Skip to main content

КУЛТУРНА РУТА ЛЕВАЧ (5) – Сабор „Прођох Левач, прођох Шумадију“

У данашњој емисији водимо вас на 50, јубиларни Сабор „Прођох Левач, прођох Шумадију“. Ове године сабор се одржао 1-4.августа у Каленићу и обележиле су га традиција, историја и забава, као и богат културно-уметнички програм.

КУЛТУРНА РУТА ЛЕВАЧ (12) – Мати Евгенија, игуманија манастира Ралетинац

У данашњој, последњој емисији серијала „Културна рута Левач“ водимо вас у манастир Ралетинац и представљамо вам игуманију ове светиње, мати Евгенију.

КУЛТУРНА РУТА ЛЕВАЧ (11) – Манастир Ралетинац

У данашњој емисији представљамо вам велику светињу епархије шумадијске, манастир Ралетинац. Разговарамо са игуманијом, мати Теклом и сестром Варваром, које нам откривају причу о историјату овог манастира.

КУЛТУРНА РУТА ЛЕВАЧ (8 )- Mанастир Прерадовац

У данашњој емисији послушајте наставак разговора са игуманијом манастира Прерадовац, мати Теклом, са којом разговарамо о специфичностима монашког позива.

КУЛТУРНА РУТА ЛЕВАЧ (10) – Мирослав Симић, писац и публициста из левачког села Драгово

У данашњој емисији представљамо вам Мирослава Мићу Симића, писца и публицисту из Драгова, који је аутор 8 књига, до сада.

КУЛТУРНА РУТА ЛЕВАЧ (7) – Изложба старих и ретких српских књига и периодике

На овогодишњем јубиларном Сабору „Прођох Левач, прођох Шумадију“ одржана је изложба старих и ретких српских књига и периодике коју је приредио господин Миладин Милосављевић, колекционар, учитељ и културни активиста. У данашњој емисији слушамо о књигама Милоша Црњанског, Ива Андрића, као и о најмањој књизи на свету.

КУЛТУРНА РУТА ЛЕВАЧ (6) – Милош Лазић, српски наивни сликар

„Прођох Левач, прођох Шумадију“, једна од најстаријих саборских манифестација у Србији, са традицијом од пола века, одржана је од 1. до 4.августа 2019.год. у Каленићу, јубиларни, педесети пут.

Свих педесет пута учесник овог сабора био је Милош Лазић, српски наивни сликар, наследник Јанка Брашића, родоначелника српског наивког сликарства.

Како је некада изгледао овај сабор, ко је био оснивач, како је текао развој опарићке школе наивног сликарства, како су се ти самоуки уметници довијали да набаве сликарски материјал и још много занимљивих детаља о нашој сликарској наиви, сазнајемо од госп.Милоша Лазића.