Када је основан Радио Златоусти?

Радио Златоусти Српске православне епархије шумадијске основан је 12. јуна 2007. године, благословом Његовог преосвештенства епископа шумадијског г. Јована.  Радио Златоусти је део информативне делатности Епархије шумадијске која је православно-мисионарска, културно-образовна и економско-пропагандна. Организује се по Уставу СПЦ и уз финансијску и сваку другу подршку Српске православне епархије шумадијске.

Да ли Радио Златоусти има дозволе?

Након двогодишње дуге и компликоване процедуре Радио Златоусти је добио две дозволе. Од Републичке радио-дифузне агенције (РРА) 26. фебруара 2008. добио је дозволу за емитовање програма на фреквенцији 90,5 мегахерца, а од Републичке агенције за телекомуникације (РАТЕЛ) дозволу за радио станицу 1. децембра 2008. године. Обједињена дозвола стигла је у наше руке 27. фебруара 2009. године.  Она траје осам година, до 1. децембра 2016. Још да додамо да Радио Златоусти плаћа надокнаду за коришћење радио фреквенције за радиодифузну станицу која је за 2009. годину износила око 32.000 динара.

Где ће бити седиште Радија и да ли има сву потребну опрему?

Седиште Радија је у новој згради Богословије „Свети Јован Златоусти” на Аеродрому, која је у изградњи. Опремљен је један мали део у којем се налазе осим редакције и уредничке канцеларије и два студија, један за режију и емитовање програма и други за монтажу. Опрема је аналогна, пошто још увек не постоје услови да се пређе на дигиталну опрему, јер нема довољно дигиталних радио-пријемника. Набавили смо је од специјализованих понуђача: предузећа за трговину и услуге „Памер д.о.о.” из Београда и предузећа „Спинком“ из Крагујевца.

Да ли је могуће обићи просторије Радија?

Наравно, свако ко жели да нас посети, добро је дошао. Пре доласка, треба да се најави на адресу e-mail: radiozlatousti@gmail.com са назнаком За посету. По добијању мејла заказаћемо Вам термин.

Да ли су Радију потребни сарадници?

Наравно. С времена на време оглашаваћемо (и на овом сајту) потребу за радницима, пре свега младим, радним, образованим, креативним људима са високом стручном спремом, пожељно богословским знањем и са срцем усмереним ка Господу. Ако мислите да припадате овој групи можете послати краћу биографију (си-ви) на горе поменуту мејл адресу са назнаком За посао.

Где све може да се чује Радио?

Радио Златоусти Српске православне епархије шумадијске спада у локалне емитере, а то значи да је добио право емитовања програма на подручју Крагујевца и околине. Како је реч о епархијском Радију настојаћемо да направимо уговоре са локалним радио-станицама у местима која припадају Епархији. Већ су у начелу направљени договори са Радио Крагујевцем (као регионалном радио-станицом), Радио Лазаревцем, ОП топ радиом у Тополи, да реемитују одређене емисије, а у припреми су и слични уговори са радио станицама у Јагодини, Рековцу, Книћу, Варварину, Аранђеловцу, Лапову, Баточини…

У припреми је умрежавање свих постојећих црквених радио-станица, што ће нам омогућити да се три сата дневно чујемо и у Београду, Новом Саду, Сомобору, Суботици, Бачкој Паланци, Нишу, Врању, Пријепољу, Ваљеву и Трстенику.

Ко су слушаоци или циљне групе Радија Златоусти?

Очекујемо да наше циљне групе буду породице, млади, стари, људи са посебним потребама, људи који трагају за смислом и људи са религиозним потребама, као и верујући „удови“ Цркве.

Да ли ће програм бити само верски?

Ми смо наш програм поделили у три сегмента: верски, културно-образовни и информативни. Верски програм има и своју подгрупу молитвени програм. Опширније можете прочитати у главном менију, ако кликнете на Програмску шему или на Емисије.

Каква ће бити музика на Радију?

Определили смо се, бар у овом тренутку да на нашем радију осим духовне музике имамо и етно музику, одабрану народну музику и домаћу забавну музику.

Хоће ли бити преноса литургије преко Радија?

Нажалост, још увек не. За директан пренос литургије потребна је специјализована опрема коју намеравамо да набавимо у некој од наредних фаза. У неколико термина, међутим, емитоваћемо молитвени програм: Јутарњу молитву, Први час, Трећи час, Шести час, Девети час, Вечерњу молитву и Повечерје.