У 55 година дугој историји побратимства градова Сирена и Крагујевца златним словима је уписан 27. мај 1967. године када су председници ових градова Обрен Стојановић и Робер Понтијом у граду Сирену потписали Повељу о братимљењу. Та повеља била је темељ за настојања да се кроз време које је следило, али и разне облике и садржаје сарадње пре свега у области културе, образовања, спорта, привреде, науке и здравства доприноси сталном унапређењу пријатељства.
У самој повељи стоји: Ми, председници општинске скупштине Крагујевца и општине Сирен свечано се данас обавезујемо да ћемо увек неговати живе везе између оптшина наша два града, да ћемо у свим областима потпомагати размену између својих становника, како би путем узајамног разумевања тумачили живо осећање братимљења, да ћемо у оквиру својих могућности удружити своје снаге у изградњи правог југословенско-француског прјатељства.
Ова повеља још једном је потписима и печатима запечаћена у Крагујевцу у време крагујевачких октобарских свечаности 1967, тада са новим председником крагујевачке општине Миланом Ђоковићем.
Први контакт између два града остварили су млади и пре потписивања саме Повеље. Још 1966. године дошла је прва група средњошколаца из Сирена у Крагујевац, да би следеће године Крагујевчани узвратили посету. Од тада па све до почетка пандемије короне путовале су ђачке делегације тамо и овамо, стога смо ми и одабрали за саговорнике у данашњој емсиији управо ђаке и наставнике Прве крагујевачке гимназије да нам они сведоче о пријатељским везама између Француске и Србије. У данашњој емисији, дакле слушаћемо шта о побратимству и везама два града имају да нам кажу Александра Ранковић и Анастасија Котарић, некадашње ученице Прве крагујевачке гимназије као и професорке француског језика у Првој и Другој крагујевачкој гимназији: Лела Шапић и Ивана Васовић.

Емисија је суфинансирана средствима из буџета града Крагујевца. Ставови изнети у подржаном медијском програму нужно не изражавају ставове града Крагујевца који је доделио средства.