Članaka u kategoriji Гостопримница

ГОСТОПРИМНИЦА – Катарина Мировић (1967 – 2021)

На дан када Крагујевац обележава 80 година од стрељања у Шумарицама, преминула је новинарка Катарина Мировић. Читав радни век провела је у Радио-телевизији Крагујевац, као новинар и уредник. Ауторка на хиљаде емисија посвећених очувању народне баштине, суграђанима, деци, православној традицији. Добитница је многобројних награда, не само из области новинарства, већ и за допринос афирмацији Шумадије ван граница Србије.
Катарина Мировић, једно од најомиљенијих тв лица, рођена је у Крагујевцу 1967. године. После основношколског образовања, као ученица Прве крагујевачке гимназије, марљиво и са много љубави и талента, припремала се за целоживотни позив коме је била предана до последњег дана.

Била је ауторка емисија Суграђани, Радознало огледало, серијала Трпеза, Друга страна, Гимназија знањем сија, Једнаки, Под Хипократовом заклетвом, затим репортажа, емисија посвећених православљу, градским насељима, хуманитарцима, потомцима Солунаца, али и људима са маргина.
Паралелно са ауторским остварењима, радила је у Информативном програму и извештавала са најзначајнијих друштвених догађаја.

Била је волонтер Црвеног крста. Добитница је Златног пера ове хуманитарне организације и бројних награда, међу којима су Ђурђевданска награда за новинарство 2012. године, затим признања за очување традиције и народног стваралаштва.

Била је активиста Удружења српско-словачког пријатељства и председница подружнице Синдиката новинара Србије у Радио телевизији Крагујевац.

Гледаоци и колеге памтиће је као једног од најбољих познавалаца села и ауторку чувене емисије Шумадијски праг, коју је са посебним ентузијазмом радила пуне две деценије.

Ми Вам данас преносимо аудио запис специјалног издања емисије „Суграђани“ у којој је гошћа управо Катарина Мировић. Слава јој!

ГОСТОПРИМНИЦА – Свечана академија у Првој крагујевачкој гимназији

У Првој крагујевачкој гимназији вечерас у 17 сати почиње Свечана академија поводом обележавања 80 година од стрељања крагујевачких ученика. Какав су програм припремили ученици заједно са својим професорима, разговарамо са директорком Прве крагујевачке гимназије, гђом Славицом Марковић.

ГОСТОПРИМНИЦА – Како се медији носе са короном – пример Радија Златоусти

У почетку смо мислили да ће последице вируса бити равне последицама обичног грипа. Живот нас је врло брзо демантовао. Пола века после вариоле вере, на Србију се проширила пандемија ковида 19 која је до сада однела на 1000 живота. Уследиле су инструкције намењене послодавцима о понашању током пандемије које су нас увеле у ванредно радно стање које траје до данас. Како је корона утицала на посао медија и како смо се са тим носили у Радију Златоусти послушајте у прилогу који следи.
Прилог је настао у оквиру пројекта “За редовно информисање у ванредним
ситуацијама: случај Kрагујевац” који спроводи удружење Рес Публика. Овај
пројекат је добио подршку пројекта Владе Швајцарске „Заједно за активно
грађанско друштво – АЦТ”, који спроводе Helvetas Swiss Intercooperation и
Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом тексту је мишљење
аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Хелветаса или
Грађанских иницијатива.

ГОСТОПРИМНИЦА – Четврти број збирке антиратних прича „Бибер“

Приче које тематизују помирење у контексту насљеђа ратова и насиља у земљама бивше Југославије, приче које могу допринијети бољем разумијевању међу људима, смањењу мржње и разградњи предрасуда, антиратне приче, приче које се баве суочавањем с прошлошћу, разградњом слика о непријатељима, саосећањем са другима, храбре приче које се усуђују ходати у „непријатељским“ ципелама, приче које померају границе и отварају нам путеве да градимо извеснију, сигурнију и слободнију будућност за све нашле су се и у четвртој збирци „Бибер“, чији је издавач Центар за ненасилну акцију Сарајево-Београд. О овој збирци, али и другим актуелним збивањима у оквиру ЦНА разговарамо са активистом Радомиром Радевићем.

ГОСТОПРИМНИЦА – Октобарске свечаности у Спомен парку

Спомен-парк „Крагујевачки октобар“ својим традиционалним манифестацијама ове године обележава осамдесет година од страдања наших суграђана током 19. 20. и 21. октобра 1941. године. На који начин ће Спомен парк обележити ову годишњицу, шта нас, у оквиру Октобарских свечаности очекује до краја октобра, са посебним освртом на манифестације „Бдење“ и „Велики школски час“, разговарамо са Маријаном Станковић, директорком Спомен парка „Крагујевачки октобар“.

ГОСТОПРИМНИЦА – Изложба порука стрељаних у Спомен парку и сведочење Олге Клајн ћерке Лазара Пантелића – најава

У Спомен парку „Крагујевачки октобар“ у понедељак 18. октобра од 18 сати, у оквиру Октобарских свечаности одржаће се неколико догађаја. Најпре ће посетиоцима бити представљене неке технолошке измене у сталној поставци, затим ће бити отворена изложба оригиналних порука стрељаних у Шумарицама коју су заједнички припремили историчарка Маријана Станковић и кустос Марко Терзић, а потом ће бити одржана пројекција филма снимљеног сведочења Олге Клајн, последње живе ћерке Лазара Пантелића, некадашњег директора Прве крагујевачке гимназије, стрељаног у Шумарицама. Музеј жртава геноцида у наставку ће представити и своје реиздање књиге Станише Бркића „Име и број“. О свему овоме разговарали смо са кустосом Марком Терзићем.

ГОСТОПРИМНИЦА – Научни скуп о 1941. години

У Спомен парку „Крагујевачки октобар“ сутра ће бити одржан научни скуп поводом 80. годишњице од почетка Другог светског рата, посвећен ратној 1941. години. О учесницима и темама скупа разговарали смо са историчарком Кристином Јоргић Степановић.

ГОСТОПРИМНИЦА – Премијера филма „Поглед у небо“ у Спомен парку

Документарни филм „Поглед у небо“ аутора Дејана Ђусића приказан је 12. октобра у Музеју „21. октобар“.
Ово је један у низу догађаја којим установа културе Спомен парк „Крагујевачки октобар“ обележава 80 година од страдања Крагујевчана од 19. до 21. октобра 1941. године.
У овом документарном филму приказано је шта је претходило стрељању у Крагујевцу 1941. године, сам злочин, ко га је починио и у каквим околностима, али и шта је уследило после, каже за наш радио аутор Дејан Ђусић.

Емисије

Prodajni centar