Лекари Клинике за кардиологију Универзитетског клиничког центра Крагујевац, на челу са проф. др Владимиром Здравковићем уз подршку осталих интервентних кардиолога, отпочели су јуче примену перкутане циркулаторне механичке подршке – IVAC2L у обављању најкомпликованијих интервенција на артеријама срца.
„Минимално инвазивном катетерском методом, перкутано се имплантира вентрикуларна пумпа, која обезбеђује циркулацију крви пацијентима са нарушеном функцијом леве коморе
срца. Једноставно, ова пумпа омогућује бољу прокрвљеност срчаних артерија и укупно снабдевање крвљу свих органа, што повећава сигурност током интервенције код најтежих пацијената, а лекарима омогућује спокојнији рад“, објаснио је суштину примене IVAC2L проф. др Владимир Здравковић, руководилац Клинике за кардиологију.

У примену перкутане циркулаторне механичке подршке – IVAC2L, поред интервентних кардиолога, укључени су и васукарни хирурзи, анестезиолози и тим медицинских техничара УКЦ Крагујевац.

Почетак примене IVAC2L у обављању компликованих кардиолошких интервенција, планиран је у оквиру стручног састанка са радионицом, у сарадњи са проф. др Драганом Сагићем и асист. др Иваном Илићем из Института за кардиоваскуларне болести Дедиње.

Јуче од 11 сати отпочела је примена овог уређаја током операције седамдесетогодишњег пацијента из Ужица. Медијима се током интервенције обратио проф. др Драган Сагић

,

а по завршеној операцији проф. др Владимир Здравковић: