Skip to main content

НЕБО НА ЗЕМЉИ (Нови циклус) – Небо је високо, земља је дубока

По Светом Писму свима нам је, ма којим се послом бавили, један посао и једно дело и једна служба: живети, радити и служити Богу на славу и себи и људима на спасење. У новом циклусу емисије „Небо на земљи“, настављамо да Вас проводимо кроз теолошке теме. Тумачење јеванђеља у овој емисији протојереј-ставрофор Милић Марковић. Са јерејем Марком Јефтићем из Младеновачког намесништва говоримо о речима Господњим: „Не живи човек само о хлебу, него о речима које излазе из уста Господњих“. Молитве чита јереј Марко Вуксановић.
Ауторка Гордана Јоцић

НЕБО НА ЗЕМЉИ – Емисија о литургијским темама

У другој недељи по Духовима прослављамо празник светог аве Јустина (Поповића). Данас у емисији „Небо на земљи“ подсећамо се једне од његових громогласних беседа. Наравно и ове недеље преносимо вам један разговор о литургији, одломке из беседа на Радију Свобода Александра Шмемана о „Тајни над тајнама“, тумачење Светог писма по светом Теофану Затворнику.

НЕБО НА ЗЕМЉИ, 18,03.2018. – Недеља Светог Јована Лествичника

И даље се лаганим ходом пењемо лествицама на посном путу ка Васкрсењу. Пета недеља поста, као и литургијске теме, садржај су и нове емисије Небо на земљи.

НЕБО НА ЗЕМЉИ, 11.03.2018. Крстопоклона недеља

Ко хоће за мном да иде нека се одрекне себе и узме крст свој и за мном иде (Мк.6,34). За Господом крстоносцем није могуће ићи без крста. Сви који за Њим иду, нужно иду са крстом. А шта је тај крст? Неприлике, тешкоће и жалости сваке врсте, које се срећу и изван и унутра, на путу савесног испуњавања Господњих заповести, у животу по духу Његових наредаба и захтева. Такав крст је срастао са Хришћанином: тамо где је Хришћанин, тамо је тај крст, а где нема тог крста – нема ни Хришћанина. Олакшице сваке врсте и живот у утехама не приличе истинском Хришћанину. Јер, његов задатак је да се очисти и исправи. Он је као болесник на коме треба да се врше час операције, час превијања. Зар се то може без бола? Он хоће да се истргне из заробљеништва снажнога непријатеља: зар је то могуће без борбе и рана? Он је дужан да иде насупрот свих поредака који га окружују: како то извршити без неприлика и тескоба? Радуј се што осећаш крст на себи, јер поседујеш знак да идеш за Господом путем спасења, у рај. Потрпи мало. Јер, брзо ће крај, а за њим – венци!

НЕБО НА ЗЕМЉИ, 4. 03. 2018. Пачиста недеља

Ја сам врата; ако ко уђе кроза ме спашће се (Јн.10,9). Исто Господ говори и на другом месту: Нико не долази Оцу осим кроз мене (Јн.14,6). И још једном то потврђује када каже: Без мене не можете чинити ништа (Јн.15,5). Све вредно што у себи има Хришћанин, који је сав у Христу, добија једино од Христа. Његово оправдање је од Христа, и тело његово – такође је Христово.
О литургијским темама, пачистој недељи, јеванђељу говори и наша данашња емисија.