Skip to main content

РЕЧНИК ПРАВОСЛАВЉА – Дух Свети

Дух Свети исходи од Оца али се у време шаље од Сина, учествује у стварању у целом домостроју као освећујући узрок јер кроз Њега твар долази до савршенства, кроз Њега нам стижу освећујући дарови. Он је и Дух Утишетиљ и Дух Истине.
Више у Речнику православља.

РЕЧНИК ПРАВОСЛАВЉА (22) – Доксологија, душа

Постоје разни облици доксологије (славословља): благодарење, хвале, исповедања, искања (мољења), а највиши израз хвале је: „Јер теби приличи свака слава част и поклоњење Оцу и Сину и Светоме Духу“. Зато нас дакле Свети Оци уче, односно сам апостол Павле: „Ако дакле једете, ако ли пијете, ако ли што друго чините, све на славу Божју чините“.
Када је реч о души, душа даје индивидуални и лични облик људском бићу. Послушајте више у новој емисији Речник православља.

РЕЧНИК ПРАВОСЛАВЉА (21) – Догма

„Догма“ је саборно формулисано учење вере, у којем Црква препознаје потпун садржај и православно развиће апостолског учења, пренетог било писаном, било усменом традицијом. У Новом завету реч догма употребљава се у многим значењима: едикт, декрет, царска наредба… Више о томе у новој емисији „Речник православља“ коју припремамо на основу речника протојереја др Јована Брије.

РЕЧНИК ПРАВОСЛАВЉА (20) – Дан Господњи, Добро

Зашто су хришћани померили Евхаистију од дана када се догодила у недељу? Која два аспекта има Дан Господњи? Због чега добро има и религиозну вредност, а не само етичку димензију? Слушајте у новом издању емисије Речник Православља.

РЕЧНИК ПРАВОСЛАВЉА (19) – Генеалогија

У Новом Завету сачувале су се две генеалогије или листе са именима корена породица у којима је описана историја Исусових предака. Више о генеалогији у новој емисији Речника православља.

РЕЧНИК ПРАВОСЛАВЉА (16) – Век и вечност

Православна прича о веку је прича о „овом“ и „будућем веку“. Зашто се често у Цркви каже „У век векова“? Зашто је вечност „заустављање кретања“ његово вечно постављење кроз превазилажење времена на његовом крају. Више о томе у новој емисији из серијала Речник православља.

РЕЧНИК ПРАВОСЛАВЉА (15) – Богородица

Зашто је Богородица Дјева? Зашто православни не исповедају као римокатолици да је Богородица „безгрешно зачета“? У чему је Несторијева јерес? О томе говори данашња емисија Речника православља.