Članaka u kategoriji Став недеље

СТАВ НЕДЕЉЕ – Видосав Стевановић, писац

Гост овонедељног „Става недеље” Радија „Златоусти” је наш познати писац Видосав Стевановић. По њему, недеља за нама протекла је мирно и без – значајнијих догађања (можда је тако и најбоље) те ће је он, што се види из његове кратке и језгровите изјаве памтити по лепим, необавезним и опуштајућим стварима и сдаржајима.

СТАВ НЕДЕЉЕ – др Милан Матијевић, редовни професор ФИН-а

Гост овонедељног „Става недеље” је наш суграђанин др Милан Матијевић, редовни професор Факултета инжењерских наука (попоуларног „Машинца”) са катедре за Примењену механику и аутоматско управљање. Његов став је пре свега да је одсуство става уопште велики проблем савременог човека, и то не само код нас, упркос такозваним друштвеним мрежама на којима се непрестано објављују којекакви или назови „ставови”. Из аспекта свог позива – професуре доктор Матијевић се осврнуо и на недавно подметање пожара у Првој крагујевачкој гимназији подсетивши се својих професора који су га у овој школи некада учили да мора да има и брани свој став. По њему, данас више није тако.

СТАВ НЕДЕЉЕ – Иван Недељковић, психолог у Првој крагујевачкој гимназији

Гост овонедељног „Става недеље” Радија „Златоусти” је Иван Недељковић, психолог у Првој крагујевачкој гимназији. Он је у свом излагању на интересантан начин направио паралелу са недавним вандалским и варвраским чином у школи у којој ради и животно тешким условима горшатака са Старе планине. О томе како оваква немила дешавања рађају солидарност и емпатију код људи у урбаним срединама и „буде њихов дух” што је нешто што у руралним срединама где су услови живота тежи „увек постоји” послушајте у „Ставу недеље” Ивана Недељковића.

СТАВ НЕДЕЉЕ – Миливоје Миша Штуловић, сликар

Гост овонедељног „Става недеље” Радија „Златоусти” је Миливоје Миша Штуловић, познати крагујевачки сликар и деценијама сликар извођач и сценограф у крагујевачком Театру. Оно што је на њега, на жалост, сасвим очекивано, оставило утисак у претходном периоду је мучко и подмукло убиство Оливера Ивановића али и стрепња коју тај атентат носи са собом. Наравно, Штуловић се у свом „Ставу недеље” осврнуо и на „своју” област – ликовну уметност али и на рад куће, нашег позоришта, у којем је провео деценије.

СТАВ НЕДЕЉЕ – Ненад Максимовић, пекар и блогер

Гост овонедељног „Става недеље” Радија „Златоусти” је наш суграђанин Ненад Максимовић Кеза (47) по занимању пекар али многим Крагујевчанима, поготово онима који су оријентисани махом на нетрадиционалне медије, познатији као блогер. Максимовић се често оглашава запаженим текстовима (недавно му један пренео у свом новом броју „Ошишани јеж”) на друштвеним мрежама својим блоговима. У септембру је био гост код наше колегинице Јелене Максимовић у „Корзоу”, а да послушамо шта му је у међувремену привуко пажњу – на жалост са наше такозване политичко-естрадне сцене.

СТАВ НЕДЕЉЕ – Слободан Гајевић Теча, продавац свећа при Храму Светог Саве на Аеродрому

Гост овонедељног „Става недеље” је Слободан Гајевић, кога многи Крагујевчани (поготово они са Аеродрома)знају искључиво по надимку Теча. Господин Гајевић је већ готово деценију радник у продавници свећа и икона при Храму Светог Саве Српског на Аеродрому и из визуре његовог радног места, ево, шта му је засметало, и то не само у последње време. Ради се о, код нашег народа, на жалост врло честим и још укорењеним сујеверицама. Послушајте.

СТАВ НЕДЕЉЕ – Славко Степановић, историчар

Гост овонедељене, последње у овој 2017. години, рубрике „Став недеље” је Славко Степановиоћ, историчар из Историјског архива Шумадије у Крагујевцу. Оно што је њему привукло пажњу у овом периоду је не само фасцинираност серијским програмом попут „Сенки над Балканом”, већ и реаговање наше јавности (стручне али и обичних гледалаца) на личности и дешавања која се „помињу” у њима. Да ли од играног програма треба тражити „апсолутну историјску истину” и због чега само наши људи тако емотивно реагују на серијско-филмски микс фикције и историјских чињеница послушајте Славка Степановића у „Ставу недеље” Радија „Златоусти”.

СТАВ НЕДЕЉЕ – Зоран Матовић из Удружења Крагујевчана из Београда

Гост овонедељног „Става недеље” је господин Зоран Матовић, председник Управног однора Удружења Крагујевчана у Београду и пријатеља Крагујевца. Оно што је „привукло његову пажњу” је неспособност свих гарнитура градских власти да режи проблем зграде наше библиотеке. Неку, евентуалну солуцију, господин Матовић, пак види у поновном актуелизовању урбанистичког простора – такозваног „Зеленог Продора”.