Članaka u kategoriji Вести

Дебата о медијској слици у време пандемије

Медијско склониште Крагујевац у чијем саставу су редакције Гласа Шумадије, Крагујевачких, Радија Златоусти и Из главе као и Удружење Рес публика организује другу он лајн дебату на тему: О медијској слици у време пандемије.
O томе како новинари извештавају у кризним ситуацијама и да ли до грађана стижу проверене, истините и правовремене информације, разговараће:
Наталија Јовановић, новинарка БИРН-а, Гордана Мировић, дописница Агенције Бета и Драган Васиљевић, директор Института за јавно здравље.
Модераторка разговора биће Јованка Николић, уредница портала Глас Шумадије. Дебата ће бити организована преко платформе Зоом и емитована уживо на ФБ страницама @республица034, @гласшумадије, @крагујевацке, @изглаверадио, @радиозлатоусти.
Питања можете поставити у простору за коментаре пре или током разговора који почиње у 20 сати.

Чланице Медијског склоништа упутиле предлог за измену планираног буџета за инфнормисање

Чланице Медијског склоништа упутиле су предлог Граду Крагујевцу за измену нацрта буџета Крагујевца за 2021. годину и то у делу који се односи на суфинансирање медија. У предлогу се каже:

Поштовани,

Обраћамо вам се са предлогом да измените нацрт Одлуке о буџету града за 2021. на Разделу 9 Градска управа за друштвене делатности и послове са грађанима, глава 1201, функција 830, програмска активност / пројекат Остваривање и унапређивање јавног интереса у области јавног информисања и то тако да уместо 3.000.000,00 динара за овај трошак доделите исти износ средстава као и у буџету за 2020, односно 10.000.000,00 динара.
Подсећамо да је према Закону о локалној самоуправи, као и Закону о јавном информисању и медијима, град Крагујевац дужан да штити јавни интерес у информисању суфинансирањем пројеката производње медијских садржаја који се тичу добробити целе заједнице.
Сматрамо да при одређивању износа за суфинансирање медијских садржаја треба узети у обзир и величину и значај нашег града, као и број потенцијалних корисника ових средстава. Само у Крагујевцу у Регистру медија који води Агенција за привредне регистре уписано је више од 30 субјеката, а право да учествују на конкурсу имају и медији из целе Србије чији садржаји су доступни грађанима и грађанкама Крагујевца. Као одредница би могла да послуже издвајања која су овој години имали поједини градови и општине – град Београд је у 2020. за медијски конкурс определио 85 милиона динара, Ниш је издвојио 89 милиона, Нови Пазар 64.1 милион, а Панчево 40 милиона, док је неразвијена општина Рековац медијима доделила укупно 2.8 милиона динара. Тим новцем, ове локалне самоуправе су на јавним конкурсима подржале различите пројекте више десетина медија и других правних лица регистрованих за производњу медијског садржаја.
Подсећамо да Град Крагујевац од усвајања Закона о јавном информисању и медијима, у августу 2014. године, никада није реализовао конкурс за суфинансирање медијских пројеката од јавног интереса, што значи да локални медији пуних шест година уопште нису користили буџетска средства за производњу медијских садржаја. У истом периоду, за редовно функционисање Радио-телевизије Крагујевац издвојено је пар стотина милиона динара новца свих грађана.
Треба имати у виду да локална самоуправа према Закону о јавном информисању и медијима има обавезу да подстиче разноврсност медијских садржаја, слободу изражавања идеја и мишљења, слободан развој независних и професионалних медија, и тако доприноси задовољавању потреба грађана за информацијама и садржајима из свих области живота, без дискриминације. То значи да би путем конкурса требало да настоји да распореди буџетска средства на што више медија, примерено буџетима предложених пројеката.
Економска криза и споро пуњење буџета не би требало да буду оправдање да град Крагујевац за остваривање и унапређивање јавног интереса у области јавног информисања издвоји средства као једна мала и неразвијена општина, пошто је реч о изузетно важној друштвеној делатности. Само када су грађани упућени у питања од јавног значаја, они су у могућности да донесу информисане одлуке од важности за њихов живот, а услов за то је да добију све потребне информације које ће им помоћи да одлуче на најбољи начин.

У Крагујевцу, 02.12.2020.

