Članaka u kategoriji Архијерејска беседа

Његово преосвештенство епископ шумадијски г. Јован: Данас прослављамо покровитељство и заштиту пред Богом

У четвртак, 14. октобра 2021. године, када наша Црква молитвено прославља празник Покрова Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету архијерејску Литургију у Вреоцима код Лазаревца поводом славе овога храма. Данас слушамо беседу која је одржана током литургије у којој је Владика Јован између осталог рекао:
„Ми данас прослављамо са Мајком Божјом покровитељство и заштиту пред Богом које добијамо због велике љубави Мајке Божје према нама. Ево, и данас на крају јеванђеља данашњег имамо речи “ блажени који слушају реч Божју и извршују је”. Нису блажени који науче реч Божју напамет, него они који је спроводе у дело. Зашто су они блажени? Јер је реч Божја та која оживљава човека, оживљава онога који је свој живот усмртио овоземаљским бригама и страстима. Пресвета Богородица се од својих најранијих дана учила да слуша реч Божју, а послушан је онај који има смирења у себи. Онај који нема смирења не уме да слуша. Она је та која нас увек штити и у свакоме тренутку је у нама. У овом свету све ствари су пролазне осим речи Божје.“

ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ЈОВАН: „БУДИМО СА БОГОМ ДА БИ БОГ БИО СА НАМА“

„Данашње јеванђеље нам говори како да се одржимо у свим приликама и неприликама овде на земљи, како да се снађемо у свим искушењима а човек ниједан није поштеђен искушења, уколико живи у Богу и по Богу. Зато нам свети Апостол Павле каже: „Браћо, јачајте у Господу и у сили моћи његове“. Обуците се у свеоружије Божије да бисте се могли одупрети нечастивоме“ каже се у беседи коју је Његово преосвештенство епископ шумадијски г. Јован узнео у храму Светог Саве на Аеродрому на празник Рођења Пресвете Богородице.

ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ Г. ЈОВАН – Хришћанин је упаљена свећа

Браћо и сестре, сваки крштени хришћанин је уствари запаљена свећа, коју је у њему запалио сам Бог, када га је створио и када је у њега сместио бесмртну душу његову. И зато је хришћанин упаљена свећа, и као што свећа, која се упали служи да светли људима који су у кући, тако је сваки хришћанин, крштени посебно, браћо и сестре, позван да светли својим животом, хришћанским животом, јеванђелским животом, молитвеним животом, рекао је шумадијски владика Јован, на Светој архијерејској литургији у Станову.

БЕСЕДА ЊЕГОВОГ ПРЕОСВЕШТЕНСТВА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА – КАКО ЈЕ ГОСПОД ПОБЕДИО СМРТ

Четврте недеље по Васкрсу која је названа Недеља раслабљеног, а по јеванђелском зачалу које се чита тога дана, када Црква прославља и светог апостола Симона Зилота, поморавска варош Лапово је са љубављу дочекала свог Епископа шумадијског Г. Јована.Преосвећени Владика је служио Свету Архијерејску Литургију уз саслужење Архијерејског намесника рачанског протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића, протојереја Велибора Јовановића и протонамесника Горана Живковића и Владе Бранисављевића.После прочитаног Јеванђеља Епископ шумадијски Јован одржао је богонадахнуту беседу у којој је нагласио да се васкршњим поздравом ми подсећамо чињенице да је Христос победио смрт.

БЕСЕДА ЊЕГОВОГ ПРЕОСВЕШТЕНСТВА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА – НА НАМА ЈЕ ДА СЕ МОЛИМО ЗА ОНЕ КОЈИ НА ЉУБАВ ОДГОВАРАЈУ МРЖЊОМ

“На нама је да се молимно за такве људе да им Господ опрости, да и они осете радост Васкрсења Христовог… До Васкрсења Христовог гроб је био извор таме, а по Васкрсењу је извор светлости свима онима који су поверовали да је Христос васкрсао из мртвих. То је та светлост која обасјава свет и сваког човека у свету. Ако имамо ту светлост и ми ћемо, како каже данашње Јевађеље, другима светлети. Светлећемо истином, Божијом истином. Светлост значи и чистота, чистота срца у којем треба Бог да обитава. Сваки крштени човек је потенцијални светитељ уколико живи крштењским животом“, рекао је владика шумадијски г. Јован беседећи у храму Светог Атанасија Великог у Селевцу. Послушајмо.

ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА ЊЕГОВЕ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА

Радосним васкршњим поздравом Христос васкрсе! поздрављамо све вас, драга децо духовна, који живите широм света, вас који сте далеко од својих огњишта, од завичаја, а често и од својих најрођенијих. Знајте да ваша Светосавска Црква непрестано брине о вама као нераскидивим деловима нашег народа и живим удовима Тела наше Цркве. Остављамо вам завет, пред Васкрслим Господом и светитељима Његовим, да чувате и јачате најпре наше унутарње црквено јединство, а онда и национално, језичко и културно јединство. Не допустите времену и приликама да вас поделе и одвоје једне од других, а тиме и од Мајке Цркве! И поред чињенице да сте стално под одређеним притисцима, што међу вама изазива несугласице и расправе, молимо се Васкрслом Господу за вас да у Њему Васкрсломе пронађете снагу за своје јединство и крепост за братску слогу. Апелујемо на вас да увек пред собом имате дивне примере вере и родољубља наших дичних предака и наших великана који, живећи у далеком свету, задивише свет у лицу Тесле, Пупина и многих других. Будимо достојни наследници њихових имена и њихових великих дела, њиховог примера и карактера, рекао је између осталог патријарх српски г. Порфирије у својој Васкршњој посланици.

ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА ЊЕГОВОГ ПРЕОСВЕШТЕНСТВА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА

Много је, драга браћо и сестре, горчине и туге у нашем народу услед многих искушења кроз које смо прошли и пролазимо, па и због овог вируса али и других болести и недаћа, које нам односе наше драге и миле. Ипак, нипошто не смемо пасти у очајање и изгубити веру. Жив је наш Бог и живеће душа наша уколико смо са Богом. Стога се молимо Васкрслом Христу да нас сачува од искушења, да нас сачува од мржње и злих дела, а да нас научи љубави којом је Он заволео овај свет и човека као круну свога стварања. Васкрсли Христос ће нам дати радост када нас сналазе туга и невоље само ако будемо у стању да препознамо бол и патњу ближњега и покајемо се за своје грехе. Тада наш труд неће бити узалудан него ће нам бити на спасење и на вечни живот, каже се између осталог у Васкршњој посланици Његовог преосвештенства епископа шумадијског г. Јована.

ЦРКВА ИЗНОСИ КРСТ ДА НАС ОХРАБРИ – Беседа Његовог Преосвештенства епископа шумадијског г. Јована

Црква износи Крст да нас охрабри, да знамо да је Господ све окрепио. Он је имао искушења, али је победио. Зато је Помоћ и Сила Крста потребна нама у овом Посту.И Крст и пост подразумева свлачење старог, огреховљеног човека, Адамовог човека који је пао. Он је пао, јер није узео Крст послушности”, рекао је Преосвећени Владика. Јер, без Крста нема спасења. Такође, Владика је рекао и да је Крст симбол страдања, али и симбол победе. Православним народима није потребно много говорити о Крсту, јер су они стално на Крсту, беседио је владика шумадијски г. Јован у Јагодини на светој литургији.

Емисије

Prodajni centar