Skip to main content

ЕКО ЕХО- О КВАЛИТЕТУ ВАЗДУХА У КРАГУЈЕВЦУ

У данашњем издању емисије Еко-ехо, првом у текућој години, чланови Центра за еколошко образовање и одрживи развој истражују и преносе информације о квалитету ваздуха у Крагујевцу:

ЕКО ЕХО (3) Како се изборити са најездом инсеката током лета

Центар за еколошко образовање и одрживи развој овог пута припремио је емисију на тему најезде инсеката. О инсектима, посебно врсти стеница познатој у народу као смрдибубе, о комарцима и крпељима разговарали смо са проф. др Снежаном Пешић са Природно-математичког факултета, др Весном Ранђеловић специјалистом опште медицине у Дому здравља и са Јеленом и Кристином из Пољопривредне апотеке. Прилоге припремили: Игор Јовановић, Милош Ђурић и Милена Павићевић. Водитељ Милош Ђурић.

ЕКО ЕХО (2) – Пластика као загађивач

Наше данашње издање емисије Еко Ехо посветили смо пластици као једном од материјала који погрешном употребом или погрешним одлагањем може значајно да утиче на загађење животне средине.
Пластика је материјал који се добија из нафте. Нафта је врста руде која се налази у унутрашњости Земље и настаје распадањем биљака и животиња током више милиона година. Екплоатацијом нафте и њеном прерадом у пластику један део историје наше планете нестаје.
Проблем са пластиком јесте у томе што се она не распада у земљи те се трајно задрзава у животној средини коју загађује. Могуће је и њено уништавање процесом спаљивања, али тада вршимо загађивање ваздуха.
Данашњу емисију Еко Ехо припремили су за вас Јована Арсовић, Ксенија Кањевац, Игор Јовановић, Љубица Спасојевић о Зорица Трајковић. Захваљујемо својим саговорницима Марији Николић И Владимиру Петровићу.

ЕКО ЕХО (1) – Језеро Бубањ – шта с њим?

Данас почињемо нови серијал емисије Еко ехо, коју припрема Центар за еколошко образовање и одрживи развој у сарадњи са Радијом Златоустим.За прву тему наше емисије одабрали смо језеро Бубањ. Већ неколико недеља, па и месеци, уназад, говори се о овом језеру и изградњи стамбено-пословног комплекса на једној од парцела која је у приватном власништву. Тај план изградње је својевремено био у складу са тада важећим планом детаљне регулације тог простора којим је, заиста, нажалост, на тој парцели била дозвољена и могућа градња пословног и стамбеног простора. На срећу Удружење Екомар, уз подршку града, и Комисије која је о томе одлучивала као и других грађана је зауставила градњу, а план је да град инвеститору да нову заменску локацију и да на даље мало адекватније планира овај простор и реализује неке будуће активности на овом простору. Емисију припремили: Милена Павичевић, Игор Јовановић, Јована Аврамовић и Милош Ђурић.

ЕКО ЕХО – Омладински еко активизам за изградњу поверења

Специјална емисија „Еко ехо“ посвећена је улози младих у формирању еколошке културе. Образовање еколошке култре није лак задатак. Постоји потреба да млади људи буду укључени у процес доношења еколошких одлука. Управо томе је посвећен један пројекат Центра за еколошко образовање кога данас представљамо

EKO-ЕХО, 15.02.2018. – Енергетска ефикасност

Маша Марковић и њени другови из Центра за еколошко образовање и одрживи развој, ове недеље су припремили емисију која се бавила присутношћу еколошких тема у јавном простору, енергетском ефикасношћу, активностима ЦЕООР-а као и догађајима из екологије из земље и света.

ЕКО-ЕХО, 18.01. 2018. Штетност дувана и најава Фестивала еколошког образовања

И данас вас кроз емисију Еко ехо води Маша Марковић. У данашњој емисији говоримо о присутности еколошких тема у јавном простору, забрињавајућим статистикама употребе дувана, новим акцијама у Удружењу ЦЕООР. Говоримо о активностима које су обележиле период иза нас, али и о предстојећем 9.Фестивалу еколошког образовања. Очекује нас разговор са председником Удружења, Миланом Габарићем. Током емисије и фоно-уживо са Игором Јовановићем.

ЕКО ЕХО, 21.12.2017. О фестивалу дечијих еколошких представа

Након дуже паузе, поново пратите емисију „Еко ехо“, кроз коју вас води Маша Марковић. У данашњој емисији пратите еко календар, вести из еколошког света, вести из ЦЕООР-а
Поред низа манифестација, говоримо и о успешно завршеном другом Фестивалу дечијих еколошких представа под слоганом “Црвено, позор(иште), зелено!” За вас смо били на лицу места и прикупили мноштво занимљивих информација. Чућете импресије учесника, жирија и организатора.
Препуштамо реч и малишанима. Шта је то природа и како заштита животне средине изгледа из перспективе наших најмлађих суграђана, сазнајте до краја емисије.