Skip to main content

НАШИ РАЗГОВОРИ- ЉИЉАНА ДУГАЛИЋ

У васкршњем и ђурђевданском издању емисије „Наши разговори“ говоримо са Љиљаном Дугалић- песникињом, приповедачем, есејистом и документаристом. Говорећи о књижевном опусу који је посветила деци, Љиљана није заобишла Студеницу, децу са посебним благословом, децу из своје парохијске заједнице коју заједно са Луком уводи у своје приче као књижевне јунаке и лирске субјекте… Љиљана Дугалић говори зашто из ње проговарају сви њени преци, колики је благослов открити свој дар и какво је то послушање и задужење, а посебно ће насиље демистификовати као недостајање и осврнути се на одговорност одраслих:

НАШИ РАЗГОВОРИ – „ПРИЧЕ КОЈЕ НИСУ ЗА ЛАКУ НОЋ“ ИЛИЈЕ СТЕПАНОВИЋА

У Центару за неговање традиционалне културе “Абрашевић“ Крагујевац, крајем прошле године, промовисана је књига “Приче које нису за лаку ноћ“ Илије Степановића.

„Приповедачи су много више прећутали него што су казали, отуд пажљиво „Приче које нису за лаку ноћ“, нису оно што се претварају да јесу већ путовање кроз несвесно, кроз архетипове и слике приповедане у
полифонији приповедача са различитим маскама.“, пише Никола Теофиловић.

Књига “Приче које нису за лаку ноћ“ Илије Степановића је изашла у издању издавачке куће “Кораци“, 2021. године, у оквиру едиције „Калем“, а у оквиру васкршњег и ђурђевданског програма радија Златоусти, једно издање емисије „Наши разговори“ посветили смо овој књизи и њеном аутору, кроз једночасовни разговор са Илијом Степановићем:

НАШИ РАЗГОВОРИ- СЕЋАЊЕ НА ПОЧАСНУ ПРЕДСЕДНИЦУ КОЛА СРПСКИХ СЕСТАРА – БИСЕНИЈУ БИСУ СИМИЋ (1935-2024)

Ђурђевданско издање емисије „Наши разговори“ посветили смо Бисенији Биси Симић, председници Кола српских сестара МО Крагујевац од 1995. до 2010. године.
Бисенија Биса Симић иницирала је оснивање Фонда за помоћ и награђивање сиромашних и одличних ученица и студенткиња и Фонда за здравствену потпору болесне деце. Била је чланица Кола српских сестара од његовог обнављања 1990. године. Радила је на добробит Кола, материјално помагала већи број активности Одбора, ратних година допринела значајну помоћ донације у лековима и била почасна председница Кола до смрти, 23. фебруара 2024. године.

Иако је Бисенија Биса Симић носилац бројних признања, какво је и признање „Заслужни грађанин града Крагујевца за изузетан допринос у области хуанитарног рада“, о Бисиној хуманости најбоље сведоче речи њених сестара из Кола, пријатељица и сарадница: Татјане Маринковић, Олге Николић и Вере Јелић са којима говоримо у данашњем издању „Наших разговора“, као и речи говорника на комеморацији поводом смрти Бисеније Бисе Симић уприличеној у Епархијској свечаној сали:

ВАСКРШЊИ ИНТЕРВЈУ – проф. Владета Јанковић „Слободна воља човекова је израз воље Божије“

Христос Васкрсе! У Васкршњем издању емисије „Наши разговори“ за саговорника имамо универзитетског професора, дипломату, политичара, писца, ерудиту, господина Владету Јанковића, из чијег пера је, до сада, проистекло више књига. У овој емисији пажњу посвећујемо делу „Увођење у Хиландар“, које су, са благословом игумана Свете царске српске лавре Хиландара, објавили Задужбина Светог манастира Хиландара и Друштво пријатеља Свете Горе Атонске. Говорићемо и о књизи „Без опозива“, а професор Владета Јанковић најављује и нову књигу коју управо пише. Тема ове емисије биће и лични кредибилитет, тежина и важност изговорене речи и осећање обавезе да човек говори истину.

НАШИ РАЗГОВОРИ – проф. Јасмина Ћирић – Представљање зборника са међународног скупа „Свети краљ Милутин и доба Палеолога: Историја, књижевност, културно наслеђе“

У специјалном васкршњем издању емисије „Наши разговори“ представљамо вам тематски зборник са међународног научног скупа „Свети краљ Милутин и доба Палеолога: историја, књижевност, културно наслеђе“ који је одржан у Скопљу од 24. до 26. октобра 2021. године. Једна од уредница овог зборника је историчар уметности, професор Јасмина Ћирић, доцент на Филолошко – уметничком факултету у Крагујевцу.

НАШИ РАЗГОВОРИ – Оливера Јовановић, главна и одговорна уредница листа „Православље“

Оливера Јовановић је прва жена која је постала главни и одговорни уредник листа Српске патријаршије „Православље“. Она има изузетну биографију у којој се истичу њена залагања за мир, за међурелигијски дијалог, за афирмацију жена и слично. Послушајте наш специјални Васкршњи разговор.

НАШИ РАЗГОВОРИ – Софија Милутиновић и Софија Борота

Песма „Замисли сан“ није била првобитно планирана за филм „За данас толико“ који је освојио велике симпатије публике али је, по речима екипе филма сада незамислив без ње. Ауторка је наша Крагујевчанка композиторка Софија Милутиновић, а песму је извела у Крагујевцу веома популарна певачица севдаха, али и друге музике Софија Борота. Следи разговор са њима.

НАШИ РАЗГОВОРИ – Владимир Ђорђевић „Моји дедови и прадедови никад нису устукнули пред црном омчом око врата“

У божићном издању емисије „Наши разговори“ за саговорника имамо гдина Владимира Ђорђевића, драмског писца који нам говори о својим прецима и цркви брвнари у свом селу – Пајазитову. Како је дошло до тога да баш његови преци заложе своје имање за изградњу цркве која је подигнута по налогу ђенерала Михаиловића, а која је једина преостала равногорска задужбина и једина жива црква брвнара, како је овај залог предака утицао и утиче и даље на живот потомака и када ће ова светиња, посвећена Светој Тројици, бити и освећена, сазнајемо у данашњој емисији.