Skip to main content

КУТАК ЗА ЛИКОВНИ ТРЕНУТАК – Изложба фотографија „Тескоба сећања” Александра Келића у Малом ликовном салону

Изложба фотографија Александра Келића, ликовног уметника из Београда, под називом „Тескоба сећања” отворена је у четвртак, 22. априла у Малом ликовном салону крагујевачког Народног музеја. Изложба је отворена до 31. маја.
„Тескоба сећања”, својеврсни продужетак циклуса Будућност сећања, представља серију аналогних фотографија Александра Келића, насталих од 2010. до 2020. године. Фотографије су снимљене како у ауторовом родном Београду, тако и широм Србије, бивше Југославије и Европе, а у овом случају, путовања нису резултирала репортажом, већ су провоцирала испољавање најдубљег личног у простору медијума фотографије и уско повезаног са истим.
О самој поставци у данашњем „Кутку за ликовни тренутак” разговарамо са Мајом Мрдаковић, кустосом у Малом ликовном салону и самим аутором Александром Келићем.

КУТАК ЗА ЛИКОВНИ ТРЕНУТАК – Изложба Немање Николића у београдској „Рими”

У уторак, 11. априла у београдској галерији „Рима” отворена је изложба Немање Николића на којој је овај уметник, велики заљубљеник у филмове премијерно представио најновији циклус апстрактних слика под насловом „Ритам варијације” на тему култних кинематографских дела из жанра научне фантастике.
Изложба је отворена до 8. маја а о њој у данашњем „Кутку за ликовни тренутак” говори Невена Мартиновић, кустос галерије „Рима”.

КУТАК ЗА ЛИКОВНИ ТРЕНУТАК – „Љубав која спаја” – Чланови Фото клуба Крагујевац на међународној изложби на Крку – Зоран Ђорђевић

Чланови Фото клуба Крагујевац излажу на заједничкој међународној изложби Фото клуба Крк са колегама из Словеније, Италије, Литваније и Хрватске а која је отворена од 2. до 22. априла. На иницијативу Фото клуба Крк у Галерији „Декуманус” може се разгледати међународна фотографска изложба „Фотографија – љубав која спаја” којом се представљају одабрани радови фотографа из пет фото клубова и удружења из различитих земаља.
Из Фото клуба Крагујевац на изложби на Крку су заступљени следећи наши аутори: Зоран Ђорђевић, Владимир Матејић, Славољуб Радојевић, Предраг Михаловић, Никола Миљковић, Ненад Живановић, Иван Стојановић, Горан Којадиновић, Драган Миленковић, Братислав Величковић и Александар Буђевац.
Како је до ове сардање дошло, о радовима и ауторима из Крагујевца као и кратком видео приказу који говори о средини из које долазе а који се емитује у галерији на Крку разговарамо у данашњем „Кутку за ликовни тренутак” са хаџи Зораном Ђорђевићем, оснивачем Фото клуба Крагујевац.

КУТАК ЗА ЛИКОВНИ ТРЕНУТАК – Изложба скулптура и рељефа Вукашина Миловића у „Мостовима Балкана” – Чудесни светови ученика Коке Јанковића

У четвртак, 1. априла у Градској галерији „Мостови Балкана” отворена је изложба скулптура и рељефа вајара Вукашина Миловића. Да подсетимо, Миловићева поставка у „Мостовима Балкана” била је најављена у овом галеријском простору за 18. март али је одложена због превентивних епидемиолошких мера на две недеље. Изложбу ће крагујевачка публика моћи да погледа до 26. априла а поставку ће нам у данашњем „Кутку за ликовни тренутак” представити сликар Ненад Ристовић, кустос изложбе.
О својим скулптурама и рељефима изложеним у „Мостовима Балкана” говори нам сам вајар Миловић. Такође, он као студент академика Николе Коке Јанковића у „Кутку за ликовни тренутак” евоцира и успомене на свог славног професора, Крагујевчанина Коку Јанковића.

