Музички центар Крагујевац, у сарадњи са Италијанским центром за културу и са Народним музејом Шумадије, а у оквиру концертне сезоне организује камерну оперу „Мадам Батерфлај” у Крагујевцу.

Опера ће бити изведена на платоу испред Амиџиног конака у среду, 3. јула, од 20:30.

Опера „Мадам Батерфлај” Ђакомо Пучинија и после више од 100 година интригира и привлачи публику причом која се дешава у Јапану почетком 20. века.

Поручник америчке морнарице Пинкертон одлучује да се ожени петнаестогодишњом јапанском гејшом Ћо-Ћо-Сан, коју су пријатељи назвали Батерфлај. Пинкертонова одлука је непромишљена, те га његов пријатељ, амерички конзул Шарплес упозорава да такав потез може лоше да се заврши.

Ћо-Ћо-Сан је искрено заљубљена и чак је, тајно, прешла у хришћанство. То открива њен ујак, свештеник Бонза, који је проклиње и нагло прекида венчање. Пинкертон се на то разбесни и све избацује из куће. Уплакана Ћо-Ћо-Сан налази утеху у његовом загрљају. Пинкертон је отпутовао одмах после свадбе.

Ћо-Ћо-Сан, напуштена од свих, живи са њиховим сином и служавком Сузуки, чека Пинкертона три године.

Наступиће: Ева Корбета (сопран) као Чо-Чо-Сан, Вишња Радосав (мецосопран) Сузуки, њена служавка, Дејан Максимовић (тенор) Пинкертон, Филипо Ротондо (баритон) Шарплес, а уместо Миломира Ракића наратор је Филип Ђурић, уз пратњу Страхиње Ђокића на клавиру.

Ана Колбјанова потписује сценографију, Александра Јаблановић шминку, док је Габријеле Рибис уметнички директор. Оперу је режирао Филипо Ротондо.

Улаз је слободан.

На ову тему говори Јелена Станић Стефановић, директорка Музичког центра Крагујевца, која ће најавити и сутрашње гостовање ове камерне опере у Тополи: