Када су прве бомбе Нато алијансе пале на Србију и Крагујевац 24. Марта 1999. Године пристигли су бројни телеграми граду Крагујевцу као изрази жаљења због рушења овог града и жаљења због жртава. Ужаснути смо оним што се дешава у Југославији, патњама ии страдањима недужног народа од стране НАТО снага. Жао нам је што Крагујевац, наш град побратим, са којим нас везује најискреније пријатељство преживљава ове тешке тренутке, написао је између осталог у свом телеграму ондашњи градоначелник румунског града Питештија Тудор Пендијук, понудивши прву помоћ у лековима, или збрињавању деце и старијих особа.
Ту добру вољу умало није платио животом. Наиме, већ у мају градоначелник Пендијук, секретар Питештија Јосив Чербуреану, шеф инспекцијских службе и Јон Неага и њихов возач Тудор Радукану пожурили су у Крагујевац да обиђу бомбардоване објекте и виде каква нам помоћ треба. Приликом повратка за Румунију, на аутопуту Београд Ниш код Ћуприје када је возило са делегацијом прилазило мосту, Нато пројектили пали су на мост и разорили га. Возило је полетело у амбис и ударило у бетонску конструкцију. На срећу сви чланови делгације прошли су са мањим повредама које су током ноћи саниране. Убрзо су Крагујевцу стигле тоне хране лекова и средстава за хигијену.
Десет година раније Крагујевац је био тај који је пружао помоћ Питештију након избијања познате децембарске револуције у Румунији у којој је свргнут и убијен председнички пар Чаушеску. Град Крагујевац је сакупио тада намирнице и друге ствари од помоћи и по великом снегу са две хладњаче ондашње Фабрике конзерви Црвена звезда делегација из нашег града кренула је пут Питештија. У делегацији је био и Душан Шошкић из крагујевачког градског протокола, координатор сарадња два братска града који је један од наших данашњих саговорника у емисији Братимљење у којој желимо да вам представимо управо побратимство Крагујевца и Питештија. Осим њега наша данашња саговорница је и Флорентина Стојка представница градске управе Питештија која је овог пролећа боравила у Крагујевцу.