Članaka u kategoriji Данас актуелно

ДАНАС АКТУЕЛНО – проф. др. Иван Гутман

Овога лета стигле су нам две лепе вести са ПМФ-а. Професор др Иван Гутман, дугогодишњи члан САНУ, проглашен је за почасног доктора Обуда универзитета у Будимпешти. Свечано проглашење обавиће се 23. новембра ове године. Друго, по први пут у својој историји наш ПМФ, односно његов Институт за математику нашао се на тзв. „Шангајској листи” рангирања најбољих светских високошколских установа. О свему томе, али и многим другим ставрима везаним за четрдесетогодишњи научни и наставни рад професора Гутмана, као и актуелне и боле теме „одлива” младих научних, и не само њих, кадрова у свет разговарамо са данашњим гостом емисије „Данас актуелно” проф. др Иваном Гутманом.

ДАНАС АКТУЕЛНО – Витешки турнир „Деспот Стефан Лазаревић”

У Манасији је протеклог викенда одржан, трећи по реду, Међународни витешки турнир „Деспот Стефан Лазаревић”. Међу бројним екипама из 17 земаља (Француска, Русија, Украјина, Румунија, Бугарска, Мађарска, Чешка, Турска, Аустрија, Јерменија, Иран…) љубитеља средњовековног витештва био је и наш колега Дејан Ђусић.
Послушајте његов прилог у данашњој емисији „Данас актуелно” са ове витешке смотре.

ДАНАС АКТУЕЛНО – Великогоспојинско вече у порти Саборног храма

Госпојинске свечаности, осме по реду, под слоганом “Духовна и друга путовања“, званично су отпочеле синоћ у порти Саборне цркве, где је традиционално одржано Великогоспојинско вече. У Саборној цркви јуче ујутро је одржана Света архијерејска литургија, коју је служило Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован. У 17 сати служен је акатист Богородици Млекопитатељици.
Традиционалну Великогоспојинску беседу одржао је професор доктор Часлав Николић са ФИЛУМА, наступио је глумац крагујевачког Театра Ненад Вулевић са стиховима Момчила Настасијевића, патријарха Арсенија Чарнојевића и Васка Попе, а у миузичком делу: Светуспенски хор Саборног храма, Музички ансамбл „Ступови” са уметником на фрули Милинком Ивановићем Црним, Народни оркестар Ненада Милановића Пегија и фолклорни ансамбл СКЦ-а.

ДАНАС АКТУЕЛНО – Трибина потомака ратника Србије у Старој скупштини

Удружење потомака ратника Србије од 1912.-1920. из Крагујевца, у згради Старе скупштине одржало је у суботу, 26. августа трибину под називом “Крагујевац ратна престоница 1914./15. године“ а поводом одржавања Заједничке седнице Врховне команде и владе краљевине Србије. Тема седнице која је одржана 26. августа 1915. године била је стање српске војске и државе пред најављено повлачење преко Албаније. У Крагујевцу су тада донесене судбоносне одлуке за војску, избеглице и државу, а према речима Милана Вујичића председника удружења, чинило се све што се могло како би се сачувала држава и не потпише капитулација.
У прилогу који следи у данашњој емисји „Данас актуелно” послушајте изјаве Милана Вујичића, председника Удружења из Крагујевца и госта Бранка Топаловића из Београда.

ДАНАС АКТУЕЛНО – Почетак Великогоспојинских свечаности

Данас, у понедељак, 28. августа Свечаном архијерејском литургијом коју је служило Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован почеле су овогодишње, 8. Госпојинске свечаности које организује свештеничко братство Саборног храма. Успеније Пресвете Богородице – Велика Госпојина, уједно је и слава овог храма, а ове године Госпојинске свечаности одвијају се под слоганом „Духовна и друга путовања”.
Тим поводом на вези имамо нашег колегу Дејана Ђусића који ће својим јављањем из порте Саборне цркве покушати да нам дочара делић атмосфере почетка Госпојинских свечаности. Такође, посредством колеге Ђусића, на вези имамо и оца Зорана Врбашког, свештеника Саборног храма, као једног од организатора ове манифестације који ће представити њен данашњи програм и најавити вечерашње Великогоспојинско вече или „Великогоспојинску академију” са традиционалном беседом коју ће одржати проф. др Часлав Николић и директорку Градске туристичке организације Снежану Милисављевић која ће нам представити данашњу смотру народног стваралаштва са којом већ четврту годину за редом почињу Госпојинске свечаности.

ДАНАС АКТУЕЛНО – најава Госпојинских свечаности

У емисији „Данас актуелно“ о програму овогогишњих Госпојинских свечаности говорили су протонамесник Зоран Врбашки, свештеник Саборног храма и кустос-историчар Марко Терзић.

ДАНАС АКТУЕЛНО – 12. Међународни фестивал камерних хорова

У нашем граду се од 20. до 24. августа одржава 12. Међународни фестивал камерних хорова и вокалних ансабала на којем наступају састави из: Мађарске, Бугарске, Пољске, Израела, Словачке и Србије.
Синоћ, у среду, 23. августа, последњег такмичарског дана фестивала у Свечаној сали Прве гимназије и Саборној цркви наступили су чланови камерног хора „Мегидо” из истоименог израелског региона и новосадског Хора „Свети Стефан Дечански“ са својим репертоарима „Дух Јерусалима” и „Православна духовна музика: шест векова путовања од усменог предања до уметничког обликовања”.
О утисцима које носе са овог фестивала као и због чега су се определили за овакав, духовни репертоар разговарали смо са дирикенткињама ова два вокална састава Пинином Инбаром и Тамаром Адамов Петијевић.
Такође у данашњој емисији „Данас актуелно” сем извођења хорских композиција ова два састава имате прилике да чијете и импресије Милоја Николића, професора ФИЛУМ-а, хоровође „Лицеума” и члана овогодишњег жирија фестивала.

ДАНАС АКТУЕЛНО 23.08.2017.

У емисији „Данас актуелно“ доносимо делове предавања протојереја – ставрофора проф. др Зорана Крстића, ректора Богословије „Св. Јован Златоусти“ у Крагујевцу и професора Православног богословског факултета у Београду под насловом „Нестабилност вере традиционалних хришћана, одржаног на Преображење Господње у порти манастира Дивостин.