Skip to main content

КАТИХИЗИС – Специјална емисија посвећена блаженопочившем патријарху Иринеју

Данас вам доносимо сећања председника Патријаршијског управног одбора протојереја-ставрофора Стојадина Павловића, декана Православног-богословског факултета у Београду Зорана Ранковића и јереја Гојка Перовића ректора Цетињске богословије.

КАТИХИЗИС – Верски и други радикализми – др Марија Ђорић

Деконструкција кључних речи: екстремизам, радикализам, тероризам била је предмет једног панел разговора на којој је професорка са Института за политичке студије у Београду, др Марија Ђорић, врло опсежно говорила о разним примерима десног и левог екстремизма, као и последицама по живот друштва таквих уверења која када се преточе у дело постају тероризам.
Данас преносимо њено излагање на овом панел разговроу.

КАТИХИЗИС – Значај српских цркава и српских манастира за светску баштину

Други део предавања министра културе Владана Вукосављевића на тему “Значај српских цркава и манастира за српску и светску културну баштину”.

КАТИХИЗИС – Значај српских цркава и манастира за светску баштину

У недељу, 6. септембра , у свечаној сали Саборног храма одржано је друго предавање у оквиру манифестације једанаестих Великогоспојинских свечаности. на тему: “Значај српских цркава и манастира за српску и светску културну баштину”. О томе је говорио господин Владан Вукосављевић, актуелни министар културе и информисања у Влади Републике Србије. Данас доносимо први део овог предавања.

КАТИХИЗИС – Обнављање Пећке патријаршије – предавање ђакона др Ивице Чаировића

У оквиру 11. Госпојинсјих свечаности ђакон др Ивица Чаировић, професор црквене историје на Православном богословском факултету у Београду одржао је предавање на тему Обнављања Пећке патријаршије. У наставку слушамо то предавање.

КАТИХИЗИС – Предавање др Немање Девића „Србија, држава и црква – век уједињења“ (цело)

На овогодишњим Госпојинским свечаностима о условима у којима се на овим просторима одвијао Први светски рат, као и о уједињењу, држању Цркве по овим питњима и месту сељака у историји говорио је др Немања Девић истраживач-сарадник Института за савремену историју.

КАТИХИЗИС – О новом преводу Старог завета проф. др Драгана Милина

Професор др Драган Милин који је дуги низ година, до пензије, на Православном богословском факултету у Београду предавао Стари завет, подухватио се тешког посла да га преведе и то први, после Ђуре Даничића на овом тлу. Наравно, мисли се на цели Стари завет. Каже да му је на то отишло девет година и још једна за исправке. Превод је учињен са масоретског текста, најближег оригиналу.

КАТИХИЗИС – Шта је Библија, предавање протојереја-ставрофора др Драгана Милина

У оквиру програма 11. Госпојинских свечаности протојереј-стврофор др Драган Милин, пензионисани професор Православног богословског факултета говорио је на тему „Шта је Библија“. Данас Вам преносимо ово његово, може се рећи популарно предавање.