Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије началствовао је у недељу по Духовима, 12. септембра 2021. године, у саборном храму Светог Саве на Врачару Светом Архијерејском Литургијом и свечаним чином хиротоније изабраног и нареченог високодостојног архимандрита Јустина у чин Епископа хвостанског, викара Патријарха српског.

Патријарху Порфирију саслуживали су Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски Г. Јован и Преосвећена господа Епископи сремски Василије, банатски Никанор, бачки Иринеј,британско-скандинавски Доситеј, врањски Пахомије, шумадијски Јован, зворничко-тузлански Фотије, милешевски Атанасије, нишки Арсеније, буеносаиреско-јужноцентралноамерички Кирило, далматински Никодим, осечкопољски и барањски Херувим, ваљевски Исихије, моравички Антоније, стобијски Давид, ремезијански Стефан, изабрани будимљанско-никшићки Методије, топлички Јеротеј, умировљени канадски Георгије, умировљени средњо-европски Константин, изабрани Епископи мохачки Дамаскин, марчански Сава и хумски Јован, свештенство и свештеномонаштво Епархија СПЦ.

На почетку свечаног чина хиротоније изабраног и нареченог Епископа први архимандрит и протођакон су извели кроз царске двери на солеју, где су око Патријарха стајали сабрани Архијереји. Том приликом бивају три привођења, а изабрани и наречени држи у руци својеручно написано изложење православне вере. На питање Његове Светости Патријарха Порфирија: „Ради чега си дошао и шта иштеш од наше смерности?“, изабрани и наречени Епископ је одговорио: „Хиротонију архијерејске благодати, Светејши Владико, по сагласности и клирика најсветије Епископије топличке“. Затим су Архијереји испитали изабраног и нареченог Епископа о томе какву веру он исповеда, на шта је одговорио Никео-цариградским Символом вере и Опширинијим исповедањима вере у којима је изложио догмате наше Свете Цркве са заветовањима на верност Цркви.

Тада је изабрани и наречени узeо Јеванђеље и потписано Исповедање вере и принео их Патријарху, који то Исповедање вере ставља у Јеванђеље. Након тога је отпочела Света архијерејска Литургија, да би, по освештаној богослужбеној пракси, након Трисвете песме, два протопрезвитера извела из ђаконика изабранога за хиротонију и довели га на солеју пред Царске двери. Ту су га прихватила двојца Архијереја, увела га у олтар и трипут су обишли Часну Трпезу. У сваком опходу наречени и изабрани Јустин је целивао Часну Трпезу. Сва три пута Патријарх Порфирије је благосиљао крстом рукополаганог Јустина. Након тога, Архијереји су привели рукополаганога Јустина пред Часну Трпезу, где му је Патријарх Порфирије на главу положио крај омофора, док су му Архијереји положили отворено Јеванђеље. Потом су сви положили руке на њега, док је Патријарх Порфирије читао молитве хиротоније. По завршетку молитви Патријарх је новохиротонисаног Епископа Јустина обукао у сакос и омофор, те положио на њега крст, панагију (енколпион) и архијерејску митру, свечано узглашавајући: „Аксиос!“ и „Достојан!“. Што су и сви свештеници и народ у радости отпевали. Потом су новохиротонисаног Епископа Јустина целивали Патријарх Порфирије и Архијереји, а он је, потом, по први пут народ благословио трикиријама и дикиријама.

Слушате најпре беседу Његове светости патријарха Порфирија, а потом и беседу новоизабраног епископа Јустина.