Када је градоначелник пољског града Бидгошћа Рафал Бруски 2013. године покренуо иницијативу да Крагујевчани учествују у наградној игри „Изговори Бидгошћ“ био је то само још један симоблични знак пријатељства и сарадње два града: Крагујевца и Бидгошћа потврђен повељом о братимљењу још давне 1971. Године.
Неки тврде да се Бидгошћ изговара са ћ на крају, други са ч, а можда је најлакше за изговор Немцима који га зову Бромберг.
Бидгошћ је главни град војводства Кујавско-Поморје у Пољској. Налази се око 100 km североисточно од Познања и 140 km јужно од ГдањскаУ близини се налази град Торуњ а неки сматрају Бидгошћ и Торуњ спојеним градовима, јер су удаљени свега 45 km.
У нашој данашњој емисији о сарадњи Крагујевца и Бидгошћа разговараћемо са Крагујевчанком Аном Матијевић Коморовском која је пријатељске и побратимске везе са овим градом потврдила и браком са композитором Пјотром Коморовским, те већ 25 година живи у Бидгошћу. Иначе Ана је тамо завршила музичку академију на одсеку музичка едукација и хорска диригентура и тренутно ради у једном од њихових Центара за културу где води оркестар Камерата Форгонска и учи младе да свирају разне инструменте. Она је и иницијатор и организатор сарадње младих из Крагујевца и Бидгошћа што је само један од облика узајамне сарадње. И њен супруг је повезан са Крагујевцем културним везама, пре свега на тај начин што је пре десетак година написао музику која је изведена на једном од Великих школских часова.
О омладинској и музичкој сарадњи са Бидгошћем кратко ће говорити и ђаци Прве крагујевачке гимназије којису 2019. Године са професорима Горданом Вучковић и Марком Нешићем били у Бидгошћу, а један од наших саговорника је и Миодраг Стојиловић, директор Салона антиратне карикатуре у Крагујевцу који ће нас подсетити на то једну од награда на овом Салону додељује и наш град побратим Бидгошћ, тачније њихов градоначелник.
Емисија је суфинансирана средствима из буџета града Крагујевца. Ставови изнети у подржаном медијском програму нужно не изражавају ставове града Крагујевца који је доделио средства.