Skip to main content

НАШИ РАЗГОВОРИ – Владимир Ђорђевић „Моји дедови и прадедови никад нису устукнули пред црном омчом око врата“

У божићном издању емисије „Наши разговори“ за саговорника имамо гдина Владимира Ђорђевића, драмског писца који нам говори о својим прецима и цркви брвнари у свом селу – Пајазитову. Како је дошло до тога да баш његови преци заложе своје имање за изградњу цркве која је подигнута по налогу ђенерала Михаиловића, а која је једина преостала равногорска задужбина и једина жива црква брвнара, како је овај залог предака утицао и утиче и даље на живот потомака и када ће ова светиња, посвећена Светој Тројици, бити и освећена, сазнајемо у данашњој емисији.

НАШИ РАЗГОВОРИ – Анђелка Ружић „Писање је најинтимнији чин који припада аутору“

У божићном издању „Наших разговора“ угостили смо Анђелку Ружић, ауторку књиге „Путовање у средиште приче“, која је проглашена најбољим европским уџбеником у 2023. години. Ово признање додељује Франкфуртски сајам књига, Међународна асоцијација за истраживање уџбеника и образовних медија и Европско удружење издавача уџбеника.

Зашто читамо? Зашто пишемо? У којој мери писање може бити лековито? На чему се базира добро писање? Како да „Путовање у средиште приче“ допутује до свих основних школа у Србији? Ово су само нека од питања која отварамо у разговору са Анђелком Ружић, нашом Крагујевчанком, професорком српског језика и књижевности и дугогодишњом уредницом у Издавачкој кући „Креативни центар“.

НАШИ РАЗГОВОРИ – Милинко Ивановић Црни „Да би био свој, мораш да имаш свој израз“

У божићном издању „Наших разговора“ за саговорника имамо Милинка Ивановића Црног, чувеног крагујевачког фрулаша који за наш радио открива како се обрео у свету музике и како је, захваљујући свом стрицу, открио и заволео фрулу. Ко су били његови учитељи фруле, како је пронашао и развио свој стил изражавања на фрули, с ким је све сарађивао, како функционише његова Школа фруле „Свети Владика Николај“ и колико су младе генерације заинтересовање за изучавање овог инструмента, само су нека од питања која отварамо у овом разговору.

НАШИ РАЗГОВОРИ- Милош Димић: „ЈЕВАНЂЕЉЕ ЈЕ ОНО ШТО НАС ИНСПИРИШЕ. ЈЕВАНЂЕЉЕ ТРЕБА ДА БУДЕ НАШ ЖИВОТ“

„Богом надахнуте молитвене песме Милоша Димића, јесу житија светих у песмама. Његова писма светим Божјим људима, јесу вапајне молитве њима, да се моле Богу за нас. Све заједно, и житија светих и писма светима, као молитвене песме, јесу израз чврсте вере, непоколебиве наде и делотворне љубави младог и даровитог песника, који Божје таланте свакодневно умножава. Молитвене песме Милоша Димића, као душекорисно штиво, свесрдно препоручујем свима, а нарочито ђацима који уче веронауку.“, пише протојереј-ставрофор Драги Вешковац, секретар Епископа крушевачког у предговору књиге „Молитвена писма“ Милоша Димића.
„Песништво је саставни део Милошеве личности, као и свакодневног живота. Писање духовних песама је израз љубави према Господу, Мајци Божјој и светитељима који се непрестано моле за нас.“, пише у биографији Милоша Димића, који редовно истиче да „песме не сматра личним успехом, већ саборним достигнућем својих ближњих“. О тој саборности и песмама које су се сабрале у његовим објављеним збиркама, у празничном издању емисије „Наши разговори“ говоримо са песником и дипломираним правником Милошем Димићем:

НАШИ РАЗГОВОРИ – Група „Духови“ на Радију Златоусти

У студију Радија „Златоусти“ угостили смо панк рок састав „Духове“ који чине четири дечака: Андреј Шундић Глиша, гитара, Божидар Милојевић Божа, вокал и клавијатуре, Димитрије Маринковић Дикси, саксофон и Сергеј Маринковић, бубањ. За наш радио откривају како су добили име, шта чини њихов репертоар и какви су им планови.

НАШИ РАЗГОВОРИ – Ана Петровић, помоћница градоначелника за културу и информисање „Деца су најважнији пројекат“

„Културни садржаји не смеју да буду само оно што ја волим“, истиче Ана Петровић, помоћница градоначелника за културу и информисање у новогодишњем издању емисије „Наши разговори“. Шта је обележило 2023. годину у Крагујевцу када је о догађајима из области културе реч, шта нас очекује у 2024. години, колико је конзумирање културе важно као храна за духовна чула и која врста уметности је међу развијенијима у Крагујевцу, само су неке од тема које отварамо у разговору са данашњом саговорницом.

НАШИ РАЗГОВОРИ- ЗА НАМА ЈЕ ГОДИНА У КОЈОЈ ЈЕ У КРАГУЈЕВЦУ ОТВОРЕН ПРВИ МУЗЕЈ БИЦИКАЛА И ПОП КУЛТУРЕ У ЈУГОИСТОЧНОЈ ЕВРОПИ

Први Музеј бицикала и поп културе у Србији, али и на Балкану, отворен је у Крагујевцу октобра 2023. године.
Интерактивни Музеј „20 Цола” налази се у улици Стојана Протића 8Б и обухвата изложбену поставку са преко 1.000 експоната. У њему су изложени бицикли произведени од 1920. године до данас, дечје играчке из целог света, произведене од 1900-те до данас, стрипови, видео игре и технички уређаји произведени у другој половини прошлог века…
Оснивач Музеја „20 Цола”, Марко Стаматовић, уметнички фотограф, професор и оснивач фотоклуба „Аполо” Крагујевац у чијој се организацији од 2011. године одржава „Фоторама Фест”, наш је саговорник у оквиру празничног програма Радија Златоусти:

НАШИ РАЗГОВОРИ – Јованка Николић „Људи треба да се нађу једни другима“

Које догађаје издваја као најинтересантније који су обележили 2023. годину, а које теме су биле најчитаније на порталу „Глас Шумадије“, сазнајемо у разговору са Јованком Николић, уредницом поменутог портала и дугогодишњом крагујевачком новинарком.