Članaka u kategoriji Мастерклас

МАСТЕРКЛАС – Ивана Димић, драматург и писац (други део)

У наставку разговора са драматургом и писцем, Иваном Димић, сазнајамо како је протекло њено управљање Атељеом 212, на чијем челу је била од 2012. до 2014.год, колико ужива у пензији и зашто ретко одлази у позориште.

МАСТЕРКЛАС -Ивана Димић Цици, драматург и књижевник (први део)

У данашњем „Мастеркласу“, како име ове емисије налаже, мајсторско предавање о књижевности, позоришту, стваралашту, значају читања и разликовања уметности од чик-литературе одржаће Ивана Димић.
Ивана Димић је дипломирани драматург, аутор бројних кратких прича, драма, драматизација и ТВ сценарија. Осим тога, преводи са енглеског и француског језика и ради као драматург у београдским позориштима. Обављала је функције помоћника министра за културу, директора драме Народног позоришта и директора Атељеа 212. Члан је Српског књижевног друштва од 2001, а од 2005. има статус истакнутог уметника. За роман „Арзамас“ добила је НИН-ову награду.

МАСТЕРКЛАС – Србијанка Турајлић

У данашњем „Мастеркласу“ мајсторско предавање тј.мастерклас о слободи и освајању исте одржаће Србијанка Турајлић.

Србијанка Турајлић основну школу и гимназију је завршила у Београду. Електротехнички факултет је завршила у Београду 1969, магистрирала 1973, докторирала 1979. У звање доцента изабрана 1982, у звање ванредног професора 1989. Током студија више пута добијала студентске награде.
Била је стипендиста француске владе у Греноблу од 1974 до 1975. Као предавач радила је од 1984 до 1986 у Монтереју, Калифорнија.
Написала је 1981, „Практикум за лабораторијске вежбе из аутоматског управљања“. Пензионисана је 2011. године.

Крајем деведесетих била је активан члан Народног покрета Отпор. Добитница је награде Освајање слободе за 2009. годину, коју додељује Фонд Маја Маршићевић Тасић за допринос победи демократије у Србији. Више пута увршћена у „Листу 100 најмоћнијих жена у Србији“ дневних новина Блиц.

Била је и помоћник министра за високо образовање у Министарству просвете и спорта од 2001 до 2004.

МАСТЕРКЛАС – Владета Јанковић

У данашњем „Мастеркласу“ мајсторско предавање тј.мастерклас о митовима, легендама, религиозности, значају СПЦ у одсудним моментима опстанка нашег народа, знању, незнању и значају образовања одржаће Владета Јанковић, српски књижевник, рођен 1940.год. у Београду. Завршио је Класичну гимназију и Одсек за општу књижевност са теоријом књижевности београдског Филолошког факултета, на ком је прешао пут од асистента – приправника до редовног професора античке књижевности и упоредне историје драме.

Као амбасадор Југославије, па Србије, Владета Јанковић представљао је земљу у Великој Британији, Републици Ирској, при Светој Столици и Малтешком витешком реду.

Аутор је више књига од којих данас представљамо „Митове и легенде“.

Емисије

Prodajni centar