Skip to main content

ГОСТОПРИМНИЦА – Почела је Пета, Глувна или Глува недеља Великог поста

Пета недеља Васкршњег поста, познатија као Глувна или Глува недеља назив је добила по томе што се увелико и далеко ушло, у глувно време поста. У служби ове недеље, верни се позивају да своје подвиге удвоструче како би препловили велику пучину поста која стоји пред њима, истовремено их тешећи и храбрећи чињеницом да су прошли већ половину поста, и побуђује да ми „који смо преполовили свештени пут поста треба радосно да хитамо ка будућем васкрсењу.“ Црква и у петој недељи наставља да нас подсећа како смо ми, који падосмо у грех, слични онима које заробише, те нам заповеда уздање у Господњу милост: „Завапи Христу Богу који је распет за тебе“, каже Црква, „и који је добровољно примио ране: побрини се за мене, Господе, и спаси ме.“

Химне служби ове недеље написали су: Софроније Јерусалимски, Андреј Критски, Јосиф и Теодор Студит. „Да људи не би били лењиви према духовним подвизима“, Црква током три дана пете седмице: четвртак, суботу и у недељу, пружа вернима нарочите подстицаје ка подвизима благочашћа. У четвртак на јутарњем богослужењу Црква поје цео Велики канон Св. Андрије Критског и житије Св. Марије Египћанке. Ова недеља је иначе посвећена великој покајници Марији Египћанки, која се четрдесет седам година подвизавала у пустињи, проводећи живот у покајању, посту и молитви, па се негде још назива и стајање Марији Египћанки.

Преносимо вам део излагања проф. др Златка Матића о Петој недељи Великог поста.

ГОСТОПРИМНИЦА – Нови кратки програм при Универзитету у Крагујевцу

Универзитет у Крагујевцу расписао је конкурс за упис полазника на кратки програм студија „Филм, култура и аудиовизуелно стваралаштво“. Шта ће писати на дипломи оних који буду завршили овај кратак програм, који су услови за упис, ко су предавачи и колико ће трајати кратак програм, само су нека од питања која данас постављамо ректору Универзитета у Крагујевцу, проф. др Ненаду Филиповићу. Са ректором најављујемо и отварање прве акредитоване лабораторије за испитивање квалитета вина у Крагујевцу.

ГОСТОПРИМНИЦА – Ђурђевданско венчање у Крагујевцу

У Крагујевцу ће се ове године, по први пут, одржати колективно „Ђурђевданско венчање“. На Дан града, на Ђурђевдан, прилику да се колективно венча, ове године ће имати 15 парова, а њих очекују и вредни ваучери. О детаљима ове предстојеће манифестације говоримо са Маријом Шапић, в.д.начелницом Градске управе за људске ресурсе и заједничке послове.

ГОСТОПРИМНИЦА – ПРОЛЕЋНА ИЗЛОЖБА У МОСТОВИМА БАЛКАНА

Вечерас у 20 сати у Градској галерији „Мостови Балкана“ биће отворена XИX Пролећна изложба цртежа Удружења ликовних уметника Крагујевца – ЛУК.

На отварању изложбе биће додељена награда „Љубица Филиповић“.

Изложбу организују Спомен парк „Крагујевачки октобар“, Градска галерија „Мостови Балкана“ и Удружење ликовних уметника Крагујевца – ЛУК.

Више о изложби говори Ненад Ристовић:

ГОСТОПРИМНИЦА – „Данашња свест код млађих радника није на том нивоу да треба сами да учине нешто за себе и своје радно место““

Поводом вести да радницима фабрике „Застава оружје АД“ нису исплаћене зараде за фебруар које су по Колективном уговору морале да буду исплаћене до 20. у месецу, конкретно, до 20.марта, данас разговарамо са Драганом Илићем, председником Синдикалне организације „Застава оружје“.

ГОСТОПРИМНИЦА- КЊИГА „ХРВАТИМА С ЉУБАВЉУ“ ПРЕД КРАГУЈЕВАЧКОМ ПУБЛИКОМ

Промоција књиге „Хрватима с љубављу“, аутора Александре Нинковић Ташић и Бранислава Станковића одржана је у крагујевачкој Народној библиотеци „Вук Караџић“, у четвртак 16. марта.

Књига „Хрватима с љубављу“ је сведочанство да су Никола Тесла, Руђер Бошковић, Иво Андрић и Џиво Гундулић били и осећали се као Срби. Ову књигу чине документи, есеји, писма и телеграми, у којима четворица српских великана јасно истичу традицију из које су уплели своју генијалност и кренули да освајају свет. Већина поменутих докумената први пут је објављена међу корицама ове књиге.

Књига је 3. јуна 2022. промовисана у крипти Храма Светог Саве.

Радио Златоусти преноси Вам аудиозапис промоције књиге „Хрватима с љубављу“ у Крагујевцу:

ГОСТОПРИМНИЦА – Протојереј – ставрофор Милић Драговић одржао предавање „Христос – Нови Адам“

У Епархијском дому при Саборном храму у Крагујевцу одржано је предавање на тему „Христос – Нови Адам“. Пред пуном салом предавање је одржао протојереј – ставрофор Милић Драговић који је на самом почетку говорио о стварању првог човека као слободног, толико слободног да и Богу може да каже „Нећу те, нећу да будем са тобом“.

ГОСТОПРИМНИЦА – Мирко Демић данас потписује своју нову књигу

Књижевник и директор Народне библиотеке „Вук Караџић“ у Крагујевцу, Мирко Демић, данас ће, од 17 сати, разговарати са читаоцима и потписивати своју најновију књигу „Ружа под ледом“. Дружење са читаоцима одвијаће се у књижари „Лагуна“ у Крагујевцу, у Улици краља Александра Првог Карађорђевића бр.36. У каквој су вези ружа, лед и детињство Мирка Демића, за наш радио говори аутор поменутог дела.