Предлагач неформална група Медијско склониште Крагујевац:
Удружење Рес Публика
Јавност доо – Крагујевачке новине
Интернет портал Глас Шумадије
Радио Златоусти
Агенција “Из главе”

САОПШТЕЊЕ МЕДИЈСКОГ СКЛОНИШТА – За информисање никад мањи буџет

Износ који је за заштиту јавног интереса у информисању планиран у буџету за 2021. је сраман и представља још једно понижење за медије који раде у служби грађана. Због тога ће Медијско склониште Крагујевац, у оквиру јавне расправе која је у току, градској управи доставити свој предлог за буџетску ставку која се односи на пројектно суфинансирање медија са образложењем.
Предлогом буџета града Крагујевца за наредну годину за „остваривање и унапређивање јавног интереса у области јавног информисања“ предвиђено је 3 милиона динара. То значи да ће у најбољем случају, градска власт у 2021. толико новца издвојити за конкурс, на који својим пројектима могу да се пријаве сви регистровани медији. Колико је наменила само за Радио-телевизију Крагујевац сазнаћемо тек након што Скупштина града усвоји програм пословања тог привредног друштва, мада та сума углавном износи око 44 милиона.
Подсећамо да је буџетом за 2020. за информисање планирано 10 милиона динара. Конкурс није расписан, као ни претходних пет година, али је на састанку у Медијском склоништу градоначелник Никола Дашић обећао да ће се та пракса променити и да ће град суфинансирати медијске пројекте, како то закон предвиђа. Иако о конкретном износу тада није било речи, непријатно смо изненађени чињеницом да је опредељено три пута мање новца него за ову годину.

Свесни проблема и потешкоћа које је криза проузроковала по градски буџет, ипак сматрамо да издвајање 3 милиона динара представља понижавање медијске професије, деградирање значаја јавног информисања и наставак дискриминаторског односа локалне самоуправе према медијима, у граду од близу 200 000 становника. Верујемо да су градске финансије у проблему, што потврђује и недавно повећање пореза на имовину, чак и закупнина просторија која користе удружења грађана, али надлежнима постављамо питање да ли смо и у свим другим областима достигли ниво неразвијене општине, попут Рековца, која је ове године медијима на конкурсу расподелила 2,8 милиона динара.

Упокојила се у господу сестра Ксенија, монахиња манастира Благовештење рудничко

Корона вирус однео је још једну жртву. Упокојила се у Господу сестра Ксенија, седамдесетједногодишња монахиња манастира Благовештење рудничко у Епархији шумадијској. Сахрана покојнице обављена је данас.

Одржана Света заупокојена литургија у Саборном храму у Београду

У Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду, пред телом блаженоуснулог у Господу патријарха и оца нашег Иринеја, свету заупокојену архијерејску Литургију са опелом служио је Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом уз саслужење Преосвећене господе Епископа шумадијског Јована, крушевачког Давида и нишког Арсенија, у молитвеном присуству Високопреосвећеног Митрополита загребачко-љубљанског г. Порфирија и Преосвећеног Епископа ремезијанског г. Стефана, викара Патријарха српског.
Саслуживали су архијерејски намесници протојереји-ставрофори Бранко Митровић, Ранко Топаловић и Божо Бакајлић, старешина Саборне цркве протојереј-ставрофор Петар Лукић и протођакони Радомир Перчевић, Стеван Рапајић и Дамјан Божић (фотогалерија). Уз звуке звона Саборног храма колона, коју је предводило возило са телом блаженоупокојеног патријарха и оца нашег Иринеја, кренула је ка храму Светог Саве на Врачару, где је по пристизању ковчега са телом Блаженопочившег Патријарха такође одржан краћи помен.

Света заупокојена Литургија биће служена у недељу, 22. новембра 2020. године, у храму Светог Саве на Врачару са почетком у 9 часова. У наставку свете Литургије биће служено опело, а тело Патријархово биће сахрањено у крипти храма Светог Саве.
(Извор СПЦ)

ВЛАДИКА ШУМАДИЈСКИ Г. ЈОВАН НОВИ АДМИНИСТРАТОР БЕОГРАДСКО-КАРЛОВАЧКЕ АРХИЕПИСКОПИЈЕ – САХРАНА ПАТРИЈАРХА У НЕДЕЉУ

Поводом упокојења блаженопочившег Патријарха српског Иринеја, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве одржао је седницу 20. новембра 2020. године у Патријаршији српској у Београду и донео одлуке које су Уставом Српске Православне Цркве предвиђене у оваквим ситуацијама.

