Članaka u kategoriji Неимари

НЕИМАРИ – Милинко Ранковић, колекционар црквених календара

Наш суграђанин Милинко Мића Ранковић, познати је колекционар. Између осталог, он већ годинама сакупља и чува црквене календаре. Разлози за то нису само верске природе већ, како он каже „што се у њима налазе битни датуми за наш народ”. У данашњој емисији „Неимара” Радија „Златоусти” разговарамо са нашим гостом о томе како је дошао на идеју да сакупља црквене календаре, колико их има, где их је све налазио и на који начин је долазио до њих, посебно до оних са почетка прошлог века. Који је најстарији у његовој збирци, како су изгледали црквени календари између два светска рата са краљевском породицом на насловној страни, а како после Другог светског рата. Данас је на пример незамисливо, поготово за млађе слушаоце да су после 1945. године црквени календари на корицама имали петокраку и ликове друга Тита и Стаљина. Да ли знате, на пример, да су постојали посебни црквени календари за децу и у којим приликама су се они користили. Пре више од сто година црквени календари су у себи имали и објашњења како се користе телефонске или железничке везе са ценама услуга истих. Који период из ове области је најслабије заступљен и зашто, о свему томе разговарамо са нашим гостом у „Неимарима” колекционаром црквених календара Милинком Мићом Ранковићем.

НЕИМАРИ – Аца Пејчић, мултиинструменталиста

Пре десетак дана у сали ПМФ-а одржан је концерт „Еклектик оркестра” и промовисан њихов првенац, албум „Окупљање”. Састав који је настао на звуку такозване „светске музике” окупио је бројне музичаре од познатих и афирмисаних до оних који музику воле и живе за њу. И сви током стварања уче једни од других. Наравно толико број музичара треба окупити и држати на окупу, како на бини, тако и у студију на пробама а лидер „Еклектике” коме то полази за руком је гост данашње емсије „Неимари” Радија „Златоусти”. Аца Пејчић у крагујевачким и много ширим музичким круговима популарни Пиле је заиста „душа” не само овог бенда већ и многих других група, оркестара и музичких пројеката. Рођени Крушевљанин, иако су путеви музике могли да га одведу у Београд или чак Њујорк, свој живот и каријеру је везао за наш град. У СКЦ-у већ пуних 11 година одржава са колегама и гостима „Џез понедељке”. За слушаоце Радија „Златоусти” у данашњим „Неимарима” наш гост Аца Пејчић покушаће да наведе само један део састава у којима и са којима свира и наступа као и да покуша да поброји које све инструменте свира. Мултиинструменталиста како га сви карактеришу бави се и компоновањем, аранжманима а сем планова са „Еклектик оркестром” волео би да се у даљем раду опроба и у областима филмске и позоришне музике.
У данашњој емсији слушамо нумере са албума „Окупљање” који је само први део замишљене трилогије „Еклектик оркестра”.

НЕИМАРИ – Зоран Лазаревић Лаки, фотограф

Прошле године крагујевачки Дом омладине обележио је 70 година постојања и рада. Пак, недељу за нама у изложбеном животу Крагујевца обележила је изложба фотографа Зорана Лазаревића Лакија посвећена централној манифестацији, концерту којим је прослављено седам деценија Дома омладине.
Гост данашње емсије „Неимари” Радија „Златоусти” фотографијом се бави већ пуне две деценије. За разлику од својих бројних колега Лаки се специјализовао за концертну или музичку фотографију. Званични је фотограф бројних манифестација и фестивала попут: Арсенал Феста, Шумадија феста, СуперСтар феста, Џаст аута, Зајечарске гитаријаде, Беер феста и многих других фестивала, бендова и музичких извођача. Готово да нема бенда или групе из нашег града, земље и региона кога Лаки није сликао својим апаратом.
У данашњим „Неимарима” чућете и на који начин је наш саговорник породично повезан са Домом омладине, како се определио за сценску и концертну фотографију али како му је и на послу у Скупштини града где свакодневно објективом бележи сусрете градских челника са њиховим гостима. Зоран Лазаревић Лаки је и наш колега јер већ годинама на радију а потом и телевизији води музичке емисије. Сходно томе у данашњим „Неимарима” слушамо нумере искључиво крагујевачких бендова које је Лаки „бележио” својим објективом.

НЕИМАРИ – Марина Перић Стојановић, глумица

После две године паузе, јер, како сама каже „глумац мора да напуни свећице” вратила се на позоришну сцену улогом Мати у Стеријиној „Женидби и удадби”. Том улогом, на неки њен, глумачки начин, круг је затворен. Као млада глумица, пре више од три и по деценије код барда Стеве Жигона играла је у „Женидби” Агафју Тихонову, улогу која је писана за много старију глумицу. Данас у Стеријином комаду и поставци Јане Маричић игра мајку која је много, много старија него што ју је аутор замислио. Њена интерпретација Пука у „Сну летње ноћи”, по многима је обележила нашу глумачку сцену у другој деценији овог века.
Рођена глумица, почела је да студира за зубара али је Талија била и остала њен живот. Ове сезоне је 38 година како је чланица нашег Театра. Калила се и три сезоне у Зајечару, захваљујући знању немачког снимала и играла у страним копродукцијама али је остала верна нашем позоришту. Свестрана, како се данас каже „мултимедијална уметница” гошћа данашње емсије „Неимари” глумица Марина Перић Стојановић, сем глуме, сјајно и пева, воли и пише поезију, слика на стаклу и говори немачки. Веровали или не, поготово када је погледате, никада не би погодили да је њен хоби кување. Свакога дана на нашем радију чујете њен глас у џингловима и молитвама.

НЕИМАРИ – Бојан Максимовић, поклоничко путовање у Јерусалим

Прошле недеље, на Богојављање, на традиционалном поклоничком пливању на Шумаричком језеру није било његовог сталног учесника Бојана Максимовића Максе. Иако је до сада на Богојављенском пливању учествовао чак 15 пута разлог његовог одсуства био је много значајнији, племенитији и већи. Наиме, Максимовић је са групом својих пријатеља, браћом у Христу, Крстовдан и Богојављање провео на поклоничком путовању у Јерусалим. На овом хаџилуку обишао је бројне светиње и света места попут Цркве Христовог гроба или храма Пресвете Богородице, Витлејема, Голготе и Горе маслинове. Стигли су и до обала Мртвог мора, али, што је много значајније и да традиција не изостане неко да се још више увелича и крунише, на само Богојављање наш саговорник се погрушавао у водама Јордана. На повратку са овог поклоничког путовања ова група ходочасника свратила је у Софију где је одала пошту краљу Милутину највећем српском задужбинару и његовим моштима у Цркви Свете Недље или Цркви Светог Краља, где у главном граду Бугарске почивају његови земни остаци.
О поклоничком путовању и хаџилуку у Јерусалим у данашњој емсији „Неимара” Радија „Златоусти” разговарамо са нашим суграђанином Бојаном Максимовићем Максом кога Крагујевчани знају и као дугогодишњег спортисту и запосленог у Градској управи.

НЕИМАРИ – Јевђа Јевђевић, Соколски покрет

Крајем прошле године у Београду у Краљевском двору одржан је пријем поводом промоције књиге „Споменица поводом двадесетогодишњице Соколског рада Јевђе А. Јевђевића и десетогодишњице старешинства у Савезу Српски Соко”. Садашњи старешина овог покрета Крагујевчанин Јевђа Јевђевић на челу Сокола je 12 година, а више од 20 година активан је у Соколском покрету, а књига о којој данас причамо говори о његовом раду али је и својеврсна историја савременог Српског Соколства. Покрет „Српски Соко” је најстарији витешки савез у нашој земљи. На његовом челу налазили су се српски краљеви и принчеви Обреновићи и Карађорђевићи као и многи истакнути представници нашег народа председници влада, министри, научници и црквени великодостојници.
У данашњој емсији „Неимара” разговарамо са Јевђом Јевђевићем, старешином савеза „Српски Соко” не само о промоцији ове монографије, већ и о историјату овог витешког покрета, његовој даљој судбини, мисији и визији у 21. веку али, међународној сарадњи са посебним освртом на сарадњу са козачким покретом, али и личним плановима.

НЕИМАРИ – Филмована историја Крагујевца – Дејан Ђусић

Документарни филм „Необично обичан ум” – филмски портрет Николе Коке Јанковића премијерно је приказан на самом крају прошле године, 30. децембра у Легату Николе Коке Јанковића.
У питању је тридесетоминутно дело аутора Дејана Ђусића, нашег колеге у продукцији „Ајрис кем”. Само пет дана раније у Скупштини града премијерно је приказан и документарни филм „Од Оријента до Европе – Крагујевац у другој половини 19. века”, такође дело новинара Дејана Ђусића и исте продукцијске куће. Овај филм својеврсан је наставак претходног Ђусићевог остварења филма „О књазу и граду – Крагујевац престоница Србије од 1818. до 1841. године” који је приказан годину дана раније, крајем 2018. године и говори о развоју града Крагујевца од проглашења за прву престоницу модерне Србије.
У данашњој, првој, овогодишњој емсији „Неимара” Радија „Златоусти” разговарамо са колегом Ђусићем о његовом раду на филмованом документовању историје нашег града и познатих Крагујевчана као и даљим плановима њега и продукцијске куће „Ајрис кам”.

НЕИМАРИ – 35 година СКЦ-а

Почетком овог месеца, 6. јуна крагујевачки СКЦ обележио је изложбом фотографија из својих архива и концертом 35 година рада. Једна од најбитнијих установа и институција културе и уметности, поготово када је у питању простор за ангажовано стваралаштво и креације младих током ових деценија на сценама и у просторима СКЦ-а је прошла читава плејада младих уметника а њихови програми, поготово трибине били су својеверемено најпосећенији друштвени догађају у нашем граду.
О томе како је било некада, како је сад и која је даља мисија Студентског културног центра разговарамо са директорком ове куће Иваном Мараш Јовановић, ветераном, данас пензионером али и даље сарадником СКЦ-а Радишом Радовановићем Чичом који је у СКЦ-у од 1977. године, Јеленом Крстић, уредницом сценских програма, Ненадом Глишићем, уредником књижевних и говорних програма, Иваном Арсенијевићем, уредником ликовних и филмских манифестација, Александром Павловић, музичком уредницом и Аном Штрбац, уредницом образовних садржаја СКЦ-а.
У данашњој емсији Неимари слушамо музику из продукције Студентског културног центра у избору Алексндре Павловић.

Емисије

Prodajni centar