Članaka u kategoriji Живи људи живога Бога

ЖИВИ ЉУДИ ЖИВОГА БОГА – „Није културан човек онај који нешто зна о уметности, него онај који у себи има култа и племенитости, а владика Сава тога је имао обилно“

У данашњој емисији разговарамо са протојерејем-ставрофором Славком Зорицом, инспектором Богословија Српске православне цркве који је аутор текста под називом „Владика Сава у Далмацији“. Овај текст уврштен је у Споменицу владици Сави коју је, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа Шумадијског Господина Јована, објавила Издавачка установа „Каленић“, поводом обележавања двадесетогодишњице упокојења Владике Саве.

Наш данашњи саговорник присећа се свог дугогодишњег познанства са блаженопочившим владиком Савом кога је упознао из перспективе ученика богословије, професора богословије и инспектора богословије. О.Славко Зорица владику Саву описује као космополиту који је „волео све људе, а није заборављао свој народ – трудио се да оно што је добро у свом народу пласира пред лице других народа, на добро космоса и у томе је успевао. Ко год је познавао владику Саву, видео га је као једног дивног културног човека, а културан човек је цивилизован човек и он је племенит. Култура не значи ништа друго него племенитост.“

ЖИВИ ЉУДИ ЖИВОГА БОГА – Владика Сава нас је све подсетио на важност очувања традиције

У оквиру серијала „Живи људи живога Бога“ у коме представљамо наслеђе другог епископа шумадијског, др Саве Вуковића, у данашњој емисији за саговорницу имамо доценткињу др Јасмину Ћирић са Филолошко-уметничког факултета која је аутор текста „Старо у новом, ново из старог: Евокације српске прошлости у архитектури задужбина Епископа шумадијског др Саве“. Овај текст уврштен је у Споменицу владици Сави коју је Издавачка кућа „Каленић“ објавила поводом двадесет година од упокојења владике Саве.

Др Јасмина Ћирић у поменутом тексту истиче да „када се тумачи и анализира задужбинарство блаженопочившег Епископа шумадијског др Саве, од изузетне важности је рећи да је била не само обимна, већ је следила пут који су трасирали велики епископи српске прошлости, доприносећи чвршћем везивању народа за веру и Цркву.“

У данашњој емисији др Ћирић посебно истиче и представља нам три грађевине које на најлепши начих дочаравају везу са традицијом, на чему је истистирао владика Сава, а то су: храм Светог великомученка кнеза Лазара у Белошевцу, црква Светог Георгија у Вишевцу и храм посвећен спаљивању моштију Св.Саве на Аеродрому.

ЖИВИ ЉУДИ ЖИВОГА БОГА – Име владике Саве поштује се као име епископа, историчара и својеврсног мецене

У оквиру серијала „Живи људи живога Бога“ у коме представљамо наслеђе другог епископа шумадијског, др Саве Вуковића, у данашњој емисији за саговорника имамо Лазара Марјановића, студента треће године Православног богословског факултета Универзитета у Београду. Наш саговорник, као млад човек, свакако није имао тај благослов да лично упозна владику Саву, али је време епископа Саве, његове сараднике и оно што је владика Сава радио на пољу црквене публицистике сазнавао захваљујући својим професорима и ментору који му је помагао при изради рада који је уврштен у Споменицу владици Сави која је објављена поводом дведесет година од упокојења владике Саве, а коју је објавила Издавачка кућа „Каленић“.

Зашто је владици Сави црквена периодика била тако важна, како су се штампали црквени часописи и на који начин их је тадашња Савезна верска комисија уређивала, које је све уређивачке подухвате за живота остварио владика Сава и колики и какав траг је оставио у епархији шумадијској на чијем челу је провео 24 године, питања су која отварамо у данашњој емисији.

ЖИВИ ЉУДИ ЖИВОГА БОГА – Владика Сава волео је људе – разговор са протојерејем Милићем Марковићем

Серијал који је посвећен наслеђу другог епископа шумадијског др Саве (Вуковић) настављамо разговор са протојерејом-ставрофором Милићем Марковићем који је, како каже, желео да напише текст чији ће наслов бити важнији од садржине. Он сам нам говори о томе колико је био битан владика Сава. У емисији ћете чути и оригинално појање владике Саве.

ЖИВИ ЉУДИ ЖИВОГА БОГА – Владика Сава оставио је траг на души овог народа

У оквиру серијала „Живи људи живога Бога“ који је посвећен наслеђу другог епископа шумадијског, др Саве Вуковића, у данашњој емисији разговарамо са јерејем Владаном Костадиновићем који је аутор текста у Споменици која је објављена поводом двадесет година од упокојења блаженопочившег епископа Саве. За о.Владана Костадиновића кажу да је духовно чедо епископа Саве. Шта та формулација значи нашем данашњем саговорнику, по чему памти владику Саву, која је то реч коју је владика Сава често помињао у својим беседама и шта треба да буде аманет сваког човека, теме су које отварамо у овој емисији.

ЖИВИ ЉУДИ ЖИВОГА БОГА – Други део разговора са г. Негославом Јованчевићем о споменици посвећеној блаженопочившем владики Сави

Данас вам доносимо други део разговора са г. Негославом Јованчевићем, посвећен успомени на блаженопочившег другог епископа шумадијског др Саве (Вуковића), а поводом објављивања Споменице о његовом животу и делу.

ЖИВИ ЉУДИ ЖИВОГА БОГА – Други шумадијски епископ др Сава (Вуковић)

20 година после упокојења блаженопочившег епископа Саве појавила се Споменица која предочава његов живот и рад и предаје их критичком испитивању. Споменицу је саставила група аутора, а уредник је наш саговорник, професор Богословије „Свети Јован Златоусти“ Негослав Јованчевић. Слушате први део нашег разговора.

Емисије

Prodajni centar