Skip to main content

ЧИТАОНИЦА – „Славе, обичаји и традиција“ Ђорђа Чоловића

У данашњој емисији представљамо вам књигу „Славе, обичаји и традиција“ Ђорђа Чоловића Издавачке куће „Пчелица“ која упознаје читаоце са историјом, смислом и начином прослављања славе.

„Срби су једини хришћани који прослављају славу – светитеља заштитника породице. Најзаслужнији за увођење овог обичаја је Свети Сава. По повратку са Свете Горе он је почео да подучава Србе о славама. Не постоји тачан оидатак о времену масовног упражњавања овог обичаја, али се сматра да се он поклапа са оснивањем Српске православне цркве“.

ЧИТАОНИЦА – протојереј ставрофор проф. др Зоран Крстић „Православље и модерност – теме практичне теологије“

У данашњој емисији представљамо вам књигу „Православље и модерност – теме практичне теологије“. Аутор наводи да је основна тема којом се, директно или индиректно, баве готово сви текстови у књизи, указивање на значај и утицај друштвених околности на нашу религиозност. Друштвени контекст за хришћане добија на важности због чињенице да је деценијама све секуларнији, стварајући нам озбиљне проблеме у разумевању сопственог хришћанског идентитета. Данашњи се хришћанин најчешће налази у процепу између две понуде – оне хришћанске и друге, секуларне, што га уводи у озбиљна егзистенцијална искушења избора који није лак, а често је и погрешан. У таквој ситуацији један проценат верника одлучује се на идеализацију прошлости и демонизацију модерности. Другим речима, одлучује се на бекство од историје и из историје и ламентирање над духом времена. На нивоу теологије то значи затварање у сопствене духовне, научне, појмовне, језичке, институционалне и сличне оквире који нити узимају у обзир ширу друштвену позадину, нити кореспондирају са њом.

ЧИТАОНИЦА – Никола Миловић „Приповетке“

У данашњој емисији представљамо вам збирку приповедака протојереја Николе Миловића. Аутор је до сада објавио и роман „Несливено и нераздељиво“. Живи у Младеновцу. Приче из књиге „Приповетке“ написао је од 2002. до 2006.године, а касније их је у неколико наврата ишчитавао, и, према сопственом признању, поправљао. Три приче први пут су изнете пред суд јавности, а прича „Неофит“ објављена је и у „Антологији српске хришћанске приче“, 2006.године.

ЧИТАОНИЦА – Мирко Глишић „Црна дама“

У Дому омладине у Крагујевцу, 4.маја 2022.год, одржана је промоција збирке рок и поп песама „Црна дама“ аутора Мирка Глишића. Мирко Глишић своју каријеру у рок музици започиње са групом „Смак“, а наставља је сарадњом са Слађанм Милошевић, Оливером Мандићем, „Златним прстима“…Касније креће да ствара и хитове новокомпоноване народне музике. До сада је створио 1425 песама. Члан је скупштине СОКОЈ-а где се залаже за праведнији однос према ауторима, као и корисницима музичких дела. Мирко Глишић за „Читаоницу“ појашњава ко је Црна дама, који делови Крагујевца су му били најинспиративнији за стварање стихова, као и коју своју песму сматра најуметничкијом.

ЧИТАОНИЦА – Николај Агатонов „Жене мироносице“

У данашњој емисији представљамо вам историјски роман протојереја Николаја Агатонова који сведочи о великом подвигу тихих и скромних жена које су пратиле Христа. Аутор открива читаоцу сву дубину стремљења и преживљавања ових светих жена, које су оскудно представљене на страницама црквеног Предања.

ЧИТАОНИЦА – Александар Шмеман „Литургија смрти и савремена култура“

У сусрет Зимским Задушницама, данас вам представљамо књигу протопрезвитера Александра Шмемана „Литургија смрти и савремена култура“ коју је са благословом Његовог Преосвештенства Епископа Шумадијског Господина Јована објавила Издавачка установа „Каленић“. Аутор овог дела, отац Шмеман, 1979.године, на Академији Св.Владимира држао је четвородневни летњи семинар „Литургија смрти и савремена култура“ који се тицао хришћанског односа према смрти и његовог развоја кроз историју Цркве, како у светоназорско-културолошком, тако и у богослужбеном погледу.

ЧИТАОНИЦА – Свештеник Јован Вернезос „Свети Јован Рус“ – житије, чуда, молебан и акатист

У данашњој емисији представљамо вам књигу свештеника Јована Вернезоса „Свети Јован Рус“ – житије, чуда, молебан и акатист, коју је, са благословом Његовог Преосвештенства епископа крушевачког господина Давида, објавио манастир Светог Луке у Бошњанима.

Свештеник Јован Вернезос, на почетку ове књиге, бележи:

„Свако место на земљи покропљено је светом праведном крвљу и земља посвуда у себи носи свете остатке мученика за веру. Све је то Православна Црква која осваја и побеђује свет, иако нам се понекад чини да се дешава супротно. Ка тој Цркви, која се труди за свет у име спасења човека, призива нас Христос. Један, међу милионима, који је послушао Христа, био је и Свети Јован Руски. Он је следовао Христу, посветио Му је целог себе и проживевши живот пун тескобе и муке, самоће и подвига, водећи најтежу борбу – отишао к Њему.“