Skip to main content

ДА ИМАШ ХЛЕБА И ИМАШ ВИНА – Бранко Миљковић

Колико је Бранко Миљковић унео духовности у само две песме које је посветио Ариљском анђелу? Слушајте у новом издању емисије о српским песницима и српској поезији коју припрема Небојша Грујић.

ДА ИМАШ ХЛЕБА И ИМАШ ВИНА – Бранко В. Радичевић

Стваралаштво Бранка В. Радичевића је обимно и садржи преко 100 наслова. Писао је песме, приче, романе, књиге за децу. Изучавао је споменике крајпуташе. Реч крајпуташ је његова кованица. Најзначајније награде које је добио су Седмојулска награда и Вукова награда.

Његово последње дело је Сујеверица у четири тома. Аутор емисије Небојша Грујић.

ДА ИМАШ ХЛЕБА И ИМАШ ВИНА – Бранко Радичевић

„Бранко чини нам се захтева да му се приђе емоцијама“, записао је о њему Миодраг Павловић „и још више он који је бистар као планински поток и гласан као довикивање са брдо на брдо, открива се у толико боље уколико му се ви вешто обратите призивањем слика и сна из подсвести него оштрим слухом дневне будности. Његова поезија звучи блиско иако је настала у великој даљини. Ко осећа српски језик зна, Бранко је пра песник“. (Небојша Грујић, аутор емисије)

ДА ИМАШ ХЛЕБА И ДА ИМАШ ВИНА – Рајица Марковић „Разбојниково јеванђеље“

„Рајица Марковић је на стражи. Чува оно мало поезије што је остало у Србији… У неким својим размишљањима помало сам наиван, мада сам доживео зреле године. Једно од мојих наивних убеђења је да у земљи где народ чита поезију држава мора бити напреднија. У том свом наивном веровању постајем толико упоран и убеђен, да ми се чини да ако једног тренутка сви кренемо да читамо поезију у држави неће бити никаквих проблема. Молим вас, за сваки случај, ако сам у праву, да почнете да читате поезију. Можете да почнете са овом књигом.“ (Небојша Грујић, аутор емисије)

ДА ИМАШ ХЛЕБА И ИМАШ ВИНА – Борислав Хорват „Сабране песме“

„Имао сам ту срећу да га лично познајем и једно цело лето, давне 1982. године, вратио сам се из војске, и дружио сам се са Бором Хорватом песником, као и Радмилом Вуловићем. Спремали смо се на студије философије, ми онако надобудни млади људи, мислимо да све знамо, а Бора нас преслишава грчку философију, грчку митологију. Запањени смо били што је одлично познавао француске симболисте и поезију. Заиста га памтим по тим „предавањима“ поезије које смо слушали тог лета од јутра до мрака…“ (Небојша Грујић, аутор емисије)

ДА ИМАШ ХЛЕБА И ДА ИМАШ ВИНА – Гвидо Тартаља „Предратне песме“

„Док сам радио у књижари „Плато“ син Гвиде Тартаље, Иво Тартаља, дошао је и показао нам једну малу бележницу са песмама које никада нису биле објављене, ја сам је држао у рукама и „Плато“ је после објавио. Било је то 2013. године. Гвидо Тартаља је познат као дечији песник, али ово су песме које нису дечије и он их је до рата писао…“ (Небојша Грујић, аутор емисије)