КУТАК ЗА ЛИКОВНИ ТРЕНУТАК – „Римина” изложба слика Бате Михаиловића у Београду

У београдском изложбеном простору Галерије „Рима” у четвртак 4. марта, отворена је изложба која представља први париски период Милорада Бате Михаиловића. Изложба је отворена до краја месеца а о њој у данашњем „Кутку за ликовни тренутак” разговарамо са Невеном Мартиновић, кустосом поставке и Галерије „Рима”.

КУТАК ЗА ЛИКОВНИ ТРЕНУТАК – Изложба графика Иване Јанковић у СКЦ-у

У уторак, 23. фебруар у Галерији СКЦ-а отворена је изложба Иване Јанковић под именом „Они уопште ниједну ствар неће сматрати реалном, осим ове сенке…”. Изложбу, која је истовремено Иванин мастер рад отворила је доцент др Јасмина Ћирић, историчарка уметности са крагујевачког ФИЛУМ-а.
Серија графика „Они уопште ниједну ствар неће сматрати реалном, осим ове сенке…” у средиште ставља улогу коју светлост и њено одсуство имају у стварању уметничког дела. Полазиште за истраживање биле су уметности светлости – фотографија и фотограм, док су дела изведена у графичкој техници акватинте. Значење серије графика огледа се у повезаности са Платоновом Алегоријом о пећини у којој сенке наговештавају истину о стварности.
Изложба је отворена до 8. марта а у данашњем „Кутку за ликовни тренутак” послушајте изјаве саме ауторке Иване Јанковић, као и историчарке Јасмине Ћирић која је отворила изложбу.

КУТАК ЗА ЛИКОВНИ ТРЕНУТАК – Изложба слика Славољуба Лазовића у „Мостовима Балкана”

Изложба слика редовног професора факултета примењених уметности у Београду Славољуба Лазовића отворена је у петак, 19. фебруар у Галерији „Мостови Балкана”. Рад и животопис аутора у данашњем „Кутку за ликовни тренутак” представља нам Ненад Ристовић, кустос изложбе и Галерије „Мостови Балкана”.
Сликар Славољуб Лазовић, већ је излагао у Крагујевцу. Овај циклус његових слика инспирисан је пандемијом короне а Крагујевчани ће моћи да га погледају до 10. марта.
Наш гост Славољуб Лазовић се деценијама бави монументалним црквеним сликарством радећи мурале и мозаике од бугарског манастира Зограф на Светој гори, манастира Острог или Храма Христовог Васкрсења у Подгорици па до манастира посвећеном Светом Димитрију у оближњој Бајчетини. О овом аспекту његовог рада за који је одликован и Орденом Светог Саве другог степена разговарамо у данашњој рубрици „Кутак за ликовни тренутак”.

КУТАК ЗА ЛИКОВНИ ТРЕНУТАК – Изложба „Света стрипа” у Дому омлaдине, Небојша Весовић, председник Удружења љубитеља девете уметности

Крагујевац „Комик кон” се наставља али у Галерији Дома омладине. У понедељак, 28. децембра је у организацији љубитеља девете уметности „Свет стрипа” отворена изложба Бранислава Банета Керца. То је својеврстан преглед целокупног стваралаштва овог јединственог уметника, једног од љубимаца фестивалске публике широм простора некадашње Југославије. Такође у Галерији Дома омладине су изложени и одабрани радови полазника Школе девете уметности „Свет стрипа”, међу којима се истичу радови Мине Николић, Јелене Павловић, Млађана Гајића и сестара Алексић, Мине, Ларе и Доре. Изложба „Света стрипа” је отворена до 10. јануара а у данашњем „Кутку за ликовни тренутак” Радија „Златоусти” о њој разговарамо са Небојшом Весовићем, председником Удружења љубитеља девете уметности.
Своје гостовање у нашој емисији Весовић је искористио и да најави традиционални конкурс за стрип ауторе „Крагујевачки победник”.