Skip to main content

ИЗАЗОВИ ИСТОРИЈЕ – Послератна историја Крагујевца, Бориша Радовановић историчар

Из штампе је управо изашла књига историчара Борише Радовановића „Историја Крагујевца 1944 – 1991” која је логичан наставак његовог претходног дела „Историја Крагујевца” која је пратила развој нашег града од његових настанака до почетка Другог светског рата. У овој послератној историји Крагујевца од ослобођења до распада Југославије као на длану је приказано (и научно аргументовано) пола века нашег града.
У нашој, васкршњој емисији „Изазови историје” гост, аутор књиге Бориша Радовановић, присећа се времена када се историјски извори и грађа о Крагујевцу нису изучавали и због чега.
Његова нова књига која се наслања на нека ранија дела, од монографије „Стари Крагујевац”, „Крагујевац у Првом српском устанку”, „Парламентарна историја Србије у 19. веку” или „Кафане старог Крагујевца”. Књига је јединствена јер ни један други град у Србији нема систематизовану своју послератну историографију. Радовановић је овај период поделио на два дела: од 1944. до 1963. године и од 1963. до 1991. године а чућете и због чега. Књига обрађује све сегменте историје града од политике, преко привреде као најважније области, здравства, просвете, културе, спорта…

ИЗАЗОВИ ИСТОРИЈЕ – Отац Саша Антонијевић „Животопис проте Живана Маринковића, ректора призренске Богословије”

Христос се роди – ваистину се роди!

Прича о проти Живану Маринковићу је и историографија једног од најтежих периода наше цркве, пре, за време и после Другог светског рата. Ипак, то доба изродило је по оцу Саши Антонијевићу, пароху бресничког храма, неке од најзначајнијих личности и духовника наше свете цркве.
Прота Живан Маринковић је један од њих. Дугогодишњи ректор Богословије у Призрену, отац Живан Маринковић је водио ову школу, у његово време богословско-учитељску у тешким и турбулентним временима, пре почетка Другог светског рата и годинама распада Краљевине Југославије, за време окупације и у послератним комунистичким временима.
Рођен у Брзану, преминуо је у Крагујевцу а сву своју имовину и кућу у нашем граду завештао је цркви.
Како каже отац Саша прота Живан Маринковић сав свој живот посветио је цркви и свом народу. Образован у Паризу и једно време вероучитељ у Београду свештеник Живан Маринковић, пуно је писао и објављивао и преводио и то не само за црквену и богословску публицистику. Протонамесник Саша Антонијевић, парох у Храму Светог Јоаникија Девичког у Бресници приљежан је историчар цркве и црквених збивања и објавио је више историографских радова о историјату наше цркве и Епархије шумадијске. Његов рад о проти Живану Маринковићу објављен је 2019. године приликом прослављања стогодишњице Храма Свете петке у Лапову, тако да је тема наше данашње емисије „Изазови историје” не само животпис проте Живана Маринковића, већ и прича о патријарху Димитрију Павловићу, као и историјат лаповске цркве и призренске Богословије чију је библиотеку и ризницу за време окупације у Другом светском рату сачувао баш отац Живан Маринковић.

ИЗАЗОВИ ИСТОРИЈЕ – Други део предавања проф. др Дарка Танасковића о међурелигијском дијалогу

„Стање и домети међурелигијског дијалога“ назив је предавања које је одржано у Духовном центру Богословије „Свети Јован Златоусти“, а одржао га је проф. др Дарко Танасковић, српски исламолог, лингвиста, универзитетски професор, дипломата.
Данас вам преносимо други део овог предавања.

ИЗАЗОВИ ИСТОРИЈЕ – Први део предавања проф. др Дарка Танасковића „Стање и домети међурелигијског дијалога“

Јесењи програм Духовног центра Богословије „Свети Јован Златоусти“ отворен је предавањем „Стање и домети међурелигијског дијалога“ проф. др Дарка Танасковића. У данашњој емисији доносимо први део овог предавања.

ИЗАЗОВИ ИСТОРИЈЕ – Др Часлав Николић o светосавском писму и језику као идентитету српске културе (други део)

Данас вам преносимо други део предавања професора са Филолошко-уметничког факултета др Часлава Николића о светосавском писму и језику одржаном 8. септембра у оквиру Десетих Госпојинских свечаности.

ИЗАЗОВИ ИСТОРИЈЕ – др Часлав Николић о светосавском писму и језику као идентитету српске културе (први део)

На 10. Госпојинским свечаностима предавање о светосавском писму и језику као идентитету српске култре одржао је проф. др Часлав Николић са Филолошко-уметничког факултета. Данас вам преносимо први део овог надахнутог предавања.

ИЗАЗОВИ ИСТОРИЈЕ – мр Немања Девић о Српској православној цркви као чувару завета

Друга емисија из новог серијала Изазова историје посвећена је такође Госпојинским свечаностима. Овог пута преносимо вам предавање мр Немање Девића, докторанта, сарадника Института за проучавање историје на тему „Српска православна црква као чувар завета“.

ИЗАЗОВИ ИСТОРИЈЕ – Српска православна црква као чувар завета – предавање др Драгољуба Марјановића

Историчар др Драгољуб Марјановић одржао је у недељу 1. септембра у оквиру 10. Госпојинских сечаности предавање на тему „Српска православна црква као чувар завета“. Ово предавање као и друга предавања са овогодишњих Госпојинских свечаности можете послушати у новом циклусу емисија „Изазови историје“.