Skip to main content

НАШИ РАЗГОВОРИ- Звонари слободе: Михајло Пупин и Владика Николај

„Звонари слободе: Михајло Пупин и Владика Николај“ је историјска читанка о двојици српских великана који су вишеструко задужили српски народ. Ову дивну књигу потписују Александра Нинковић Ташић и Бранислав Станковић.

У овој књизи могу се прочитати писма, преписка и биографије двојице великана и видети оригиналне фотографије и материјали. Такође, у књигу су унети и текстови других аутора који откривају фасцинантне детаље о националном раду људи који су пронели славу српства у нашим најтежим часовима.“

О овој књизи, за Васкрс, говорили смо са Александром Нинковић Ташић:

НАШИ РАЗГОВОРИ- ИКОНОГРАФИЈА ВАСКРСА

Пред највећи хришћански празник, Васкрс, имали смо радост да нас фрескописац Екатерина Кудрјавцева Милетић, дипломирани ликовни уметник и наставник ликовне културе у крагујевачкој Медицинској школи, причом води кроз иконографију Васкрсења Господа Исуса Христа:

НАШИ РАЗГОВОРИ – Горан Ристовић, филиграниста, уметник који је реконстурисао круне краља Милутина и цара Душана

По наруџбини Историјског музеја Србије Горан Ристовић, власник филигранске радионице „Покимица“ у Краљеву урадио је идеалне реконструкције круна цара Душана и краља Милутина које ће убудуће бити део сталне поставке овог музеја. Београђани, али и сви посетиоци Београда моћи ће да их виде већ од петка на изложби која се управо отвара у овом Музеју.
О филигранском занату, узорима, раду на крунама разговарали смо са овим уметником у емисији специјално направљеној за наш Васкршњи програм.

НАШИ РАЗГОВОРИ – Видосав Стевановић

Појава антологије приповетки Видосава Стевановића „Златан гвозд“ послужила нам је као изговор да се поново сретнемо са његовим старим причама, али и са самим писцем. Разговарали смо о различитим темама, почев од здравља и старости до саме приче о причама, речи и, с обзиром да овај разговор снимамо за специјални Васкршњи програм – о томе како Видосав Стевановић гледа на празник Васкрсења.

НАШИ РАЗГОВОРИ – „Окренули смо леђа сами себи и као нација починили самоубиство“

Христос се роди, драги Златоусти! У данашњем, Божићном издању емисије „Наши разговори“ са нама разговара крагујевачки глумац који је играо у позоришту, телевизијским серија и на филму, сценариста, редитељ и драмски писац који је по вокацији дипломирани правник. Аутор је више драма, књига и емисија које су објављене и извођене са благословима патријарха Павла, Синода Српске Православне Цркве, блаженопочившег владике Саве, владике Василија, владике Хризостома, владике Јована. У својим делима наш гост се бави темама из области психологије, духовности, филозофије, српске историје, социологије, православља, дечијег света…Петнаест година води Драмски студио у оквиру „Позоришта младих“ при Центру за неговање традиционалне културе „Абрашевић“. Вишеструко је награђиван за очување српске културе и традиције, члан је Удружења драмских писаца Србије и члан Председништва овог удружења, аутор је и водитељ телевизијских и радијских серијала, аутор уџбеника за веронауку за ученике основних школа, а написао је и роман „Крвави Божић“ о коме ће бити доста речи у данашњој емисији. Наш саговорник је Владимир Ђорђевић.

НАШИ РАЗГОВОРИ – Јелена Суботић

Јелена Суботић је политиколошкиња и професорка на Државном универзитету Џорџије у Атланти. Позната је по истраживању политике сећања, људских права и тема везаних уз транзицијску правду. Њена књига „Жута звезда, црвена звезда“ награђена је многим наградама у иностранству везаним за политичке и етничке студије. Искористили смо њен боравак у Београду да разговарамо о овој запаженој књизи која говори о различитим наративима о Холокаусту на Истоку и Западу, а поставили смо јој и нека друга актуелна питања.

НАШИ РАЗГОВОРИ – Драган Ристић, добитник Ђурђевданске награде у области спорта

У данашњој празничној емисији разговарамо са параолимпијцем, Драганом Ристићем, освајачем више најсјанијих одличја на европским и светским такмичењима у стрељаштву, а са последњих Параолимпијских игара у Токију, вратио се са чак 2 златне медаље. Како је ушао у свет стрељаштва, какве услове за тренинге имају особе са инвалидитетом у Крагујевцу, какав је осећај донети злато са Олимпијаде у своју земљу и свој град и шта му је даља мотивација за такмичења, само су нека од питања на која одговара наш данашњи саговорник.