Skip to main content

ТЕСЛИН НАРОД – Вук Лазовић, Михаило Шундовић, Душан Тењовић – Друга награда у Шангају

Они су још увек гимназијалци. Вук Лазовић је најстарији међу њима, ученик је четвртог разреда специјалног математичког одељења. Душан Тењовић и Миахило Шундовић су ученици тек другог разреда, један у специјализованхом информатичком одељењу, други у истом таквом, али математичком. Они су тим који је на Светском првенству у едукативној роботици у Шангају освојио другу награду међу 450 екипа које су се тамо такмичеле и укупно 3.ипо хиљаде екипа које су прошле цео циклус од државног до светског првенства. Вуку и Михаилу ово није прво такво искуство. Учестовали су раније и на Европском првенству у Данској у такозваној лега лиги, а Михаило је био и део чувеног тима крагујевачких гимназијалаца који је учестовао на Светском првенсту у програмирању лего робота у Хјустону у Америци.
Разговор који смо водили за емисију Теслин народ уверио нас је да су они прави пример младих људи који нам могу служити за понос. О себи говоре као о обичној деци, која улажу само мало више посвећености у оно што их интересује. Сви су и спортисти, додуше Душан, како сам каже – бивши. Михаило тренира кошарку у книћанском Зицеру, а Душан амерички фудбал у Дивљим вепровима.

ТЕСЛИН НАРОД – Центар за еколошко образовање и одрживи развој – Упорност која мења свест

Еколошки активизам подразумева мобилизацију ресурса и снага за пружање отпора неумереном и неадекватном коришћењу природних ресурса и трансформацију свести код човека када је реч о питањима очувања животне средине и одрживог развоја. Тим који је у Крагујевцу корак по корак мењао еколошку свест средине пре свега кроз еколошко образовање деце и омладине је невладина организација Центар за еколошко образовање и одрживи развој, скраћено ЦЕООР. Данас су наши гости оснивач и председник овог удружења Милан Габарић и једна од менторки Мирјана Богосављевић.

ТЕСЛИН НАРОД – Креативни центар „Раскршће“ – Развијање талената

Креативни центар „Раскршће“, који у саставу има школу цртања, хор и радионицу полимарном глином, као што му и име каже, негује креативност деце и омладине у области уметности, а основала га је учитељица Ивана Иванковић као свој приватни посао у који је укључила и неколико својих другарица. Њихов рад са децом је тема наше најновије емисије у серијалу „Теслин народ“ којом желимо да вам представимо још један успешан крагујевачки тим. У емисији, која је суфинансирана средствима Министарства кутлуре и информисања Републике Србије саговорници су деца, полазници радионица у Центру и Ивана Иванковић.

ТЕСЛИН НАРОД – Тим студената који је победио у Стразбуру – Једно другачије искуство

У данашњој емисији Теслин народ представљамо вам још један успешан крагујевачки тим. Овог пута ради се о студентима Правног факулета Универзитета у Крагујевцу који су почеткоом новебра победили у финалу Трансевропског такмичења у области људског права и то пред жиријем Европског суда за људска права у Стразбуру и у просторијама њихових судница. У финалном сусрету противник им је био тим са Универзитета у Стокхолму, као представник Нордијске групе правних факултета, али су наши студенти ипак били бољи.
У тиму их је било укупно шесторо Saša Tucaković, Uroš Lazarević, Jelena Stanisavljević, Amina Rovčanin, Dijana Stefanović i Nevena Jovanović. Ми смо данас угостили двоје од њих Амину Ровчанин и Уроша Лазаревића. Обоје су тренутно на четвртој години студија. Као и њиховог ментора Вељка Турањанина доцент на Правном факултету у Крагујевцу на предмету Кривично процесно право.

ТЕСЛИН НАРОД – др Милован Матовић – Остварење животног дела

Постоје људи који су узори другима читавим својим животом. Понекад се посрећи да они буду препознати и награђени за животно дело. То је случај са нашим данашњим саговорником проф. Др Милованом Матовићем који је недавно добио награду Удружења нуклеарне медицине Србије за животно дело која носи име академика Владимира Бошњаковића. Ову награду добио је за посебан допринос нуклеарној медиицни, за постизање врхунских резултата и за дугогодишњи континуирани рад у мултидисциплинарној област нуклеарне медицине.
Образложење за доделу ове награде проф др Миловану Матовић је крајње једноставно кажу у Удружењу. Ова награда представља круну за досадашњи плодоносан академски и професионалан рад, подстицај за будуће подухвате и парадигму за одлазак награде у праве руке.

ТЕСЛИН НАРОД – Мирослав Гарић – Најбоље из природе

Пре пар година, док су још били студенти хемије на Природно-математичком факултету Мирослав Гарић и Марина Миладиновић данас Марина Гарић, осмислили су како да производе уље из семена шипурка и језгра шљиве, која готово да не постоје на домаћем тржишту, а имају широку примену у козметичкој индустрији. Тада су се пријавили и на регионално такмичење за најбољу предузетничку идеју и освојили прво место што им је је, како кажу, био додатни мотив да од овога направе сопствени бизнис. Данас они имају своје мало предузеће које се зове „Најбоље из природе“ и у коме реализују своју студентску идеју. Гост наше данашње емисије Теслин народ је Мирослав Гарић, званично директор компаније „Најбоље из природе“.

ТЕСЛИН НАРОД – Ученичка компанија „Био кер“ – Две године други

Данас желимо да вам представимо један успешан тим. Реч је о ученицима и професорима Медицинске школе Сестре Нинковић који су основали своју ученичку компанију Био кер и у прошлој школској години на Националном такмичењу најбољих ученичких компанија освојили друго место у Србији.
У овом ученичком предузетништву учествовало је петоро ђака тада завршног разреда Медицинске школе у Крагујевцу: Немања Јовановић, Тамара Радовановић, Јована Петровић, Никола Адамовић и Дуња Павловић. Менторке су им биле професорке Биљана Петровић и Софија Вукелић Милетић.
Они су се на државном такмичењу у Новом Саду представили производњом препарата добијених из супстанце шаргареше и маслачка, базираних на природним састојцима.
Крагујевачка Компанија „БиоКер“ била је само једана од двадесет ученичких компанија из Србије које су се надметале на овом Националном такмичењу, у оквиру програма „Достигнућа младих“.

ТЕСЛИН НАРОД – Ана Марковић – Кад професор ради на себи

Да ли сте некада размишљали које особине треба да имају најбољи наставници? Удружење Живојин Мишић које се бави промоцијом предузетништва и сваке године бира и награђује најбоље едукаторе има одговор на ово питање.
То су: они који стално примењују нешто ново и другачије у настави што ће заинтересовати ученике и допринети бољем разумевању градива.
То су они који савршено владају материјом свог предмета и спремни су да одговоре на сва питања или ако га у том тренутку немају, да га потраже.
То су они који су посвећени раду са вољом и ентузијазмом и који воле свој посао.
Коначно, то су они знају да организују час у сваком тренутку, умеју да успоставе радну дисциплину и имају јасан систем рада.
Међу најбољим едукаторима ове 2019. Године Удружење Живојин Мишић ове године је препознало и крагујевачку професорку физике Ану Марковић, која је запослена у Првој крагујевачкој гимназији.
Ана Марковић је већ 25 година у образовању. Најпре је радила у основној школи Радоје Домановић из које је прешла у Гимназију. Занимљиво је да је била ђак обе школе. Она је наш данашњи саговорник у емисији „Теслин народ“.

Емисија суфинансирана средствима Владе Србије – Министарств културе и информисања.