Skip to main content

ГОСТОПРИМНИЦА- КОЛО СРПСКИХ СЕСТАРА КРАГУЈЕВАЦ ПРОСЛАВИЛО КРСНУ СЛАВУ МАЛУ ГОСПОЈИНУ

Литургијским сабрањем, резањем славског колача и агапеом у Свечаној сали Епархијског дома, чланице Кола српских сестара прославиле су своју крсну славу Малу Госпојину.

У години у којој се обележава 150 година од рођења Надежде Петровић, колачар славе је била Олга Николић, дугогодишња чланица Кола, са којом смо говорили о хуманитарној, културној и просветитељској мисији Кола српских сестара у Крагујевцу, која траје 120 година:

ГОСТОПРИМНИЦА – На Правном факултету у Крагујевцу одржана Међународна научна конференција „Државно-црквено право“

Прошло је 30 година од увођења наставног предмета Црквено право на Правном факултету Универзитета у Крагујевцу.
Тим поводом, Правни факултет организовао је међународну научну конференцију „Државно-црквено право“ у суботу, 16.09.2023. године.
Осим из Србије, учешће на конференцији узели су и научни истраживачи из САД-а, Грчке, Аустрије, Хрватске и БиХ.

Покровитељ конференције био је Епископ шумадијски господин Јован, а у наставку вам преносимо излагање проф. др Зоранa Деврњe, ванреднog професорa Православног богословског факултета Универзитета у Београду, на тему „Црквено право као еклисијална и академска научна дисциплина – предности и мане амбивалнетности научног идентитета.“

ГОСТОПРИМНИЦА – Изашао из штампе 392. број часописа „Православни мисионар“

Из штампе је изашао нови, 392. број „Православног мисионара“, званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе. Тема овог броја је „Владика Николај и Ава Јустин – српски апостоли“. Садржај овог броја представља нам катихета Бранислав Илић, члан уређивачког одбора задужен за медије.

ГОСТОПРИМНИЦА – Међународном научном конференцијом обележено тридесет година од увођења Црквеног права на Правном факултету у Крагујевцу

У суботу, 16.септембра 2023.године, поводом тридесет година од увођења наставног предмета Црквено право на Правном факултету Универзитета у Крагујевцу, овај факултет организовао је међународну научну конференцију „Државно-црквено право“. Покровитељ конференције био је Владика Шумадијски, господин Јован, а, осим из Србије, у конференцији су учествовали и научни истраживачи из САД, Грчке, Аустрије, Хрватске и БиХ.

Преносимо вам излагање господина Александра Васиљевића, студента докторских студија Правног факултета Универзитета у Београду на тему „Правна заштита црквене имовине: правно – историјска анализа, Устав СПЦ и Закон о црквама и верским заједницама.

ГОСТОПРИМНИЦА – Премијера филма „Што се боре мисли моје“

У суботу, 16. септембра 2023.године, на дан рођења кнеза Михаила Обреновића, премијерно је приказан филм „Што се боре мисли моје“.

Непосредно пре пројекције, у згради Градске управе, градоначелник Никола Дашић са сарадницима, уприличио је свечани пријем за глумце и ауторску екипу филма. Разговарали смо са главним глумцем, господином Драганом Мићановићем, а послушајте и изјаву градоначелника Дашића.

ГОСТОПРИМНИЦА – Представљено филателистичко издање „Владари Србије“

У конаку кнеза Михаила представљено је филателистичко издање „Владари Србије“ са ликовима владара две династије – кнеза Михаила и краља Петра II Карађорђевића, настале захваљујући сарадњи ЈП „Пошта Србије“ и Народног музеја Шумадије. Догађају који је уприличен поводом обележавања 200 година од рођења јединог српског владара рођеног у Крагујевцу, присуствовао је специјални саветник министра одбране, Предраг Рајић, директор радне јединице „Србијамарка“ Пошта Србије, Др Адам Софронијевић, Миљан Бјелетић члан Градског већа за културу и Ана Петровић, помоћница градоначелника за културу и информисање.

ГОСТОПРИМНИЦА – Пети фестивал дечијег песничког стваралаштва „Желим да будем дете“ у Крагујевцу

Пети међународни фестивал дечјег књижевног стваралаштва ’Желим да будем дете’ одржаће се на више локација у Крагујевцу у понедељак 18. септембра 2023.године.

Двадесетак савремених српских писаца за децу, професора и глумаца, као и велики број награђених и осталих ученика биће део фестивалског програма.

Александар Јањушевић, идејни творац фестивала и дечији писац, за Радио Златоусти говори о програму овогодишњег фестивала.

ГОСТОПРИМНИЦА – Промовисана књига „Свети краљ Милутин“

У оквиру Госпојинских свечаности, 14.септембра 2023.године, у Свечаној сали Саборног храма, промовисана је књига „Свети краљ Милутин“, у издању Задужбине Хиландар. Овај зборник радова групе аутора открива човека и владара који се на раскршћу светова – Истока и Запада храбро сучелио са бројним изазовима и променио зацртане парадигме великих сила. Радове употпуњује девет мапа и 228 илустрација. Зборник се завршава обимном библиографијом, док сваки ауторски текст прати резиме на енглеском језику. Преносимо вам излагања директора Задужбине манастира Хиландар и главног уредника овог издања, господина Миливоја Ранђића и др Срђана Пириватрића, византолога и једног од уредника овог зборника.