Skip to main content

ДАНАС АКТУЕЛНО – Гордана Јоцић „Ми смо и верски, и медиј заједнице“

Поводом првих петнаест година од првог емитовања сигнала на таласима Радија Златоусти Епархије Шумадијске, данас разговарамо са одговорном уредницом првог црквеног радија у Крагујевцу и Шумадији, Горданом Јоцић. О досадашњем функционисању овог медија и његовом концепту и шта очекује слушаоце Радија Златоусти у наредном периоду, сазнајемо у овом разговору.

ДАНАС АКТУЕЛНО – Признање „Понос Крагујевца“ за 354 ученика

На Тргу војводе Радомира Путника вечерас у 20 часова, биће одржана свечана додела признања „Понос Крагујевца“ које додељује Град Крагујевац ученицима основних и средњих школа који су у прошлој школској години на републичким и међународним такмичењима из различитих области освојили неко од прва три места.

Пре свечане доделе, добитницима признања обратиће се градоначелник Никола Дашић и Душан Алексић, члан Градског већа за образовање који нам се укључује у програм и представља програм ове манифестације која постаје традиционална.

ДАНАС АКТУЕЛНО – Архив дечијим очима

У дворишту Историјског архива Шумадије данас је у склопу Крагујевачког културног лета одржана ликовна радионица „Архив дечијим очима“ са циљем њиховог приближавања оваквим установама. Више о томе рекла нам је директорка Архива Сања Живковић.

ДАНАС АКТУЕЛНО – др Сања Којић „По високим температурама избегавати боравак на отвореном од 10 до 18 сати“

Зашто треба избегавати кафу у врелим данима? Колика треба да буде разлика у спољној и температури просторије у којој боравимо? Које категорије становништва нарочито могу бити угрожене уколико бораве на отвореном по високим температурама? Како се хранити, облачити и понашати када је напољу скоро 40 степени? Ово су питања на која одговоре даје др Сања Којић, начелник Опште медицине Дома здравља у Крагујевцу.

ДАНАС АКТУЕЛНО – Годишњице великих страдања и мировни процеси

Овог викенда обележен је Дан устанка али и годишњице великих страдања на Козари пре 82 године и у Братунцу пре 32 године, а 11. јула следи и обележавање злочина над Муслиманима у Сребреници који су направиле војне снаге Републике Српске. О овим годишњицама, али и шта може да се учини за изградњу мира разговарали смо са активисткињом Центра за ненасилну акцију Београд-Сарајево Катарином Милићевић.

ДАНАС АКТУЕЛНО – Фијакеријада на хиподрому у Крагујевцу

У данашњој емисији са гдином Немањом Шпиљевићем, председником Коњичког клуба „Фавори 1779“ најављујемо фијакеријаду која ће бити организована на крагујевачком хиподрому, у насељу Стара радничка колонија, у суботу, 6.јула 2024. године.

ДАНАС АКТУЕЛНО – НЕБЕЗБЕДНО 10 ОД 11 КОНТРОЛИСАНИХ ЈАВНИХ ЧЕСАМА СА ИЗВОРСКОМ ВОДОМ У КРАГУЈЕВЦУ

„Од јануара 2023. године до данас, ово је пети пут да је безбедна једна једина јавна чесма са изворском водом на територији Крагујевца, а два пута је свих 11 контролисаних било небезбедно.

На порталу ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ забележено је више од најновијег званичног саопштења које је Институт за јавно здравље Крагујевац упутио медијима. Дејан Милошевић Мишка потсећа на:
Исправност воде по датумима узорковања, почев од јануара 2023.
Локације свих контролисаних јавних чесама
Извод из Програма заштите животне средине до 2033.
Дејан Милошевић подесћа: „Реч је о 11 контролисаних, а на територији Крагујевца има 56 јавних чесама, за пиће се користи 44, док се са осталих вода користи у друге сврхе!“.

На ову тему, за радио Златоусти, Дејан Милошевић Мишка, заступник удружења ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ:

ДАНАС АКТУЕЛНО – Небојша Петковић „Између живота и рудника, Србија бира живот“

Зашто Србији не треба Рио Тинто? Шта остаје након Рио Тинта? Зашто је Рио Тинто и даље тема у нашој земљи? Живот или рудник?

У данашњој емисији за саговорника имамо гдина Небојшу Петковића, испред Удружења грађана „Не дамо Јадар“