Članaka u kategoriji Архијерејска беседа

ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА ЊЕГОВЕ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА

Радосним васкршњим поздравом Христос васкрсе! поздрављамо све вас, драга децо духовна, који живите широм света, вас који сте далеко од својих огњишта, од завичаја, а често и од својих најрођенијих. Знајте да ваша Светосавска Црква непрестано брине о вама као нераскидивим деловима нашег народа и живим удовима Тела наше Цркве. Остављамо вам завет, пред Васкрслим Господом и светитељима Његовим, да чувате и јачате најпре наше унутарње црквено јединство, а онда и национално, језичко и културно јединство. Не допустите времену и приликама да вас поделе и одвоје једне од других, а тиме и од Мајке Цркве! И поред чињенице да сте стално под одређеним притисцима, што међу вама изазива несугласице и расправе, молимо се Васкрслом Господу за вас да у Њему Васкрсломе пронађете снагу за своје јединство и крепост за братску слогу. Апелујемо на вас да увек пред собом имате дивне примере вере и родољубља наших дичних предака и наших великана који, живећи у далеком свету, задивише свет у лицу Тесле, Пупина и многих других. Будимо достојни наследници њихових имена и њихових великих дела, њиховог примера и карактера, рекао је између осталог патријарх српски г. Порфирије у својој Васкршњој посланици.

ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА ЊЕГОВОГ ПРЕОСВЕШТЕНСТВА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА

Много је, драга браћо и сестре, горчине и туге у нашем народу услед многих искушења кроз које смо прошли и пролазимо, па и због овог вируса али и других болести и недаћа, које нам односе наше драге и миле. Ипак, нипошто не смемо пасти у очајање и изгубити веру. Жив је наш Бог и живеће душа наша уколико смо са Богом. Стога се молимо Васкрслом Христу да нас сачува од искушења, да нас сачува од мржње и злих дела, а да нас научи љубави којом је Он заволео овај свет и човека као круну свога стварања. Васкрсли Христос ће нам дати радост када нас сналазе туга и невоље само ако будемо у стању да препознамо бол и патњу ближњега и покајемо се за своје грехе. Тада наш труд неће бити узалудан него ће нам бити на спасење и на вечни живот, каже се између осталог у Васкршњој посланици Његовог преосвештенства епископа шумадијског г. Јована.

ЦРКВА ИЗНОСИ КРСТ ДА НАС ОХРАБРИ – Беседа Његовог Преосвештенства епископа шумадијског г. Јована

Црква износи Крст да нас охрабри, да знамо да је Господ све окрепио. Он је имао искушења, али је победио. Зато је Помоћ и Сила Крста потребна нама у овом Посту.И Крст и пост подразумева свлачење старог, огреховљеног човека, Адамовог човека који је пао. Он је пао, јер није узео Крст послушности”, рекао је Преосвећени Владика. Јер, без Крста нема спасења. Такође, Владика је рекао и да је Крст симбол страдања, али и симбол победе. Православним народима није потребно много говорити о Крсту, јер су они стално на Крсту, беседио је владика шумадијски г. Јован у Јагодини на светој литургији.

БОЖЈЕ РУКЕ ОТВОРЕНЕ СУ ЗА СВАКОГ ОД НАС – БЕСЕДА ЊП ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА

Током Свете Литургије у ердечком храму, Владика Јован је својом беседом поучио вернике овога храма, подсећајући да су Божије руке отворене за свакога од нас, као за оног разбојника који се на крсту покајао. Да зло настаје из слободе човекове, те да иако смо слободни треба знати како слободу корисати и да смо сви грешни, али да Дух надоместује оно што недостаје.

ПУТ ГРЕШНИКА МОРАМО ЗАМЕНИТИ ПУТЕМ ХРИСТОВИМ – БЕСЕДА ШУМАДИЈСКОГ ЕПИСКОПА Г. ЈОВАНА

Пут грешника којим веома често идемо морамо заменити путем Христовим. Пост треба да нас подстакне и подсети на јачу молитву, подвиг и бдење, рекао је Његово преосвештенство епископ шумадијски г. Јован сабранима на литургији у Врбичкој цркви.

ДА ЗАМЕНИМО ГРЕШНИ ЖИВОТ ЖИВОТОМ У ХРИСТУ – БЕСЕДА Њ.П.Е.Ш. Г. ЈОВАНА

Овај празник који ми данас празнујемо нас уводи у смисао Великог поста који је пред нама. Потребно је да се покајемо да бисмо правилно ушли у пост, рекао је између осталог владика шумадијски Јован у својој беседи одржаној пред верним народом у цркви Светог Димитрија у Вашаришту.

ЧУВАЈМО СЕ ЛАЖНИХ СПАСИТЕЉА – БЕСЕДА Њ.П.Е.Ш. Г. ЈОВАНА

“Кроз овај данашњи одељак из Јеванђеља наш Спаситељ и Избавитељ, просто нас упозорава и позива да се чувамо од појединих људи који себе приказују да су они спаситељи света, да су они ти који избављају народ, Цркву и Православље. За њих Спаситељ каже: “Пазите се, јер ће доћи у име Моје и говорити за себе да су они христоси”. Нажалост, оваквих појава у историји хришћанске Цркве било је одувек, има их и данас, а нажалост биће их увек до краја света. Али ми хришћани да би смо се могли одржати у својој вери, треба да познамо своју веру и у кога верујемо, да знамо ко нас спасава,“ одломак је из беседе коју је владика шумадијски г. Јован одржао у Смедеревској Паланци у храму Свете Петке.

СУШТИНСКО У НАШЕМ ЖИВОТУ ЈЕ ДА ЖИВИМО ТАКО ДА НАМ ГОСПОД КАЖЕ – ЈА САМ С ТОБОМ, БЕСЕДА Њ.П.Е.Ш. Г. ЈОВАНА

Ко је са Богом нема чега да се плаши. Никакво зло не може да победи Господа. Проблем је са човеком његовом гордошћу и сујетом због које човек не само да не види Бога, него га и не осећа, каже владика шумадијски г. Јован.

Емисије

Prodajni centar