Skip to main content

ФЕНОМЕНОЛОГИЈА (10. издање)- Биоетичка проблематика у вези са почетком човековог живота

У данашњем издању, пеносимо Вам излагање протонамесника Драгана Поповића на међународном самиту За живот. Тема излагања оца Драгана била је „Биоетичка проблематика у вези са почетком човековог живота“.
Јереј Драган Поповић је докторанд ПБФ-а, са благословом Његовог преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована објавио је књигу “Биоетика смрти. Утилитаризам и православље”. Књига је објављена у заједничком издању Института за европске студије и Издавачке установе Епархије шумадијске “Каленић”. Протонамесник Драган Поповић у свом излагању предочио је и књиге које је на тему биоетике издала Издавачка установа Епархије шумадијске “Каленић”.

ФЕНОМЕНОЛОГИЈА (8. издање) – ИГРА

У осмом издању емисије Феноменологија, присећамо се како је о феномену игре говорио проф. др Стерен Петровић, те како је писао Мирко Узелац.
О игри говоримо са мисионарским ђаконом Гораном Анђелковићем, драмским педагогом Тањом Лукић, глумцем Петром Лукићем и професором филозофије Сашом Миленићем:

ФЕНОМЕНОЛОГИЈА – ПРИЈАТЕЉСТВО И/ЈЕ ДАРОДАВСТВО

На дан када се молитвено сећемо Светог Владике Николаја, 3. маја, у седмом издању емисије Феноменологија, присећамо се како је о пријатељству и доброчинству Владике Николаја и Михајла Пупуина писала и говорила Александра Нинковић Ташић. Поглед упрт у „Звонаре слободе“ како су их назвали аутори истоимене књиге, био је наш начин да на једну од највећих трагедија која нас је задесила злоупотребом слободе, данас 3. маја 2023, на Врачару у ОШ „Владилав Рибникар“, дамо хришћански одговор и подсетимо да се љубав само дељењем умножава. (Иако је ово издање уређено и технички обрађено у јутарњим сатима, када нисмо имали информације шта се то догодило):

ФЕНОМЕНОЛОГИЈА БРЗИНЕ

Зашто проф. др Александар Петровић у једном интервјуу говори да смо „цивилизација која је појела своје време“? У каквом су односу време, технологија и огледало, те како у „Плавом пламену“ даје одговор Софији Љутевац на питање зашто је суочење са временом најтежи људски задатак, како време обликује овај свет и зашто је неразумевање времена директан улазак у свет сенки, те зашто је Васкрсење та тачка идентитета у који се спајају почетак и крај:

ФЕНОМЕНОЛОГИЈА (3. ИЗДАЊЕ) – Ископавање и излагање људских скелетних остатака: етика између археологије и јавности

Центар за теоријску археологију при Одељењу за археологију Филозофског факултета организовао је, 16. марта 2023, разговор на тему Ископавање и излагање људских скелетних остатака: етика између археологије и јавности.
На ову тему говорили су:
• проф. др Татјана Цветићанин, Филозофски факултет у Београду & Народни музеј у Београду
• проф. др Алексеј Кишјухас, Филозофски факултет у Новом Саду
• др Наташа Шаркић, оснивачица AITA BIOARCHAEOLOGY (Барселона)
• протонамесник Драган Поповић, докторанд Богословског факултета у Београду
Разговором је модерирала проф. др Моника Милосављевић.
Преносимо Вам аудиозапис са овог округлог стола:

ФЕНОМЕНОЛОГИЈА- ВЕРСКИ СИНКРЕТИЗАМ

Прво издање емисије посветили смо самом називу емисије, односно феноменолошком методу и разлици поимања феноменологије од стране Хурсела и Михајла Петровића Аласа који је њен прави утемељивач. Чућете и зашто је помињање јоге од стране епископа СПЦа изазвало бурне реакције, те у каквом су односу православље- јога и верски синкретизам: