Дан који је изменио Крагујевац и заувек га уписао на листу места на овој планети где су се десили велики злочини је 21. Октобар 1941. Године.Ове године обележавамо 80. Годишњицу тог страшног злочина убиства неколико хиљада цивила за одмазду због убијених и рањених војника Вермахта и то у сразмери 100 за једног мртвог окупатора и 50 за једног рањеног.
Крагујевчани међутим мање знају да се у крагујевачком округу који је основан са Недићевом владом у децембру 1941. Године, пре тога су били срезови као саставни део Бановине, десио још низ злочина мањих размера током Другог светског рата. Не само окупаторска немачка војска, него и наша, четничка, партизанска, љотићевска чинила је те злочине. На простору Крагујевца постојали су и логори Сталаг и Метино Брдо у којима је такође било стрељања, односно убијања. Данас о овим догађајима говоримо из неколико углова, користећи излагања са управо завршеног научног скупа у Спомен парку „Крагујевачки октобар“ – „Србија 1941.године“.
Данашњи саговорници су историчари Спомен парка Ненад Ђорђевић и Кристина Јоргић Срепановић као и Борис Томанић са Института за савремену историју.