Skip to main content

КРАГУЈЕВАЦ ПРЕСТОНИЦА – Колико су Крагујевчани заиста „престоничани” и будућност нашег града

У данашњој, петој – завршној емисији из циклуса „Крагујевац престоница” Радија „Златоусти” покушали смо, уз помоћ наших саговорника, да одговоримо на питања да ли и колико Крагујевчани осећају и баштине у свом данашњем идентитету чињеницу да смо били „прва модерна престоница Србије”, као и у чему је, по њиховом мишљењу, „кључ” будућности нашег града.
Гости у данашњој емисији „Крагујевац престоница” су: Предраг Илић, историчар из Историјског архива Шумадије у Крагујевцу, Горан Јоксимовић, начелник Школске управе у Крагујевцу при Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Цвјета Јовановић, социолог и професорка у Првој крагујевачкој гимназији, Гордана Вучковић, руководилац Завичајног одељења Народне библиотеке „Вук Караџић”, Татјана Милосављевић, историчарка уметности и музејски саветник крагујевачког Народног музеја, Милош Пантић, новинар и уредник „Крагујевачких” недељних новина и Предраг Циле Михајловић, фотограф Народног музеја и деценијски фото хроничар нашег града.

КРАГУЈЕВАЦ ПРЕСТОНИЦА – Темељи и корени институција и установа

У четвртој емисији циклуса „Крагујевац престоница” Радија „Златоусти” говоримо о установама и институцијама које су зачете и основане у тада, престоном Крагујевцу. Колики значај је то имало за ондашњу државу у „настајању” и какав и колики је континуитет бројних институција и установа покренутих тада – сада у нашем граду разговарали смо са: Бојаном Топаловић, историчарком из крагујевачког Народног музеја, Небојшом Арсенијевићем, ректором крагујевачког Универзитета, Мирком Демићем, директором Народне библиотеке „Вук Караџић”, новинаром Животом Марковићем Пушкином, првим уредником Радио Крагујевца, мр Војом Лучићем, некадашњим директором а сада, замеником директора Књажевско-српског театра и познатим соло и оперским певачем Војиславом Спасићем, професором на овдашњем ФИЛУМ-у.

КРАГУЈЕВАЦ ПРЕСТОНИЦА – Ко би били људи који би „предводили” наш град у 21. веку

У трећој емисији „Крагујевац престоница” Радија „Златоусти” покушали смо да дамо одговор(е) на питање: „Ко би били који би требали да буду на челу нашег града (посредно и у Србији) данас, у 21. веку?”. Проглашавајући Крагујевац за престоницу пре два века кнез Милош је располагао са људима који су „изашли” директно из устаничких борби. Недостатак „кадрова” решавао је „увозом” школованих људи из тадашње Аустрије и других земаља Европе.
А, какви људи и кадрови би сада, у 21. веку требали да буду на челу нашег града и земље? На ово питање Радија „Златоусти” покушавају да одговоре саговорници у данашњој емисији: Бориша Радовановић, историчар, социолог (социлошкиња) Лела Вујошевић, Александар Рудник Милановић, архитекта и урбаниста, Добрица Миловановић, научник и декан крагујевачког ФИН-а и наш колега новинар и радио водитељ Мирослав Милетић.

КРАГУЈЕВАЦ ПРЕСТОНИЦА – У свему први

Тема данашње емисије, друге у циклусу „Крагујевац престоница” Радија „Златоусти” је Крагујевац у свему први. Из историје знамо у чему је све наш град, када га је кнез Милош одабрао за своју престоницу, прву модерне Сррбије, предњачио. Многе институције и установе су основане, зачете и заживеле у нашем граду. О томе да ли данас, те неке „првине” и важности има у Крагујевцу, макар и у назнакама и траговима разговарамо са нашим гостима и саговорницима: Боривојем Радићем, етнологом, Миодрагом Стоиловићем, новинаром и публицистом, Славком Степановићем, историчаром из Историјског архива Шумадије у Крагујевцу и Мирославом Јовановићем, уредником „Крагујевачких новина”.

КРАГУЈЕВАЦ ПРЕСТОНИЦА – Прва емисија

У сусрет обележавању две века од како је кнез Милош прогласио Крагујевац за прву престоницу модерне српске државе Радио „Златоусти” припремио је циклус од пет емисија под називом „Крагујевац престоница” у којој ће нам гости бити пре свега историчари, публицисти, социолози, етнолози, новинари, политичари и други стручњаци из различитих области са којима разговарамо о значају тог догађаја пре два века али и о томе да ли корени тога постоје и у данашње време у нашем граду.
Гости и саговорници у данашњој, првој емисији из циклуса „Крагујевац престоница” су историчар Ненад Ђорђевић, Бране Карталовић, новинар „Политике”, Саша Миленић, песник, професор филозофије у Првој крагујевачкој гимназији и политичар, др Верољуб Трифуновић, архитекта и урбаниста и архитекта Александар Ненковић, главни градски урбаниста. Одломак из дела „Кнежевина Србија” казује глумац Владан Живковић, првак ансамбла драме Књажевско-српског театра.
Емисија „Крагујевац престоница” емитоваће се по програмској шеми Радија „Златоусти” петком од 13 сати.