Skip to main content

ГОСТОПРИМНИЦА- КРАГУЈЕВАЧКО КУЛТУРНО ЛЕТО ПОЧИЊЕ КОНЦЕРТОМ НА ТРГУ РАДОМИРА ПУТНИКА

Након велике турнеје у Немачкој, Швајцарској и Аустрији РИНГ – АББА Трибјут бенд наступиће у Крагујевцу сутра, 31. маја, на Тргу Радомира Путника од 21 сат. Концерт ће се одржати у организацији Књажевско-српског театра и Дома Омладине Крагујевац.
У исто време почиње и концерт трибјута бенда Whitesnake у Дому Омладине.

На ову тему говоримо са Кристијаном Клачаром из Дома Омладине:

ГОВОРИМО О… Хорска и фолклорна група „Свети Сава“

Хор „Свети Сава“, Етно група „Свети Сава“ и Фолклорна група „Свети Сава“ сваке године нас обрадују новим песмама и новим аранжманима. За Божић, поново разговарамо о томе шта воле и шта их окупља.

ГОСТОПРИМНИЦА- ОБЕЛЕЖЕН НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА

Поводом 31. јануара – Националног дана без дуванског дима, Институт за јавно здравље у сарадњи са здравственим установама, Апотекарском установом, Медицинском школом, ГО Црвеног крста, Књажевско- српским театром, Удружењем за борбу против дијабетеса, ЈКП Шумадија под покровитељством града, организовао јтестирање пушача на никотинску зависност, мерење крвног притиска, дељење здравственоваспитног материјала и разговор са суграђанима. У име града присуствоваће др Гордана Дамњановић, чланица ГВ за здравствену и социјалну заштиту:

ГОВОРИМО О – Вече посвећено Милану Ланету Гутовићу и Ђорђу Балашевићу

Годину 2021. коју, по грегоријанском календару, ускоро испраћамо, обележили су одласци многих великана српске и југословенске сцене. Вечерас слушате специјалну новогодишњу емисију посвећену Милану Ланету Гутовићу који нас је напустио 25.августа 2021.год, а који је иза себе оставио безброј улога по којима ћемо га памтити. У овој емисији присећамо се како је Лане играо пустолова у истоименом серијалу, Драгослава у серији „Отворена врата“, Срећка Шојића у серијалима „Тесна кожа“ и „Бела лађа“, Огњена Лепшановића у ТВ серији „Метла без дршке“, а подсетићемо се и скеча о Мићи кафеџији из једног од Ланетових „Кабареа“ које је играо широм Србије преко двадесет година.

У другом делу ове емисије присећамо се и великог, по многима и највећег кантаутора са ових простора, Ђорђа Балашевића, који од 19.фебруара ове године „оре небеске њиве“. Доносимо вам исечке из интервјуа које је Ђорђе Балашевић давао за различите медије, у различитим друштвеним околностима, а у којима је говорио о својим анегдотама из армије, о распаду Југославије, о својој породици и о томе шта ће га надживети, а ову емисију, наравно, прати и оно по чему је Ђоле разгаљивао многа срца широм бивше Југославије, а то је његова музика.

ГОВОРИМО О… – Путописи Жике Тракића о Босни и Херцеговини

Познати крагујевачки туристички посленик Жика Тракић оснивач агнеције „Холидеј” већ пуних педесет година камером бележи своја путешествија. За 50 година снимања урадио је репортаже и путописе од Лондона до Каира и од Санкт Петербурга до Севиље и Париза.
Његове путописне репортаже емитује тренутно преко 140 локалних телевизијских станица и специјализованих туристикчких Те Ве канала.
Ову, 2020. годину је започео серијом репортажа о Кракову, Бечу и Будимпешти а завршио путописима о градовима у Босни и Херцеговини: Сарајеву, Мостару и Требињу. Овај циклус ће премијерно бити емитован на Телевизији Крагујевац крајем јануара. Интресеантно је како је Тракић градове представио кроз познате писце Андрића, Шантића и Дучића. Такође оба његова циклуса повезује нобеловац Иво Андрић као спона Кракова и Сарајева а све „преко” Вишеграда.

ГОСТОПРИМНИЦА- Канцеларија за младе промовише Кнежев Арсенал

https://www.youtube.com/watch?v=g_xapzkD1-g&feature=share , гледајте и гласајте за свој град!

Кнежев Арсенал у Крагујевцу је једино здање индустријске баштине у Југоисточној Европи које је представљено у оквиру европског догађаја “Work it out” који организује Европска рута индустријске баштине – ЕРИХ. Европска рута индустријске баштине је сертификовани пут културе Савета Европе и једна од највећих културних рута. Од прошле године, ЕРИХ обухвата и две значајне тематске руте које развија Кластер путева културе: Путевима Тесле и Путевима рударства – Балкан колевка металургије.

ГОСТОПРИМНИЦА – Циклус филозофских предавања Небојше Јоцића

Крагујевчанин, доктор филозофије који већ деценијама живи и ради у Лондону одржаће циклус предавања на актуелне теме у наредних десетак дана у свом родном граду. Наредног понедељка, 29. јуна у 19 сати у Дому омладине Јоцић ће одржати предавање на тему „Ниче о истини и лажима” у коме ће се аутор дотаћи и питања о формирању речи, израза и појмова и наравно дискусије са посетиоцима. Друго предавање на актуелну тему не само код нас већ и у свету „Мултикултурализам и либералне вредности” Небојша Јоцић, одржаће 8. јула, такође у 19 часова у СКЦ-у. О томе због чега су баш ове теме и филозофски приступ њима данас тако значајне чућете од самог аутора, предавача Небојша Јоцића.

ГОСТОПРИМНИЦА – Обележавање Светског дана заштите животне средине

Како се штити животна средина и од кога, које су заштићене врсте у нашој земљи и шта би било да те врсте нестану, о квалитету воде на шумаричком језеру и природним богатствима у Крагујевцу и околини разговарамо са проф.Снежаном Симић, редовним професором на Институту за биологију и екологију при Природно-математичком факултету у Крагујевцу.