Članaka u kategoriji Наши разговори

ГОСТОПРИМНИЦА – Разговор са ванр.проф. др Србољубом Убипариповићем о богословском образовању

Јереј др Србољуб Убипариповић, ванредни професор Литургике на Православном богословском факултету у Београду био је изасланик Светог архијерејског синода на матурском испиту ученика Богословије „Свети Јован Златоусти“. Искористили смо ову прилику да са њим разговарамо о актуелним питањима богословског образовања, посебно у вези са Православним богословским факултетом.

ГОСТОПРИМНИЦА – Актуелна питања о месту Цркве у савременом свету – разговор са протођаконом доц.др Златком Матићем

Иза нас је седница Светог архијерејског сабора СПЦ, највишег органа управљања. Црква је навикла да тај скуп буде затвореног типа, са Сабора се оглашава саборским саопштењем. Но, са друге стране имамо све агресивније медије у жељи да дођу до информација шта се дешавало на Сабору. Да ли је оправдана затвореност Цркве и шта је тачно јавни интерес у информисању са заседања Сабора?
Ово је једно од питања које смо поставили протођакону доц.др Златку Матићу професору Догматике и Упоредног богословља на Православном богословском факултету у Београду и професору Догматике у крагујевачкој богословији. И остала питања тицала су се актуелности повезаних са улогом цркве у савременом свету.

НАШИ РАЗГОВОРИ – Велики народни оркестар Ненад Милановић Пеги

Христос васкрсе!

Средином марта Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован примио је у својој Епископској резиденцији у Крагујевцу културно-уметничко друштво „Велики народни оркестар” Ненада Милановића Пегија. Познати по безбројним хуманитарним концертима и наступима на прославама Српске правславне цркве ови музичари где год да су наступали, били су достојни представници Шумадије и њеног становништва. Ове године они славе свој јубилеј, тридесет година постојања. Тим поводом имајући у виду њихово уметничко стваралаштво, као и хуманитарну делатност, Његово Преосвештенство Г. Јован уручио је своју Архијерејску грамату признања, са жељом да своја знања пренесу млађим поколењима.
У нашој васкршњој емисији „Наши разговори” разговарамо са вођом Великог народног оркестра Ненадом Милановићем Пегијем о томе шта ова грамата значи за њихов будући рад.
Такође наш гост нам прича и о томе како је настао Велики народни оркестар, својеврсна академија народне музике, ко су све били његови чланови, о честим хуманитарним наступима али и плановима и ускором концерту на београдском „Коларцу”.
Оркестар је познат и по свом пројекту „Музика за ризнице” којим је нашој али и светској јавности предочио заборављену музику са српских дворова али и по сарадњи са Хором „Архангели” Воје Сасића.
Мисија овог оркестра је очување изворне праве музичке традиције нашег народа али и повезивање добрих, племенитих и часних младих људи. У емисији „Наши разговори” Радија „Златоусти” слушамо музику Великог народног оркестра у избору нашег госта Ненада Милановића Пегија.

НАШИ РАЗГОВОРИ – јереј Синиша Раденковић о Царству Небеском

Царство небеско је тема наших специјалних васкршњих разговора са јерејем Синишом Раденковићем парохом треће белошевачке парохије у Крагујевцу. Где је то „небеско“, шта је његово значење, разликују ли се првобитни рај и онај по Другом доласку, чиме је испуњено Царство небеско, неке су од тема о којима ћемо причати у наредних шездесетак минута.

Поједноставимо свој живот – васкршњи интервју са протојерејом-ставрофором Гојком Перовићем

Протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор је Цетињске богословије, а неко време био је и уредник Радија Светигоре. Верни људи широм Српске православне цркве познају га по бројним предавањима које је одржао у многим градовима, али и по томе што је виђен на челу литија које су више месеци организоване у Црној Гори. Ми данас нећемо разговарати о литијама, али ћемо причати о радости Васкршњих празника, шта људи очекују да чују од њега на предавањима, где је он тражио радост у претходних годину дана и какав је осећај стално немати времена?

НАШИ РАЗГОВОРИ – „Светковина душе” духовна поезија Љиљане Мирић

Христос се роди, ваистину се роди поштовани слушаоци.
Наша суграђанка Љиљана Мирић пише годинама духовну поезију. Рођена у Високом, завршила је књижевност у Сарајеву а од 1996. године и Дејтонског споразума живи у нашем граду где је радила прво као професор а потом и као библиотекар.
До сада је објавила збирку „Равнодневица” а у припреми има и књигу „Светковина душе” и песама за децу „Гледај своја посла”. Члан је Књижевне заједнице Крагујевца и воли и радо казује своје стихове па тако и у емисији Радија „Златоусти” – „Наши разговори”.
Њену духовну поезију не инспирише само вера и света места попут Аја Софије већ обилује историјским циклусима попут оног о Јерини и Бранковићима али је њена тематика и породица, традиција, љубав према ближњем…

НАШИ РАЗГОВОРИ – мисионарски ђакон Горан Анђелковић о односу Европе према пандемији короне

У нашој данашњој емисији угостили смо мисионарског ђакона Горана Анђелковића који живи и ради у јужној Француској. За тему смо одабрали држање свештенства и одговор цркве на пандемију корона вируса у Европи.

НАШИ РАЗГОВОРИ – Ђаконска служба у Цркви – разговор са ђаконом Алексaндром Ђорђевићем

Шта је смисао ђаконске службе у православној цркви? Које позвање има ђакон. Да ли се ми стидимо да служимо друге? Разликује ли се црквено служење од грађанског. То су нека питања на која смо дали одговор у емисији Наши разговори са ђаконом Александром Ђорђевићем из Светосавског храма у Крагујевцу, настављајући наш серијал разговора током пандемије короне.

Емисије

Prodajni centar