Skip to main content

БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА ЊЕГОВОГ ПРЕОСВЕШТЕНСТВА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА – Христос је наш мир

Христово рођење је преломни догађај у историји света јер се тада Бог поистоветио с човеком. Тада је и људска природа прослављена и уздигнута до самог Божанског престола. Помирили су се небо и земља, Бог и човек. Славећи данас Рођење Богочовека Господа Исуса Христа, пре свега, опростимо једни другима и кажимо као брат брату: „Мир Божји, Христос се роди!“ Покажимо да јесмо и да можемо бити народ љубави Божје, народ који у свим искушењима овога века може бити веран и частан.
Овим речима почиње Божићна посланица Његовог преосвештенства епископа шумадијског г. Јована. Како она гласи у целини послушајте:

БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА ЊЕГОВЕ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА – Љубављу зачињемо клицу спасења

Љубав је, браћо и сестре, исконски покретач свих догађаја у историји спасења, а поготову у доласку Божића, малог Бога у свет, тако да ми лепоту и снагу данашњег Празника можемо само чистом љубављу доживети. Покренут љубављу, Бог је створио свет и човека. Он је, њоме вођен, сишао међу нас, учинивши да човечанско у своја недра прими божанско, као и да нетварно у себе привије пропадљиво. У свеколикој мудрости Светих Отаца Цркве издваја се средишња нит о томе да је Син Божји постао један од нас како бисмо ми благодаћу постали оно што је Он. Љубав Божја учинила је да створени свет у Богочовеку Христу не буде надвладан ни разорен божанском силом, него да идући уским путем Господњег смирења буде исцељен и спасен. Зато је у данашњој празничној радости важно да схватимо да нас рађање Богочовека у скромној витлејемској пећини позива на праву љубав, прожету искреним осећајем братства међу људима, речено је између осталог у Божићној посланици СПЦ.

Његово преосвештенство епископ шумадијски г. Јован: Данас прослављамо покровитељство и заштиту пред Богом

У четвртак, 14. октобра 2021. године, када наша Црква молитвено прославља празник Покрова Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету архијерејску Литургију у Вреоцима код Лазаревца поводом славе овога храма. Данас слушамо беседу која је одржана током литургије у којој је Владика Јован између осталог рекао:
„Ми данас прослављамо са Мајком Божјом покровитељство и заштиту пред Богом које добијамо због велике љубави Мајке Божје према нама. Ево, и данас на крају јеванђеља данашњег имамо речи “ блажени који слушају реч Божју и извршују је”. Нису блажени који науче реч Божју напамет, него они који је спроводе у дело. Зашто су они блажени? Јер је реч Божја та која оживљава човека, оживљава онога који је свој живот усмртио овоземаљским бригама и страстима. Пресвета Богородица се од својих најранијих дана учила да слуша реч Божју, а послушан је онај који има смирења у себи. Онај који нема смирења не уме да слуша. Она је та која нас увек штити и у свакоме тренутку је у нама. У овом свету све ствари су пролазне осим речи Божје.“

ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ЈОВАН: „БУДИМО СА БОГОМ ДА БИ БОГ БИО СА НАМА“

„Данашње јеванђеље нам говори како да се одржимо у свим приликама и неприликама овде на земљи, како да се снађемо у свим искушењима а човек ниједан није поштеђен искушења, уколико живи у Богу и по Богу. Зато нам свети Апостол Павле каже: „Браћо, јачајте у Господу и у сили моћи његове“. Обуците се у свеоружије Божије да бисте се могли одупрети нечастивоме“ каже се у беседи коју је Његово преосвештенство епископ шумадијски г. Јован узнео у храму Светог Саве на Аеродрому на празник Рођења Пресвете Богородице.

ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ Г. ЈОВАН – Хришћанин је упаљена свећа

Браћо и сестре, сваки крштени хришћанин је уствари запаљена свећа, коју је у њему запалио сам Бог, када га је створио и када је у њега сместио бесмртну душу његову. И зато је хришћанин упаљена свећа, и као што свећа, која се упали служи да светли људима који су у кући, тако је сваки хришћанин, крштени посебно, браћо и сестре, позван да светли својим животом, хришћанским животом, јеванђелским животом, молитвеним животом, рекао је шумадијски владика Јован, на Светој архијерејској литургији у Станову.

БЕСЕДА ЊЕГОВОГ ПРЕОСВЕШТЕНСТВА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА – КАКО ЈЕ ГОСПОД ПОБЕДИО СМРТ

Четврте недеље по Васкрсу која је названа Недеља раслабљеног, а по јеванђелском зачалу које се чита тога дана, када Црква прославља и светог апостола Симона Зилота, поморавска варош Лапово је са љубављу дочекала свог Епископа шумадијског Г. Јована.Преосвећени Владика је служио Свету Архијерејску Литургију уз саслужење Архијерејског намесника рачанског протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића, протојереја Велибора Јовановића и протонамесника Горана Живковића и Владе Бранисављевића.После прочитаног Јеванђеља Епископ шумадијски Јован одржао је богонадахнуту беседу у којој је нагласио да се васкршњим поздравом ми подсећамо чињенице да је Христос победио смрт.

БЕСЕДА ЊЕГОВОГ ПРЕОСВЕШТЕНСТВА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА – НА НАМА ЈЕ ДА СЕ МОЛИМО ЗА ОНЕ КОЈИ НА ЉУБАВ ОДГОВАРАЈУ МРЖЊОМ

“На нама је да се молимно за такве људе да им Господ опрости, да и они осете радост Васкрсења Христовог… До Васкрсења Христовог гроб је био извор таме, а по Васкрсењу је извор светлости свима онима који су поверовали да је Христос васкрсао из мртвих. То је та светлост која обасјава свет и сваког човека у свету. Ако имамо ту светлост и ми ћемо, како каже данашње Јевађеље, другима светлети. Светлећемо истином, Божијом истином. Светлост значи и чистота, чистота срца у којем треба Бог да обитава. Сваки крштени човек је потенцијални светитељ уколико живи крштењским животом“, рекао је владика шумадијски г. Јован беседећи у храму Светог Атанасија Великог у Селевцу. Послушајмо.

ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА ЊЕГОВЕ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА

Радосним васкршњим поздравом Христос васкрсе! поздрављамо све вас, драга децо духовна, који живите широм света, вас који сте далеко од својих огњишта, од завичаја, а често и од својих најрођенијих. Знајте да ваша Светосавска Црква непрестано брине о вама као нераскидивим деловима нашег народа и живим удовима Тела наше Цркве. Остављамо вам завет, пред Васкрслим Господом и светитељима Његовим, да чувате и јачате најпре наше унутарње црквено јединство, а онда и национално, језичко и културно јединство. Не допустите времену и приликама да вас поделе и одвоје једне од других, а тиме и од Мајке Цркве! И поред чињенице да сте стално под одређеним притисцима, што међу вама изазива несугласице и расправе, молимо се Васкрслом Господу за вас да у Њему Васкрсломе пронађете снагу за своје јединство и крепост за братску слогу. Апелујемо на вас да увек пред собом имате дивне примере вере и родољубља наших дичних предака и наших великана који, живећи у далеком свету, задивише свет у лицу Тесле, Пупина и многих других. Будимо достојни наследници њихових имена и њихових великих дела, њиховог примера и карактера, рекао је између осталог патријарх српски г. Порфирије у својој Васкршњој посланици.