Дана 19. априла 2024. године навршава се четрдесет дана од блаженог упокојења Епископа моравичког Антонија (Пантелића) (1970–2024), првог настојатеља обновљеног Подворја Српске Православне Цркве у Москви и викарног епископа Патријарха српског. Света Литургија пређеосвећених дарова биће служена у храму Светих апостола Петра и Павла покрај Јауске капије са почетком у 8,30 часова, а затим ће бити служен помен на гробу новопреДстављеног владике Антонија.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије јуче је присуствовао свечаности одржаној у Палати „Србија“, у организацији Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама при Министарству правде Републике Србије – потписивању уговора за стипендирање студената богословских факултета и академија. После поздравног слова др Владимира Рогановића, директора Управе и потписивања важног документа, Његова Светост је, поздравивши сабране представнике традиционалних Цркава и верских заједница, произнео слово у коме је указао да „богословље није само сабирање одређених информација о Богу и знања која се тичу верског живота, него је оно пре свега израз искуства сусрета са живим Богом и у том смислу богословље јесте нешто што се тиче целовитог нашег бића и живота – обухвата све оно што мислимо, што говоримо, што чинимо и што јесмо“. Стога се богословље тиче етоса, начина нашег постојања, рекао је Патријарх и подвукао да оно, „као свеукупни наш живот“, није нешто што се мења и зависи од спољашњих околности, није му циљ да се уподобљује духу времена, „него да дух времена преображава и дух времена чини предукусом вечности“;

У организацији Одсека за дијалог у јавној сфери Мисионарског одељења АЕМ, а уз подршку Библијског културног центра, 17. априла 2024. године у Дому омладине Београда са почетком у 19 часова биће одржан дискусиони панел на тему „Вештачка интелигенција – добар слуга и/или зао господар?“, најавило је Мисионарско одељење. На ову важну и актуелну тему говориће: јереј др Оливер Суботић управник Мисионарског одељења АЕМ; др Александар Петровић, философ, професор на Филолошком факултету Универзитета у Београду; свештеник Стефан Јовановић, докторанд на ПБФ Универзитета у Београду; Валеријан Матвејев, софтверски инжењер и студент мастер студија на Политехничком универзитету у Нанту. Модератор панела биће др Александар Милојков, ђакон и координатор Одсека за дијалог у јавној сфери Мисионарског одељења АЕМ. Улаз је слободан сви су добродошли!