Skip to main content

ГОСТОПРИМНИЦА- ОБЕЛЕЖЕН НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА

Поводом 31. јануара – Националног дана без дуванског дима, Институт за јавно здравље у сарадњи са здравственим установама, Апотекарском установом, Медицинском школом, ГО Црвеног крста, Књажевско- српским театром, Удружењем за борбу против дијабетеса, ЈКП Шумадија под покровитељством града, организовао јтестирање пушача на никотинску зависност, мерење крвног притиска, дељење здравственоваспитног материјала и разговор са суграђанима. У име града присуствоваће др Гордана Дамњановић, чланица ГВ за здравствену и социјалну заштиту:

ГОВОРИМО О – Вече посвећено Милану Ланету Гутовићу и Ђорђу Балашевићу

Годину 2021. коју, по грегоријанском календару, ускоро испраћамо, обележили су одласци многих великана српске и југословенске сцене. Вечерас слушате специјалну новогодишњу емисију посвећену Милану Ланету Гутовићу који нас је напустио 25.августа 2021.год, а који је иза себе оставио безброј улога по којима ћемо га памтити. У овој емисији присећамо се како је Лане играо пустолова у истоименом серијалу, Драгослава у серији „Отворена врата“, Срећка Шојића у серијалима „Тесна кожа“ и „Бела лађа“, Огњена Лепшановића у ТВ серији „Метла без дршке“, а подсетићемо се и скеча о Мићи кафеџији из једног од Ланетових „Кабареа“ које је играо широм Србије преко двадесет година.

У другом делу ове емисије присећамо се и великог, по многима и највећег кантаутора са ових простора, Ђорђа Балашевића, који од 19.фебруара ове године „оре небеске њиве“. Доносимо вам исечке из интервјуа које је Ђорђе Балашевић давао за различите медије, у различитим друштвеним околностима, а у којима је говорио о својим анегдотама из армије, о распаду Југославије, о својој породици и о томе шта ће га надживети, а ову емисију, наравно, прати и оно по чему је Ђоле разгаљивао многа срца широм бивше Југославије, а то је његова музика.

ГОВОРИМО О… – Путописи Жике Тракића о Босни и Херцеговини

Познати крагујевачки туристички посленик Жика Тракић оснивач агнеције „Холидеј” већ пуних педесет година камером бележи своја путешествија. За 50 година снимања урадио је репортаже и путописе од Лондона до Каира и од Санкт Петербурга до Севиље и Париза.
Његове путописне репортаже емитује тренутно преко 140 локалних телевизијских станица и специјализованих туристикчких Те Ве канала.
Ову, 2020. годину је започео серијом репортажа о Кракову, Бечу и Будимпешти а завршио путописима о градовима у Босни и Херцеговини: Сарајеву, Мостару и Требињу. Овај циклус ће премијерно бити емитован на Телевизији Крагујевац крајем јануара. Интресеантно је како је Тракић градове представио кроз познате писце Андрића, Шантића и Дучића. Такође оба његова циклуса повезује нобеловац Иво Андрић као спона Кракова и Сарајева а све „преко” Вишеграда.

ГОСТОПРИМНИЦА- Канцеларија за младе промовише Кнежев Арсенал

https://www.youtube.com/watch?v=g_xapzkD1-g&feature=share , гледајте и гласајте за свој град!

Кнежев Арсенал у Крагујевцу је једино здање индустријске баштине у Југоисточној Европи које је представљено у оквиру европског догађаја “Work it out” који организује Европска рута индустријске баштине – ЕРИХ. Европска рута индустријске баштине је сертификовани пут културе Савета Европе и једна од највећих културних рута. Од прошле године, ЕРИХ обухвата и две значајне тематске руте које развија Кластер путева културе: Путевима Тесле и Путевима рударства – Балкан колевка металургије.

ГОСТОПРИМНИЦА – Циклус филозофских предавања Небојше Јоцића

Крагујевчанин, доктор филозофије који већ деценијама живи и ради у Лондону одржаће циклус предавања на актуелне теме у наредних десетак дана у свом родном граду. Наредног понедељка, 29. јуна у 19 сати у Дому омладине Јоцић ће одржати предавање на тему „Ниче о истини и лажима” у коме ће се аутор дотаћи и питања о формирању речи, израза и појмова и наравно дискусије са посетиоцима. Друго предавање на актуелну тему не само код нас већ и у свету „Мултикултурализам и либералне вредности” Небојша Јоцић, одржаће 8. јула, такође у 19 часова у СКЦ-у. О томе због чега су баш ове теме и филозофски приступ њима данас тако значајне чућете од самог аутора, предавача Небојша Јоцића.

ГОСТОПРИМНИЦА – Обележавање Светског дана заштите животне средине

Како се штити животна средина и од кога, које су заштићене врсте у нашој земљи и шта би било да те врсте нестану, о квалитету воде на шумаричком језеру и природним богатствима у Крагујевцу и околини разговарамо са проф.Снежаном Симић, редовним професором на Институту за биологију и екологију при Природно-математичком факултету у Крагујевцу.

ГОСТОПРИМНИЦА – Цртице о крају историје у Народној библиотеци

У уторак, 10. марта у крагујевачкој Народној библиотеци професор крагујевачког ПМФ-а Владмир М. Ристић одржао је предавање на тему „Цртице о крају историје”. Професор Ристић, по вокацији професор природних наука сагледавањем историје се бави, по својим речима аматерски, из хобија и љубави. Предавање на ову тему држао је и раније пре две године на свом матичном факултету Природно-математичком.
Шта се од тада још променило и колико смо се примакли крају историје? Где су данас и колико актуелна Шпенглерова и Фукојамина учења о крају исторје? Да ли је у питању крај историје или крај, такозване, „западне цивилизације”? Долази ли време Кинеско-азијских цивилизације? А, где смо ту ми? О свему томе у данашњој „Гостопримници” са професором Владимиром М. Ристићем.

ГОВОРИМО О… – „Бог у Крагујевцу скривен” боготражилачка поезија крагујевачких песника у избору Саше Миленића

Христос васкрсе! Поштовани слушаоци у васкршњој емсији „Говоримо о…” већ традиционално домаћини смо на Радију „Златоусти” крагујевачким песницима који читају, по свом избору духовну поезију и „деле” са нама због чега су баш ти стихови оставили утисак на њих и њихово песничко, уметничко и људско формирање.
Гост данашње емсије је крагујевачки песник Саша Миленић, који је за Васкрс одабрао по три песме тројице, почивших крагујевачких песника: Слободана Павићевића, Борислава Хорвата и Зорана Петровића. Овом свом, васкршњем, поетском аудио есеју Миленић је наденуо име „Бог у Крагујевцу скривен”. Послушајте зашто…