Skip to main content

ДАНАС АКТУЕЛНО – 75 година Дома омладине у Крагујевцу

На који начин ће Дом омладине у Крагујевцу обележити велики јубилеј – 75 година од оснивања, сазнајемо у разговору са директором Дома омладине, гдином Небојшом Јаковљевићем.

ДАНАС АКТУЕЛНО – „Тренутак љубави“ на Универзитетској летњој сцени

На Универзитетској летњој сцени вечерас у 20 сати почиње концерт „Тренутак љубави“. На концерту наступа „Consonance trio“ који чине чине: Ана Стефановић (клавир и вокал), Дејан Јаношевић (вокал) и Елена Елизарова (виолончело). На програму овог ансамбла су пре свега ауторске песме као и песме из области популарне и џез музике. У случају лоших временских услова програм ће се одржати у Универзитетској галерији.

ДАНАС АКТУЕЛНО – Програм 14. Госпојинских свечаности

У организацији епархије шумадијске данас почињу 14. Великогоспојинске свечаности. После Свете Архијерејске Литургије, уз благослов Његовог Преосвештенства епископа Шумадијског, господина Јована, смотра народног стваралаштва биће свечано отворена у 11 часова. У порти Саборне цркве и дуж улица Краља Александра Првог Карађорђевића од 10 до 18 часова преко шездесет учесника изложиће своје производе. Ове године у порти Саборне цркве у Крагујевцу, код главне капије, биће изложени само производи чланова удружења особа са инвалидитетом и хуманитарних удружења. Остали учесници изложиће производе поред Саборне цркве, у Главној улици и улици Бранка Радичевића.

У порти Саборне цркве у вечерњим сатима биће организован програм којим Еперхија Шумадијска најављује Госпојинске свечаности које трају од Велике до Мале Госпојине, тј од 28. августа до 21. септембра.

ДАНАС АКТУЕЛНО- У ПЕРИОДУ СМО НАЈВЕЋЕ КОНЦЕНТРАЦИЈЕ ПОЛЕНА АМБРОЗИЈЕ

У данашњем издању рубрике Данас актуелно о алергијским реакцијама на амброзију, говоримо са др Небојшом Ранковићем, директором Института за јавно здравље Крагујевац:

ДАНАС АКТУЕЛНО – „На градским гробљима у Крагујевцу заузето око 20.000 гробних места“

Над колико гробаља је надлежан сектор гробаља при ЈКП „Шумадија“ Крагујевац? У којој мери су попуњени капацитети градских гробаља? У чијем власништву је земљиште на ком се налазе градска гробља, а у чијем власништву су закупљена гробна места? Зашто нема сахрана недељом? Да ли је у плану увођење сахране кремирањем? Колики су трошкови сахрањивања, а колики закупа гробног места? Ово су нека од питања која постављамо господин Дарко Зечевић, руководилац сектора гробаља при ЈКП „Шумадија“ Крагујевац.

ДАНАС АКТУЕЛНО- Јавна расправа о Предлогу стратегије за унапређење положаја старијих лица у Републици Србији за период од 2024. до 2030.

Јавна расправа о Предлогу стратегије за унапређење положаја старијих лица у Републици Србији за период од 2024. до 2030. године чију је израду иницирало Министарство за бригу о породици и демографију имајући у виду потребе ове веома осетљиве и специфичне категорије становништва. Радну групу која је израдила Предлог стратегије чинили су представници надлежних министарстава, организација цивилног друштва и академске заједнице, а поступак израде подржаo је Популациони фонд УН. Своја мишљења, предлоге и сугестије, заинтересовани могу доставити и на адресу Министарства (Булевар Михајла Пупина 2, 11070 Београд) или на електронску адресу dragomir.knezevic@minbpd.gov.rs.

На непосредној јавној расправи у Крагујевцу присутнима су се обратити министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић и градоначелник Никола Дашић.
Било је и приговора присутних на рад Министарства. Преносимо Вам део атмоасфере јавне расправе о Предлогу стратегије за унапређење положаја старијих лица у Републици Србији:

ДАНАС АКТУЕЛНО – Млади ССП скупљају потписе за бесплатне уџбенике за све ђаке Крагујевца

Млади Странке слободе и правде у Крагујевцу организују акцију прикупљања потписа за бесплатне уџбенике за ђаке крагујевачких основних и средњих школа. Суграђанке и суграђани могу дати свој потпис подршке на штанду који се налази код градске кафане „Балкан“ у периоду од 15 до 17 часова.

Поред свега, Градски одбор Странке слободе и правде покренуо је и онлине петицију и позива све суграђане да потпишу исту, на линку – www.peticije.online/besplatni-udžbenici-kragujevac

Средства за бесплатне уџбенике не би оптеретила буџет Града, сматра Далибор Јекић, председник ГО ССП и народни посланик, који је наш данашњи саговорник.