Članaka u kategoriji Кутак за ликовни тренутак

КУТАК ЗА ЛИКОВНИ ТРЕНУТАК – Изложба графика Иване Јанковић у СКЦ-у

У уторак, 23. фебруар у Галерији СКЦ-а отворена је изложба Иване Јанковић под именом „Они уопште ниједну ствар неће сматрати реалном, осим ове сенке…”. Изложбу, која је истовремено Иванин мастер рад отворила је доцент др Јасмина Ћирић, историчарка уметности са крагујевачког ФИЛУМ-а.
Серија графика „Они уопште ниједну ствар неће сматрати реалном, осим ове сенке…” у средиште ставља улогу коју светлост и њено одсуство имају у стварању уметничког дела. Полазиште за истраживање биле су уметности светлости – фотографија и фотограм, док су дела изведена у графичкој техници акватинте. Значење серије графика огледа се у повезаности са Платоновом Алегоријом о пећини у којој сенке наговештавају истину о стварности.
Изложба је отворена до 8. марта а у данашњем „Кутку за ликовни тренутак” послушајте изјаве саме ауторке Иване Јанковић, као и историчарке Јасмине Ћирић која је отворила изложбу.

КУТАК ЗА ЛИКОВНИ ТРЕНУТАК – Изложба слика Славољуба Лазовића у „Мостовима Балкана”

Изложба слика редовног професора факултета примењених уметности у Београду Славољуба Лазовића отворена је у петак, 19. фебруар у Галерији „Мостови Балкана”. Рад и животопис аутора у данашњем „Кутку за ликовни тренутак” представља нам Ненад Ристовић, кустос изложбе и Галерије „Мостови Балкана”.
Сликар Славољуб Лазовић, већ је излагао у Крагујевцу. Овај циклус његових слика инспирисан је пандемијом короне а Крагујевчани ће моћи да га погледају до 10. марта.
Наш гост Славољуб Лазовић се деценијама бави монументалним црквеним сликарством радећи мурале и мозаике од бугарског манастира Зограф на Светој гори, манастира Острог или Храма Христовог Васкрсења у Подгорици па до манастира посвећеном Светом Димитрију у оближњој Бајчетини. О овом аспекту његовог рада за који је одликован и Орденом Светог Саве другог степена разговарамо у данашњој рубрици „Кутак за ликовни тренутак”.

КУТАК ЗА ЛИКОВНИ ТРЕНУТАК – Изложба „Света стрипа” у Дому омлaдине, Небојша Весовић, председник Удружења љубитеља девете уметности

Крагујевац „Комик кон” се наставља али у Галерији Дома омладине. У понедељак, 28. децембра је у организацији љубитеља девете уметности „Свет стрипа” отворена изложба Бранислава Банета Керца. То је својеврстан преглед целокупног стваралаштва овог јединственог уметника, једног од љубимаца фестивалске публике широм простора некадашње Југославије. Такође у Галерији Дома омладине су изложени и одабрани радови полазника Школе девете уметности „Свет стрипа”, међу којима се истичу радови Мине Николић, Јелене Павловић, Млађана Гајића и сестара Алексић, Мине, Ларе и Доре. Изложба „Света стрипа” је отворена до 10. јануара а у данашњем „Кутку за ликовни тренутак” Радија „Златоусти” о њој разговарамо са Небојшом Весовићем, председником Удружења љубитеља девете уметности.
Своје гостовање у нашој емисији Весовић је искористио и да најави традиционални конкурс за стрип ауторе „Крагујевачки победник”.

КУТАК ЗА ЛИКОВНИ ТРЕНУТАК – Виртуелна тура Легата Коке Јанковића

Као што смо раније најавили у Легату Коке Јанковића, 12. децембра је отворена изложба „Академици у делима Николе Коке Јанковића” коју посетиоци уз све мере превенције могу да погледају до 12. марта 2021. године. Такође од ове недеље, поводом годишњице од отварања Легата у сарадњи са Градском туристичком агенцијом урађена је и постављена и виртуелна тура поставке Легата о којој нам у данашњем „Кутку за ликовни тренутак” прича историчарка уметности Катарина Бабић, уметнички руководилац Галерије Коке Јанковића.

КУТАК ЗА ЛИКОВНИ ТРЕНУТАК – „Словенске легенде” у „Кући Ђуре Јакшића”

Изложбом фотографија „Словенске легенде” у Кући Ђуре Јакшића прошлог понедељака отворени су „Дани руске културе” у Крагујевцу. Ова манифестација је трајала до 9. децембра а посетиоци изложбу „Словенске легенде” руске уметнице Ане Атлас могу погледати све до 21. децембра.
О томе шта је изложено у „Кући Ђуре Јакшића” у Карађорђевој улици разговарамо у данашњем „Кутку за ликовни тренутак” Радија „Златоусти” са Мајом Станковић, кустосом ове галерије.

КУТАК ЗА ЛИКОВНИ ТРЕНУТАК – Две „Римине” изложбе у Крагујевцу и Београду

Синоћ (среда, 25. новембар), уз поштовање свих безбедносних и епидемиолошких протокола у крагујевачкој Галерији „Рима” отворена је изложба Милорада Бате Михајловића „Први париски период”.
Такође, сутра, у петак, 27. новембра у „Римином” београдском изложбеном простоу (Париска бр. 8) биће отворена изложба Ђорђа Ивачковића. Са ове две изложбене поставке „Рима” завршава ову излагачку годину а обе изложбе ће бити отворене до Нове Године. О изложбама Милорада Бате Михајловића и Ђорђа Ивачковића у данашњем „Кутку за ликовни тренутак” Радија „Златоусти” разговарамо са Невеном Мартиновић.

КУТАК ЗА ЛИКОВНИ ТРЕНУТАК – Изложба „Знаш чега сам се сетила?” Марије Урошевић у СКЦ-у

Прошле недеље у Галерији СКЦ-а отворена је изложба младе скулпторке Марије Урошевић под називом „Знаш чега сам се сетила?”. Поставка је посвећена оболелим од алцхајмера, отворена је до 4. децембра а у данашњем „Кутку за ликовни тренутак” о њој говоре Иван Арсенијевић, уредник ликовних програма СКЦ-а и сама ауторка.

КУТАК ЗА ЛИКОВНИ ТРЕНУТАК – Изложба „Употреби неупотребиво, продужи живот” Милована Луковића у „Кући Ђуре Јакшића”

У Галерији Народне библиотеке у „Кући Ђуре Јакшића” у току је изложба „Употреби неупотребљиво, продужи живот” Милована Луковића, чији опус је изузетно је богат и разнородан. Публика је на отварању 4. новембра имала прилику да чује виђење изложбе из угла њеног аутора, али и да погледa видео презентацију амбијента у којем Луковић ствара. Модератор програма била је Маја Станковић која ће нам у данашњем „Кутку за ликовни тренутак” и представити ову поставку коју крагујевачка публика може да погледа до 25. новембра.

Емисије

Prodajni centar