Skip to main content

ВЕРОНАУКА ОН ЛАЈН- Мудросна књижевност Старог завета

Многе књиге Старог завета се називају мудросним јер сведоче о Богу и човеку. Међу мудросним књигама издваја се Књига проповедника, која се приписује цару Соломону. О егзистенцијалном и другим значењима ове књиге говори се у нашој новој емисији.

ВЕРОНАУКА ОН ЛАЈН – Испуњење Старозаветних пророштва у Исусу Христу

На многим местима аутори Старог Завета говоре о доласку Спаситеља и Христоса. Та места су потом потврђена и кроз опис живота и дела Господа у Новом Завету.

ВЕРОНАУКА ОН ЛАЈН – Давид и Соломон

Давид и Соломон су били други и трећи краљ Израиља. Из Давидове лозе води порекло Месија – односно сам Господ Исус Христос родивши се од Дјеве Марије која је била Давидов потомак. За време Соломона изграђен је Јерусалимски храм.

ВЕРОНАУКА ОН ЛАЈН – Ишчекивање Месије у Старом завету

Познато је да је Свето писмо Старог завета пуно месијанских места. Она се могу препознати у разним пророштвима, као и у псалмима. Ми ћемо данас говорити о теми ишчекивања Месије кроз пророштва светог Исаије и псалмопевца, а говорићемо и о томе како је сам Господ Исус Христос себе звао Месијом.

ВЕРОНАУКА ОН ЛАЈН – Пасха

Какве везе има Јеврејски празник Пасхе са месијанским очекивањима, а посебно са доласком Господа Исуса Христа. Због чега Господа Исуса Христа зовемо „јагње Божје“. Како се Пасха манифестује у хришћанству. О томе говори наша нова лекција у оквиру серијала „Веронаука он лајн“.

ВЕРОНАУКА ОН ЛАЈН – Откривење Бога Мојсију

У данашњој емисији говорићемо о томе како се Бог приказао Мојсију што је описано у 2. књизи Мојсија глава 3. У овој глави откривају се идентитети Бога и Мојсија, као и једно од најпознатијих имена Бога – Јахве. Зашто ми онда Бога зовемо Света Тројица и какве везе ово откривење Бога Мојсију има са будућим Оваплоћењем Господа Исуса Христа.

ВЕРОНАУКА ОН ЛАЈН – Јаков постаје Израиљ

Старозаветна прича о Јакову је и прича о томе како се у једној личности сабрао цео израељски народ. Шта је важно за нас у овој причи, представљамо Вам на основу тумачења проф. Родољуба Кубата са Богословског факултета у Београду.

ВЕРОНАУКА ОН ЛАЈН – Жртвовање Исака почетак остваривања Цркве у историји

Колика је сличност приче о жртвовању Исака као невиног јагњета и жртвовању Сина Божјег? Послушајте у новој лекцији „Жртвовање Исака почетак остваривања Цркве у историји“. Ова прича је основ за разумевање да се у Старом завету налазе многе праслике Новог завета.