Радио Златоусти Српске православне епархије шумадијске уз финансијску подршку Министарства правде- Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама прихватиосе нескромног и тешког задатка да са Вама подели нека сазнања о српској теологији,односно српском богословљу. Тек када смо заронили у ову проблематику схватили смо да је задатак претежак и преамбициозан.
Као што је записао наш драги професор Богољуб Шијаковић у уводном слову пројекта Српска теологија у двадесетом веку као предуслов за теоријско саморазумевање, наиме критичко процењивање српске теолошке мисли треба предузети истраживање различите архивске и документационе грађе. Нити постоји библиографија српске теологије, она тек треба да се састави, нити је лако презентовати аналитички и систематски српско богословље на радију као медију. Много тога треба да се зна и о фундаменталним теолошким дисциплинама и о српској црквеној просвети и о другом деловању српских богослова, од којих су неки и светитељи. Као важан део културе теологија је код нас утицала, каже професор Шијаковић и нафилософију и на књижевност и на уметност што није истраживано на систематски и организовани начин.
Ова емисија би требало да реконструише духовна струјања и оријентације у српској теологији, њен однос према другим духовним наукама, историјској и политичкој реалности. Такође треба вредносно проценити домете српске теологије и указати на њене развојне перспективе у ширем хришћанском и уопште културном контексту.
Ми смо одлучили да овај серијал емисија отпочнемо причом о богословљу Светог Саве и то само кроз његову Жичку беседу о правој вери изговорену 1220 године.