Članaka u kategoriji Читаоница

ЧИТАОНИЦА – „Породични буквар“ Милица Новковић

Данашњу „Читаоницу“ посвећујемо Милици Новковић, ауторки књига „Породични буквар“ и „(Бит)ка љубави“, која је осмислила и програм „Васпитањем без казне и без награде до смањења насиља у породици, вртићу и школи“, основала је и Центар за изворно васпитање, а напустила нас је 1.априла ове године.

Милица Новковић рођена је у Земуну 1947, а одрасла је у Ђакову и Црвенки. Гимназију је завршила у Врбасу, а Филолошки факултет у Београду (југословенска и светска књижевност). Двадесетпет година је била професор у основним и средњим школама Београда. Примењивала је велико педагошко дело покојног професора Петра Савића.

Своје огромно искуство у примени „Нове школе“, која почива на принципу односа без казне и без награде, је применила у раду у свом вртићу „Добар ђак“. Сво своје искуство и знање претаче 1999. у књигу „Породични буквар“, коју намењује савременој породици. Милица је схватила, да је усвајање „плишаног“ васпитања, укидање штапа, а усвајање „шаргарепе“ нанело велико штету породици, па тиме вртићу, школи и друштву у целини.

Имали смо срећу и част да нас Милица Новковић угости у свом дому пре пар година и данас слушате део нашег тадашњег разговорау коме смо представили књигу „Породични буквар“ и разговарали о изворном васпитању.

ЧИТАОНИЦА – „Мислити другачије“ Дијего Фузаро

У данашњој „Читаоници“ представљамо вам књигу „Мислити другачије“ Дијега Фузара, италијанског филозофа ког сматрају једним од три најперспективнијих младих филозофа Европе. О овој књизи разговарамо са Марином Павићем који је ово остварење превео са италијанског на српски, а који нам се јавља баш из Италије.

ЧИТАОНИЦА – „Света земља – записи са ходочашћа“ Радмиле Мишев

У данашњој емисији са вама „читамо“ књигу „Света земља – записи са ходочашћа“ Радмиле Мишев.

ЧИТАОНИЦА – Дечанске и друге приче

У данашњој „Читаоници“ са вама „читамо“ књигу „Дечанске и друге приче“ коју је, са благословом епископа крушевачког господина Давида, иобјавио манастир Светог Луке у Бошњанима. Аутори ове збирке записа и сећања на догађаје из манастира Високи Дечани су архимандрит мр Алексеј Богићевић и Радмила Мишев.

У предговору овој књизи Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован бележи: „Дечанске поруке и поуке, сећања су на време од почетка 70-их година па до краја 20.века, време одрастања и сазревања дечака који је у 12.години дошао у манастир и кроз чији се животни пут, одрастање, згоде и незгоде, прати живот у манастиру и око њега. Сусрећемо велике духовнике, али и стамене ликове горштака, који су били спремни, а животом су то и доказали, да све дају за веру и образ, а веру и образ низашта!“

Митрополит црногорско-приморски г.Амфилохије, такође у предговору, истиче: „Пред нама су записи и сјећања једне повијести о једном времену које тече, о збивањима која се уткивају у људске судбине, првенствено на распетим косовско-метохијским просторима, о личностима уграђениму наше памћење, које нас оплемењују и чине саборним бићима. КОјих тјелесно нема међу нама, а које су непролазно присутне као градитељска радост сретања у Христовој љубави, усађене како у вријеме које се њима овековјечује. Тако и у светиње које су их освештале и обасјале вјечном свјетлошћу“.

ЧИТАОНИЦА – „Охридски пролог“ Св. владике Николаја Велимировића

У данашњој „Читаоници“ представљамо вам илустровано издање „Охридског пролога“ Светог владике Николаја Велимировића у издању издавачке куће „Духовни луг“.

Одакле је потекла идеја да објави овако богато илустровано издање „Орхидског пролога“, шта ово издање разликује од осталих, зашто се „Охридски пролог“ назива српским јеванђељем и да ли је довршен или је могуће „Охридски пролог“ проширити, сазнајемо у разговору са Гораном Вељковићем, приређивачем и уредником ове књиге.

ЧИТАОНИЦА – „Чијим језиком говоре ћерке“ др Татјана Јовановић

У данашњој емисији настављамо разговор са др Татјаном Јовановић, професорком српског језика и књижевности у Првој крагујевачкој гимназији. Данас „читамо“ њену књигу „Чијим језиком говоре ћерке“. Како је могуће да постоје две историје женске српске књижевности са којима се професорка Јовановић сусрела тек на својим докторским студијама, која су то неписана правила која друштво поставља пред жену, зашто је једна од основних жениних улога да подржава мужа и шта жене желе, питања су која поставља и на њих одговара наша данашња саговорница.

ЧИТАОНИЦА – „Књиженствени град“ др Татјане Јовановић

У данашњој „Читаоници“ читамо и приближавамо вам књигу „Књиженствени град – конституисање женског канона у српској прози 1990-2010“ др Татјане Јовановић, професора српског језика и књижевности у Првој крагујевачкој гимназији. Ова књига проистекла је из докторске дисертације под менторством проф.др Драгана Бошковића, а одбрањена је 2016. год. на Филолошко – уметничком факултету у Крагујевцу. Предмет интересовања др Јовановић су родне студије и женско ауторство.
У разговору са Татјаном сазнајемо како је дошло до тога да између основних и докторских студија направи паузу и докторира са 50 година, шта је открила на докторским студијама, зашто је глас истине – глас мушкарца, каква је то неисправна жена и зашто је женина жеља табу.

ЧИТАОНИЦА – „Људи без гробова“ Енес Халиловић

У данашњој „Читаоници“ представљамо вам књигу „Људи без гробова“ Енеса Халиловића. Аутор овог романа рођен је у Новом Пазару, до сада је објавио више збирки поезије и прича, драме и романе, од којих је последњи роман, „Људи без гробова“ овенчан Виталовом наградом „Златни сунцокрет“, а био је и у најужем избору за НИН-ову награду за 2020.годину. Енес Халиловић основао је књижевни часопис „Сент“ и књижевни веб часопис „Екерман“.

Ко су људи без гробова, зашто у наслову и поднаслову сваког поглавља овог романа у фразе умеће бројеве и реч јаје, ко је Нуман Нумић и да ли је заиста постојао, зашто је у овај роман уткао и крагујевачку трагедију и шта је за њега нерешива хипотеза, у данашњој „Читаоници“ говори нам Енес Халиловић.

Емисије

Prodajni centar