радио позорница“ послушајте дело „Воћњак нарова“.

РАДИО ПОЗОРНИЦА – „Изгубљени акт“ и „Песник“ Карела Чапека

У позоришном представљању Карела Чапека данас настављамо са његовим једночинкама „Изгубљени акт“ и „Песник“. Редитељ Марко Мисирача. Изводе глумци Књажевско српског театра: Никола Милојевић, Чедомир Штајн и Богдан Милојевић.

РАДИО ПОЗОРНИЦА – Оскар Давичо: „Хана“

Књажевско српски тетар и Радио Златоусти представљају поему „Хана“ Оскара Давича.
Поему интерпретирали глумци Чедомир Штајн, Ненад Вулевић и Аврам Цветковић. Спикер Предраг Обровић снимање и монтажа Чедомир Милојевић. уредница Радија Златоусти Гордана Јоцић. У емисији се користи музика Лудвига ван Бетовена. Производња октобар 2020.

РАДИО ПОЗОРНИЦА – „Изгубљено писмо“ и „Случај доктора Мејзлика“ Карела Чапека

Књажевско српски театар и Радио Златоусти представљају 14 епизоду емисије Радио позорница и прву у новој јесењој сезони. Овога пута доносимо вам приповетке Карела Чапека „Изгубљено писмо“ и „Случај доктора Мејзлика“ у преводу Олге Шафарик и драматизацији Марка Мисираче. У реализацији учествовали глумци Чедомир Штајн, Марија Ракочевић, Младен Кнежевић и Милош Крстовић. Спикер Предраг Обровић, сниматељ: Чедомир Милојевић, монтажа Лука Антонић. Уредница Радија Златоусти Гордана Јоцић. У емисији се користи музика Пјотра Иљича Чајковског. Производња септембар 2020.

РАДИО ПОЗОРНИЦА – Молитвена поезија српских песника – други део

Књажевско српски театар и Радио Златоусти данас вам доносе још неке молитвене песме српских песника у извођењу глумаца: Николе Милојевића, Аврама Цветковића и Милоша Крстовића. Редитељ Марко Мисирача. У емисији коришћена музика Балканике: „Теодора“.

РАДИО ПОЗОРНИЦА – Молитвена поезија српских песника

Књажевско српски театар и Радио Златоусти данас вам представљају молитвенуу поезију српсих песника у извођењу глумаца: Николе Милојевића, Чедомира Штајна, Марије Ракочевић и Милоша Крстовића. Редитељ Марко Мисирача.

Емисије

Prodajni centar