Članaka u kategoriji Наши разговори

НАШИ РАЗГОВОРИ – О Божићу са јерејем мр Стефаном Дамјановићем

Иако се чини да је све познато на тему Рођења Господа Исуса Христа увек има разлога да се изнова отворе питања нашег сагледавања овог преломног догађаја у људској историји. Ми смо овога пута за разговор на тему о Божићу изабрали јереја Старе цркве мр Стефана Дамјановића.

НАШИ РАЗГОВОРИ- ВЕРОДАР

ВЕРОДАР је музички пројекат Канцеларије за верску наставу колубарско-посавског намесништва. Реализован је са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована уз подршку Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама.
О циљу пројекта ВЕРОДАР, о томе како је трајала његова реализација и каква је ВЕРОДАР ѕаједница и ко је чини, говорили смо са протонамесником Владом Димитријевићем, координатором верск наставе колубарско-посавског намесништва, Небојшом Радовановићем, музичким координатором пројекта Горданом Грујићем, професоркама Музичке школе Марко Тајчевић из Лазаревца Милицом Лазаревић и Александром Станковић и власником студија Midnight- Борисом Шурланом. У емисији су као музичка подлога коришћене музичке нумере ВЕРОДАРА.

НАШИ РАЗГОВОРИ – Миливоје Обреновић Лија, карикатуриста

Срећна Нова година поштовани слушаоци. Данашњу емисију „Наших разговора” посвећујемо крагујевачком карикатуристи Миливоју Обреновићу Лији који већ две деценије једини на свету израђује јединствене 3Д карикатуре – фигурине од беолина вајајући светске и домаће „поп иконе” али и многе друге.

НАШИ РАЗГОВОРИ – Значај и разлика верских и државних празника

Христос васкрсе! Поштовани слушаоци у емисији „Наши разговори” у овиру васкршње, празничне програмске шеме Радија „Златоусти” наш данашњи гост је доктор Зоран Крстић, ректор крагујевачке Богословије „Свети Јован Златоусти”. Са доктором Крстићем разговарамо о важности празнка као значајном делу нашег индивидуалног али, још више колективног живота и идентитета. О разлици између државних и верских, црквених празника и како то што славимо говори о нашем колективном бићу и како нам помаже да осмислимо наше животе.
Током емсије слушате „Васкршње химне” – појање Хора монахиња манастира Жиче и традиционално, византијско празнично црквено појање.

ГОСТОПРИМНИЦА, о скривеном човеку срца и смирењу, разговор са протонамесником Мирољубом Младеновићем

Налазимо се у припремним недељама за Велики Пост, а ове недеље смо у цркви могли да чујемо причу о Митру и Фарисеју, која метафорично говори о потреби смирења. То је тема о којој желимо данас да разговарамо са нашим гостом, протонаемсником Мирољубом Младеновићем, парохом Цркве Свете Петке у Виноградима.

„Блажен је, братијо, онај који има смирење. Велико је смирење. Оно покрива душу од сваке страсти и од сваког искушења. Када је свети Антоније видио разапете све мреже ђаволље, и уздахнувши, упитао: “Па, ко ће их избјећи?“, Бог му је одговорио: “Смирење их избјегава“. И што је још чудније, додао је: “Она га се чак ни не дотичу“.Заиста нема ничег моћнијег од смиреноумља, нити га шта побјеђује. Ако се смиреноме деси нешто непријатно, он се истога часа окреће себи. Он осуђује себе као да је то заслужио. И неће себи дозволити да било кога укоријева, да на другога сваљује кривицу. Тако пролази без смућивања, без жалости, са потпуним спокојством.“

САВРЕМЕНИЦИ – Александар Ајзинберг, преживели Холокауста

Ко су наши савременици, чему смо савременици, нека су од питања које отвара и аутентични сведок страдања Јевреја током Другог светског рата овде у Србији. То је архитекта Александар Ајзинберг, један од преживелих. У Србији је иначе око 34.000, неки кажу и 40.000 Јевреја убијено.

НАШИ РАЗГОВОРИ – Вишеструко Богом дарована породица Марковић са Пиваре

Христос се роди, поштовани слушаоци. У Божићној емисији „Наши разговори” Радија „Златоусти” гости смо у породици Марковић, у њиховом породичном дому у насељу Пивара. Чланови породице Марковић, вишеструко су талентовани и надарени, како они сами скромно кажу – Богом даровани за писање поезије, музику (било да је у питању свирање или компоновање), ликовност… У емсији „Наши разговори” кроз причу са Марковићима, оцем Рајицом, мајком Олгицом и децом Оливером, Николајем и Христином покушаћемо да дочарамо само део њихових дарова и талената.

НАШИ РАЗГОВОРИ – Породица Спасић, породица са шесторо деце

Христос се роди! У Божићној емсији „Наши разговори” говоримо о вишедетним породицама и представљамо вам крагујевачку породицу Спасић, оца дарка и мајку Ану, који имају шесторо деце.

Емисије

Prodajni centar