Донета је одлука да патријарашке дужности преузима Свети Архијерејски Синод у складу са чланом 62 Устава Српске Православне Цркве, а да Светом Синоду до избора новог Патријаха српског председава Митрополит дабробосански г. Хризостом.

За администратора упражњене Архиепископије београдско-карловачке Свети Архијерејски Синод је изабрао Његово Преосвештенство Епископа шумадијског г. Јована у складу са чланом 70 Устава Српске Православне Цркве.

Тело блаженопочившег Патријарха српског Иринеја биће изложено у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду током свете Литургије на дан славе Саборног храма, 21. новембра 2020. године, а после тога пренето у храм Светог Саве на Врачару, где ће верници имати прилику да се опросте са блаженопочившим Патријархом.

Света заупокојена Литургија биће служена у недељу, 22. новембра 2020. године, у храму Светог Саве на Врачару са почеткокм у 9 часова. У наставку свете Литургије биће служено опело а тело Патријархово биће сахрањено у крипти храма Светог Саве.

СПЕЦИЈАЛНА ПРОГРАМСКА ШЕМА РАДИЈА „ЗЛАТОУСТИ” ПОВОДОМ УПОКОЈЕЊА ЊЕГОВЕ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ ИРИНЕЈА

Специјална програмска шема поводом упокојења Његове свветости патријарха српског господина Иринеја.

1 ДАН
7,00 Идентификациони џингл Радија
7,01 Васкршњи тропар
7,02 Кратка јутарња молитва
7,10 Пролог
7,30 ЈУТРЕЊЕ
8,00 ВЕСТИ
8,10 КОМУНАЛНО ЋОШЕ
9,00 Молитва трећег часа
10,00 ВЕСТИ
10,10 Р – КОМУНАЛНО ЋОШЕ
10,30 ДАНАС АКТУЕЛНО
12,00 ВЕСТИ
12,10 Р – КОМУНАЛНО ЋОШЕ
12,15 Молитва шестог часа
13,00 ФИЛМ О ЊЕГОВОЈ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАХУ ИРИНЕЈУ
14,00 ВЕСТИ
14,30 ПАТРИЈАРХ У КРАГУЈЕВЦУ
15,00 Идентификациони џингл Радија
15,01 Тропар светом Јовану Златоустом
15,02 Молитва 9 часа
15,30 ШКОЛА ЗА МОЛИТВУ 1 ДЕО
16,00 10 ГОДИНА НАЧАЛСТВОВАЊА СРПСКОМ ПАТРИЈАРШИЈОМ
18,00 ВЕСТИ
18,05 МОЛЕБНИ КАНОН ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ
19,00 ШКОЛА ЗА МОЛИТВУ 2 ДЕО
20,00 СПЕЦИЈАЛНА ЕМИСИЈА „СВИ СРПСКИ ПАТРИЈАРСИ“ О ПАТРИЈАРХУ ИРИНЕЈУ – РАЗГОВОР СА ВЛАДОМ КОСТАДИНОВИЋЕМ
21.30 Повечерје
22,00 Р – ФИЛМ О ЊЕГОВОЈ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАРХУ ИРИНЕЈУ
24,00 Идентификациони џингл радија
00,01 Васкршњи тропар
00,02 Тропар светом Јовану Златоустом
00,03 Химна Боже правде
00,10 ПРОЛОГ – Ново
00,30 ПСАЛТИР
6,00 Молитве 1 часа

