Сусрет и разговор са познатим македонским писцем Венком Андоновским одржан је синоћ у Народној библиотеци „Вук Караџић” . У представљању овог, како критичари воле да истакну „македонског живог класика” учествовали су сам аутор и Гојко Божовић, књижевни критичар и главни уредник „Архипелага” који је издавач његовог дела „Азбука за непослушне” који је објављен у антологијској едицији „100 словенских романа”. Такође, престављено је и српско издање романа Андоновског „Пупак света” које је недавно објавила издавачка кућа „Лагуна”.
Венко Андоновски рођен је у Куманову 1964. године, романсијер је, приповедач, драмски писац и универзитетски професор књижевности. Андоновски је један је од најзначајнијих и најчитанијих савремених македонских писаца. Добитник је „Рацинове награде”, Награде „Утринског весника” за роман године, Награде „Стале Попов” и Награде „Балканика” за најбољу балканску књигу године. Дела Венка Андоновског преведена су на више европских језика. Роман „Азбука за непослушне” преведен је прошле године на руски језик и ушао је у избор за Награду „Јасна Пољана”.
Иначе Венко Андоновски већ годину дана је наш суграђанин и живи у Крагујевцу а у прилогу који следи чућете и због чега. Такође, Андоновски је и аутор текста за Велики школски час који ће бити изведен у Шумарицама не ове, већ наредне 2020. године. На почетку прилога чули сте одломак из романа „Пупак света” на македнонском и српском који читају сам аутор и Татјана Јанковић из наше библиотеке а у наставку прилога послушајте изјаве Гојка Божовића, уредника „Архипелага” и самог аутора Андоновског.