Članaka u kategoriji Гостопримница

ГОСТОПРИМНИЦА – Прослава Дана града и Мајске свечаности – разговор са Бојаном Павловићем, директором ГТО

Васкршњи празници настављају се Мајским свечаностима којима се обележава Дан града 6. мај. Осим свечане седнице Скупштине града у Старој скупштини и доделе Ђурђевданских признања, следе и бројни догађаји, а неки су се већ догодили. О програму Мајских свечаости и свечаној прослави Дана града разговарали смо са Бојаном Павловћем, директором Градске туристичке организације Крагујевац.

ГОСТОПРИМНИЦА- ТАНГО У САЛИ ПРВЕ КРАГУЈЕВАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ, 29.априла од 20 сати

Филип Томић, вд директор Музичког центра Крагујевац, најавио је концерт ансамбла Liberquatro у четвртак, 29.04.2021 од 20 часова у сали Прве крагујевачке гимназије.

Пројекат танго ансамбла Liberquatro „Танго кроз време“ настао је из идеје да се ширем аудиторијуму представи танго музика и ова специфична латиноамеричка култура која је 2009. године уврштена на UNESCO-ву листу културног наслеђа. Ансамбл је специјализован за извођење танго музике композитора као што су Астор Пјацола, Царлос Гардел, Анибал Троило, Франциско Канаро, Хорацио Салган и други. На редовном репертоару ансамбла налазе се композиције традиционалног танга, танго нуево правца ( композиције из танго оперите „МАРИА ДЕ БУЕНОС АИРЕС“ Астора Пјацоле), савремене танго композиције, као и композиције домаћих композитора. Посебно место на репертоару заузимају композиције Астора Пјацоле с обзиром да је Пјацола фузијом џеза, традиционалног танга, необарокног стила и театра створио нови стил – танго нуево, стил који је унео револуционарне промене у музици.

Ансамбл одржава редовну концертну активност у Београду: Задужбина Илије М. Коларца, Свечана сала Скупштине града, Дом културе Студентски град, Народна библиотека Србије, Културни центар Београда итд. Ансамбл такође редовно наступа по културним центрима у Србији и региону. Идејни творац, ауторка музичких аранжмана и уметнички директор танго ансамбла “Liberquatro” је пијанисткиња Ксенија Ристић. Ансамбл карактерише висок извођачки ниво и специфична интерпретација, као и изузетна енергичност. Такође се истиче и начин конципирања програма, који код публике изазива велику пажњу. Liberquatro је снимао за РТС, РТС ДИГИТАЛ, РТВ СТУДИО Б, РТВ КРАГУЈЕВАЦ, РТВ ПАНЧЕВО. Чланови ансамбла Liberquatro су чланови Удружења музичких уметника Србије (УМУС).

Број места је ограничен . Резервације можете извршити на број телефона 034 334 264 или путем мејла на muzickicentarkg@gmail.com

ГОСТОПРИМНИЦА – Промовисана збирка песама „Први бес” Марине Радовановић у СКЦ-у

У среду, 21. априла на „Зоом” платформи СКЦ-а представљена је збирка песама „Прима фуриа” песникње Марине Радовановић. Песничка збирка „Прима фуриа” („Први бес”) састоји се из четрдесетак песама различитог обима које се обично ограничавају на краћи израз, неретко од тек неколицине стихова.
Марина Радовановић (Зрењанин, 1986) стекла је образовање на Медицинском факултету у Новом Саду, а објављивала је песме у зборницима и периодици. О њеном песништву и зборци „Прима фуриа” говори нам песник Ненад Глишић, уредник књижевних програма у крагујевачком СКЦ-у и организатор и модератор ове књижевне вечери.

ГОСТОПРИМНИЦА – Хуманитарни базар за Гаврилову победу у Великом парку

За викенд у Великом парку организован је још један хуманитарни базар под називом „За Гаврилову победу” на којем су прикупљана средства за лечење малог Гаврила Ђурђевића који болује од спиналне мишићне атрофије. У оквиру базара учествовале су и екипе крагујевачке Хитне помоћи обучавајући грађане у Великом парку да стручно пруже прву помоћ.
У прилогу који следи послушајмо изјаве Христине Милосављевић из Невладине организације „За Гаврилову победу” као једну од организаторки скупа и докторке Гордане Ђокић, директорке крагујевачког ЗХМП.

ГОСТОПРИМНИЦА – Због чега се не додељују „Ђурђевданске награде” за новинарство, Мирослав Јовановић, главни уредник „Крагујевачких”

У претходном сегменту програма имали смо прилике да чујемо неке од лауреата овогодишње „Ђурђевданске награде”. Међутим ово признање за новинарство се не додељује већ годинама. Због чега и да ли је локално новинарство баш толико девастирано у „Гостопримници” разговарамо са колегом Мирославом Јовановићем, дугогодишњим главним уредником „Светлости” и „Крагујевачких” новина.

ГОСТОПРИМНИЦА – „Ђурђевданска награда” Дому здравља, доктор Василије Антић, директор

У петак су проглашени добитници „Ђурђевданских награда” за ову годину. Дому здравља Крагујевац и свим запосленима у њему Град Крагујевац додељује ову своју Годишњу награду и признање у области хуманитарног карактера, за отварање прве КОВИД -19 амбуланте у Србији. Тим поводом у данашњој „Гостопримници” имамо на вези доктора Василија Антића, директора Дома здравља.

ГОСТОПРИМНИЦА – Седма недеља Васкршњег поста, Страсна седмица – ђакон Горан Анђелковић

Почела је последња недеља Великог, Часног, Васкршњег поста – Страсна седмица која симболише својим називом: страдање, патњу и бол. Верници ову недељу од Великог понедељка до Велике суботе проводе у строгом посту и молитви. О симболици сваког дана Страсне седмице говори нам ђакон Горан Анђелковић, из Западноевропске епархије СПЦ.

ГОСТОПРИМНИЦА – Завод за заштиту споменика културе у 2021. – разговор Ненад Карамијалковић

Са новоизабраним директором Завода за заштиту споменика културе г. Ненадом Карамијалковићем разговарамо о радовима које ће Завод за заштиту споменика културе обавити током 2021. године.

Емисије

Prodajni centar