2.ДАН
7,00 Идентификациони џингл Радија
7,01 Васкршњи тропар
7,02 Јутарња молитва
7,10 Пролог
8,00 ВЕСТИ
8,05 ЈУТРЕЊЕ
9,00 Молитва 3 часа
10,00 ВЕСТИ
11,00 СПЕЦИЈАЛНА ЕМИСИЈА „ЖИВИ ЉУДИ ЖИВОГА БОГА“ – РАЗГОВОР СА О. МИЛИЋЕМ
12,00 ВЕСТИ
12,30 ДАНАС АКТУЕЛНО – РЕАГОВАЊА ДО 13,00
14,00 ВАСКРШЊИ ИНТЕРВЈУ СА ПАТРИЈАРХОМ ИРИНЕЈОМ – ТЕЛЕВИЗИЈА ХРАМ
15,00 Идентификациони џингл Радија
15,01 Тропар светом Јовану Златоустом
15,02 Молитва 9 часа
16,00 ВЕСТИ
17,00 ШКОЛА ЗА МОЛИТВУ 3 ДЕО
18,00 ВЕСТИ
18,05 Вечерња молитва
19,00 ШКОЛА ЗА МОЛИТВУ 4 ДЕО
20,00 ИНТЕРВЈУ ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА О БОЖИЋУ 2018.
21,30 Повечерје
22,00 Р – ВАСКРШЊИ ИНТЕРВЈУ СА ПАТРИЈАРХОМ ИРИНЕЈОМ – ТЕЛЕВИЗИЈА ХРАМ
24,00 Идентификациони џингл радија
00,01 Васкршњи тропар
00,02 Тропар светом Јовану Златоустом
00,03 Химна Боже правде
00,10 Пролог – НОВО
00,30 ПСАЛТИР ЦЕО
6,00 Молитве 1 часа

3. ДАН
7,00 Идентификациони џингл Радија
7,01 Васкршњи тропар
7,02 Јутарња молитва
7,10 Пролог
8,00 ТАКО ЈЕ ГОВОРИО ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ
10,00 АКАТИСТ ГОСПОДУ ИСУСУ ХРИСТУ
11,00 ДУХОВНИ ЛУГ
12,00 СВИ СРПСКИ ПАТРИЈАРСИ 1
14,00 ИЗБОР ПАТРИЈАРХА – ДУЖНОСТИ ПАТРИЈАРХА
14,30 ТАКО ЈЕ ГОВОРИО ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ – БЕСЕДА 2
15,00 Идентификациони џингл Радија
15,01 Тропар светом Јовану Златоустом
17,00 Р – РАДИО ПОЗОРНИЦА МОЛИТВЕНА ПОЕЗИЈА
18,00 Вечерња молитва
20,00 Р – СПЕЦИЈАЛНЕ ЕМИСИЈЕ СВИ СРПСКИ ПАТРИЈАРСИ РАЗГОВОР СА ВЛАДАНОМ КОСТАДИНОВИЋЕМ
21,30 Повечерје
22.00 Р – ИНТЕРВЈУ ПАТРИЈАРХА О БОЖИЋУ
24,00 Химна Боже правде
00,01 Васкршњи тропар
00,02 Тропар светом Јовану Златоустом
00,10 Пролог
00,30 ПСАЛТИР
05,00 ИНТЕРВЈУ ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА ТВ ХРТ
6,00 Молитве 1 часа

Гордана Јоцић
Одговорна уредница
20. новембар

УПОКОЈИО СЕ У ГОСПОДУ ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ

У петак, 20. новембра 2020. године у 7:07 часова у Војној ковид болници „Kарабурма“ у Београду упокојио се у Господу Његова Светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Иринеј (Гавриловић).

О свим другим детаљима у вези са сахраном Његове Светости Патријарха јавност ће бити ускоро обавештена. Вечан му спомен и Царство Небеско!

Дана 27. августа 1930. године благочестиве родитеље Здравка и Милијану Гавриловић из села Видове код Чачка – и са њима сав род српски – Господ је благословио рођењем мушког детета које је на крштењу добило име Мирослав. У родном селу завршио је основну школу, а после Гимназије у Чачку и Богословију у Призрену. Затим дипломира на Богословском факултету у Београду. По завршетку војне службе постављен је за суплента (професора) Призренске богословије. Пре ступања на дужност професора октобра 1959. године у манастиру Раковици од стране Патријарха српског Германа прима монашки чин, добивши монашко име Иринеј. На дан Свете Петке исте године у цркви Ружици на Калемегдану је рукоположен у чин јеромонаха. Док је као професор службовао у Призренској богословији упућен је на постдипломске студије у Атину. За управника Монашке школе у манастиру Острогу постављен је 1969. године, одакле се враћа у Призрен на место ректора славне Богословије. Са те дужности је 1974. изабран за викара Патријарха српског са титулом Епископа моравичког. За Епископа нишког изабран је 1975. године. На Светом Архијерејском Сабору Српске Православне Цркве 22. јануара 2010. године изабран је за Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског.

Емисије

Prodajni centar