Skip to main content

ОРТОДОКС КУЛТ – Културни водич

У данашњем издању емисије „Ортодокс култ“ за тему имамо Нинову награду, а овогодишњи лауреат најпрестижније књижевне награде са ових простора је роман „Контраендорфин“ Светислава Басаре. Потом вас водимо на обележавање Међународног дана сећања на жртве холокауста у Музеју 21.октобар. У последњем блоку данашње емисије сећамо се великог песника Лазе Костића који се родио пре 180 година, на сутрашњи дан.

ОРТОДОКС КУЛТ – Културни водич

У данашњем „Ортодокс култу“ представљамо вам 7 романа који су ушли у најужи избор за 67. лауреата за најпрестижнију књижевну награду на овим просторима, Нинову награду. Преносимо вам и вест да је глумац Књажевско – српског театра, Никола Милојевић, освојио награду за песничко остварење „Ђурђевдански венчић“, а са Милојевићем разговара наш колега Зоран Мишић. Део емисије посвећујемо и недавно преминулој глумици Мири Фурлан која је отварила незаборавне улоге у „Лепота порока“, „У раљама живота“ и „Отац на службеном путу“.

ОРТОДОКС КУЛТ – Културни водич

У данашњем издању „Ортодок култа“ сумирамо најзначајније догађаје из света уметности из 2020.године, затим, најављујемо 20.коло едиције „Првенац“ Студентског културног центра у Крагујевцу, а на крају емисије присећамо се Ивана Мештровића, великог југословенског вајара и архитекте, који нас је напустио на данашњи дан 1962.године, а иза себе је оставио колосална дела попут споменика Незнаном јунаку на Авали, Победника на Калемегдану, Његошевог маузолеја на Ловћену.

ОРТОДОКС КУЛТ – Културни водич

У данашњем, последњем издању „Ортодокс култа“ за 2020.годину најављујемо концерт којим ће бити обележен Дан Музичког центра у Крагујевцу, потом вас колегиница Александра Цветковић води на манифестацију „Дани културе на Филуму“, а последњи део емисије посвећујемо Синиши Павићу, овогодишњем лауреату награде „Доситеј Обрадовић“ за животно дело.

ОРТОДОКС КУЛТ – Културни водич

У данашњем културном водичу представљамо вам изложбу „Академици у делима Николе Јанковића“ коју нам приближава Катарина Бабић, виши кустос галерије при Легату Николе Коке Јанковића. Најављујемо и јубиларни, 35.ваљевски Џез фест који се одржава онлајн, а у последњем делу емисије сећамо се српског глумца Тихомира Тике Арсића који нас је напустио 7.децембра.

ОРТОДОКС КУЛТ – Културни водич

У данашњем културном водичу представљамо вам манифестацију „Недеља свести о мозгу“, говорићемо о најави да ће Чачак бити кандидат за будућу престоницу културе у Србији, а присећамо се и стваралаштва Мирослава Мише Алексића, једног од оснивача групе „Рибља Чорба“ који нас је напустио 29.новембра ове године.

ОРТОДОКС КУЛТ – Ин мемориам – Мирко Бабић

У данашњем „Ортодокс култу“ пажњу ћемо посветити недавно преминулом барду крагујевачког и српског глумишта, Мирку Бабићу. У остатку емисије водимо вас на научни скуп који је, поводом Дана примирја у Првом светском рату, одржан у Нардоној библиотеци „Вук Караџић“.

ОРТОДОКС КУЛТ – Културни водич

У данашњем Ортодокс култу поред уобичајених прилога везаних за крагујевачку културу, сегмент емисије посвећујемо и блаженопочившем Митрополиту Амфилохију и слушамо песму коју му је посветио наш уважени академик, Матија Бећковић.