Članaka u kategoriji Данас актуелно

ПОСЕТЕ ЊЕГОВЕ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ Г. ИРИНЕЈА КРАГУЈЕВЦУ

Блаженопочивши патријарх српски Иринеј више пута је посетио Крагујевац. Први пут је то било већ у јулу 2010 године, када је осветио Ђурђевдански крст. Исте године у октобру освештао је храм Светога Саве на Аеродрому, а том приликом је посетио и Радио Златоусти. Пар година касније освтио је новоизграђени Владичански двор, а потом више пута навраћао у Крагујевац различтим поводима. Наша специјална емисија говори и о његовој последњој посети Крагујевцу и Храму Успења Пресвете Богородице у августу ове године. У емисији ћете чути и неке од оригиналних снимака забележених током ових посета.

ДАНАС АКТУЕЛНО- „Смрт није крај. Заједно са Патријархом се молимо Господу“, поручио старешина Старе цркве у Крагујевцу

Поводом упокојења Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског Иринеја, говорили смо са протојерејем-ставрофором Милићем Марковићем, старешином Старе цркве у Крагујевцу:

БИОГРАФИЈА ЊЕГОВЕ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА

У августу ове године Његова светост патријарх српски г. Иринеј напунио је 90 година. Рођен је као Мирослав Гавриловић.

ДАНАС АКТУЕЛНО – Предавање Шта је Библија на 11. Госпојинским свечаностима

Синоћ, 30. августа, је у оквиру „Госпојинских свечаности“ које организује братство Саборног храма у Крагујевцу,одржано предавање, заправо,два предавања под заједничким називом „Шта је библија“. У првом је предавач проф. др и протојереј-ставрофор Драган Милин говорио о самој Библији, а у другом о свом преводу Старог завета, који ће ускоро изаћи из штампе. Данас Вам преносимо уводну реч и биографију др Драгана Милина коју је синоћ изнео Архијерејски намесник лепенички Срећко Зечевић, а потом и увод у предавање „Шта је библија“ др Драгана Милина.
Ево како је протојереј Срећко Зечевић најавио предавача:

Послушајмо и уводни део предавања:

ДАНАС АКТУЕЛНО – Поново ради биоскоп

Након шестомесечне паузе, у Србији се отварају биоскопи и позоришта. Једини крагујевачки биоскоп „Синеплекс“ стартује са радом 1.септембра када ће посетиоци моћи да погледају неки од великих филмских хитова по симболичној цени од 100 дин за једну карту. Новина, у односу на период пре избијања пандемије, биће препоруке Владе Р.Србије и Кризног штаба о ношењу маски и држању дистанце, а како ће то у пракси изгледати, сазнајемо у разговору са Јованом Протић, маркетинг менаџером бископа „Синеплекс“.

ДАНАС АКТУЕЛНО – „Истините приче често имају више фантастичних елемената, од измишљених причи“

Које су приче филмичне, а које не, шта разликује добар, од сценарија који то није, може ли добар сценариста или редитељ да буде неко и ко то није по вокацији и како изгледа његов ангажман на 5.Филмској радионици „Фрка“ у Крагујевцу, за наш радио појашњава Вук Ршумовић, српски сценариста, редитељ и драматург.

ДАНАС АКТУЕЛНО – Репортажа са Копаоника из „МујЕн лукса“

Наша колегиница Јелена Максимовић, ауторка емисије „Корзо“ тренутно се налази на Копаонику где ужива у природним благодатима ове лепе планине али и благодатима у смештају пријатеља нашег Радија – реч је о хотелу „МујЕн Лукс“. Како изгледа провести лето на планини, и колико је „МујЕн лукс“ спреман да прими туристе послушајте из прилога који следи.

ДАНАС АКТУЕЛНО – 15. ЈОАКИМФЕСТ

У Књажевско-српском театру најављено је одржавање 15. Јоакимфеста, некадашњег Јоакиминтерфеста, од 8. до 13. октобра ако епидемиолошка ситуација то дозволи. Селектор позоришни критичар Слободан Стојановић говорио је о представама које је изабрао, а то су представе:

– Х. Ибзен, „Луткина кућа“, Државно мађарско позориште, Kлуж, Румунија, режија Ботонд Нађ,

– Р. В. Фазбиндер, „Зашто је полудео господин Р?“, Југословенско драмско позориште, Београд, режија Бобо Јелчић,

– „Филоктетова рана“, по комаду Хајнера Милера, Позоришна лабораторија „Сфумато“, Софија, Бугарска, режија Борис Kрастев,

– „Заправо, прелепо је“, Немачко државно позориште, Темишвар, Румунија, текст и режија Волкер Шмит,

– „Густав је крив за све“, по мађарском цртаном филму „Густав“, концепт и режија Kокан Младеновић, Позориште „Kостолањи Деже“, Суботица

– Џ. Орвел, „Животњска фарма“, режија Љупчо Георгиевски, Народно позориште „Антон Панов“, Струмица, Северна Македонија.

У наставку се говорило и о почетку нове позоришне сезоне у овом Театру. Послушајмо шта је најпре говорио директор књажевско-српског театра глумац Милош Крстовић о наставку сезоне и о реаговању позоришта на епидемиолошку ситуацију посебно за време фестивала, а потом и образложење селектора Јоакимфеста о представама које је изабрао.

О новој сезони:

О епидемиолошкој ситуацији:

Образложење селекторовог избора:

Емисије

Prodajni centar