Skip to main content

НАШИ РАЗГОВОРИ – „Окренули смо леђа сами себи и као нација починили самоубиство“

Христос се роди, драги Златоусти! У данашњем, Божићном издању емисије „Наши разговори“ са нама разговара крагујевачки глумац који је играо у позоришту, телевизијским серија и на филму, сценариста, редитељ и драмски писац који је по вокацији дипломирани правник. Аутор је више драма, књига и емисија које су објављене и извођене са благословима патријарха Павла, Синода Српске Православне Цркве, блаженопочившег владике Саве, владике Василија, владике Хризостома, владике Јована. У својим делима наш гост се бави темама из области психологије, духовности, филозофије, српске историје, социологије, православља, дечијег света…Петнаест година води Драмски студио у оквиру „Позоришта младих“ при Центру за неговање традиционалне културе „Абрашевић“. Вишеструко је награђиван за очување српске културе и традиције, члан је Удружења драмских писаца Србије и члан Председништва овог удружења, аутор је и водитељ телевизијских и радијских серијала, аутор уџбеника за веронауку за ученике основних школа, а написао је и роман „Крвави Божић“ о коме ће бити доста речи у данашњој емисији. Наш саговорник је Владимир Ђорђевић.

НАШИ РАЗГОВОРИ – Јелена Суботић

Јелена Суботић је политиколошкиња и професорка на Државном универзитету Џорџије у Атланти. Позната је по истраживању политике сећања, људских права и тема везаних уз транзицијску правду. Њена књига „Жута звезда, црвена звезда“ награђена је многим наградама у иностранству везаним за политичке и етничке студије. Искористили смо њен боравак у Београду да разговарамо о овој запаженој књизи која говори о различитим наративима о Холокаусту на Истоку и Западу, а поставили смо јој и нека друга актуелна питања.

НАШИ РАЗГОВОРИ – Драган Ристић, добитник Ђурђевданске награде у области спорта

У данашњој празничној емисији разговарамо са параолимпијцем, Драганом Ристићем, освајачем више најсјанијих одличја на европским и светским такмичењима у стрељаштву, а са последњих Параолимпијских игара у Токију, вратио се са чак 2 златне медаље. Како је ушао у свет стрељаштва, какве услове за тренинге имају особе са инвалидитетом у Крагујевцу, какав је осећај донети злато са Олимпијаде у своју земљу и свој град и шта му је даља мотивација за такмичења, само су нека од питања на која одговара наш данашњи саговорник.

НАШИ РАЗГОВОРИ – Једна синдикална биографија – разговор са Југославом Ристићем

Доскорашњи председник Савеза самосталних синдиката у Крагујевцу г. Југослав Ристић, недвно је отишао у пензију под необичним околностима оспораван од свог доскорашњег колеге. Како је изгледала његова синдикална „каријера“ и шта је научио из ње? Шта му је било најтеже?Слушајте у празничном издању емисије „Наши разговори“.

НАШИ РАЗГОВОРИ – Смисао васкрсења Исуса Христа за човека данашњице

Христос васкрсе! У специјалној васкршњој емисији обрађујемо питања смисла Христовог страдања за схватања и потребе данашњег човека. Јесмо ли спасени, шта сваког од нас чека након смрти и како да живимо сваки дан овоземаљског живота – загледани у материјално или фокусирани на вечно, само су нека од питања на која одговара ђакон Горан Анђелковић, мисионар СПЦ при западноевропској парохији.

ВАСКРШЊИ ИНТЕРВЈУ СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ КРАГУЈЕВЦА Г. НИКОЛОМ ДАШИЋЕМ, Други део

У наставку разговора саслушајте шта смо са Градоначелником г. Николом Дашићем причали возећи се поред некадашње Плазе, Старом радничком колонијом, насељем 21. октобар, поред Хиподрома, главном улицом и даље до Палате правде, Аеродрома и Клиничког центра.

ВАСКРШЊИ ИНТЕРВЈУ СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ КРАГУЈЕВЦА Г. НИКОЛОМ ДАШИЋЕМ – Први део

Грађани се често питају зна ли ово Градоначелник, види ли ово Градоначелник… Да зна и да види, побринули смо се ми из Радија Златоусти који смо организовали Васкршњи интервју са градоначелником Крагујевца г. Николом Дашићем, тако што смо се провозали улицама града Крагујевца. О чему смо разговарали послушајте у емисији која следи.

НАШИ РАЗГОВОРИ – Они од пута, разговор са протођаконом Златком Милићем

Ко су „они од пута“? Зашто је у сапутништву наша црквена мисија? И шта је уопште црквена мисија, односно црквена еклисиологија овог доба која може да уђе у комуникацију са савремним човеком и да буде одговор на његове безизлазе. О томе смо, а поводом изласка његове нове књиг „Они с пута“ разговарали са протођаконом Златком Матићем, професором догматике у Богословији „Свети Јован Златоусти“ у Крагујевцу и на Православном богословском факултету.