Članaka u kategoriji Читаоница

ЧИТАОНИЦА – Мирко Глишић „Црна дама“

У Дому омладине у Крагујевцу, 4.маја 2022.год, одржана је промоција збирке рок и поп песама „Црна дама“ аутора Мирка Глишића. Мирко Глишић своју каријеру у рок музици започиње са групом „Смак“, а наставља је сарадњом са Слађанм Милошевић, Оливером Мандићем, „Златним прстима“…Касније креће да ствара и хитове новокомпоноване народне музике. До сада је створио 1425 песама. Члан је скупштине СОКОЈ-а где се залаже за праведнији однос према ауторима, као и корисницима музичких дела. Мирко Глишић за „Читаоницу“ појашњава ко је Црна дама, који делови Крагујевца су му били најинспиративнији за стварање стихова, као и коју своју песму сматра најуметничкијом.

ЧИТАОНИЦА – Добротољубље – манастир Хиландар

У данашњој емисији представљамо вам издање манастира Хиландар „Добротољубље“ у ком су забележене поуке и мудрости хиландарских отаца.

ЧИТАОНИЦА – Николај Агатонов „Жене мироносице“

У данашњој емисији представљамо вам историјски роман протојереја Николаја Агатонова који сведочи о великом подвигу тихих и скромних жена које су пратиле Христа. Аутор открива читаоцу сву дубину стремљења и преживљавања ових светих жена, које су оскудно представљене на страницама црквеног Предања.

ЧИТАОНИЦА – Александар Шмеман „Литургија смрти и савремена култура“

У сусрет Зимским Задушницама, данас вам представљамо књигу протопрезвитера Александра Шмемана „Литургија смрти и савремена култура“ коју је са благословом Његовог Преосвештенства Епископа Шумадијског Господина Јована објавила Издавачка установа „Каленић“. Аутор овог дела, отац Шмеман, 1979.године, на Академији Св.Владимира држао је четвородневни летњи семинар „Литургија смрти и савремена култура“ који се тицао хришћанског односа према смрти и његовог развоја кроз историју Цркве, како у светоназорско-културолошком, тако и у богослужбеном погледу.

ЧИТАОНИЦА – Свештеник Јован Вернезос „Свети Јован Рус“ – житије, чуда, молебан и акатист

У данашњој емисији представљамо вам књигу свештеника Јована Вернезоса „Свети Јован Рус“ – житије, чуда, молебан и акатист, коју је, са благословом Његовог Преосвештенства епископа крушевачког господина Давида, објавио манастир Светог Луке у Бошњанима.

Свештеник Јован Вернезос, на почетку ове књиге, бележи:

„Свако место на земљи покропљено је светом праведном крвљу и земља посвуда у себи носи свете остатке мученика за веру. Све је то Православна Црква која осваја и побеђује свет, иако нам се понекад чини да се дешава супротно. Ка тој Цркви, која се труди за свет у име спасења човека, призива нас Христос. Један, међу милионима, који је послушао Христа, био је и Свети Јован Руски. Он је следовао Христу, посветио Му је целог себе и проживевши живот пун тескобе и муке, самоће и подвига, водећи најтежу борбу – отишао к Њему.“

ЧИТАОНИЦА – Старац Тадеј – о браку, расуђивању и пажњи

Старац Тадеј Витовнички, духовник многих, оставио је небројено поука за бољи, квалитетнији и испуњенији живот, живот са Богом и људима.

„О браку, расуђивању и пажњи“ књига је у којој на питања, која све нас муче, одговоре даје отац Тадеј. Осим одговора и савета, један део књиге садржи и основне податке о детињству и искушеништву оца Тадеја.

ЧИТАОНИЦА – Архимандрит Василије Бакојанис „Знаци времена и свршетка света“

У данашњој емисији представљамо вам књигу коју је, са благословом Њ.П.Е.Ш.Г.Јована, објавила Издавачка установа „Каленић“. У питању је дело архимандрита Василија Бакојаниса под називом „Знаци времена и свршетак света“. Архимандрит Василије Бакојанис рођен је 1953.године у селу Кипарисос у Грчкој. Диплому основних студија стекао је на Богословском факултету Универзитета у Београду, мастер на Православној богословској академији Светог Владимира у Њујорку, а докторат на Философском факултету Међународног Атлантик Универзитета у САД. Рукоположен је 1980.године у Превези, Од 1985.год. проповедник је у митрополији Патре. Написао је преко 50 књига богословског садржаја.

„Христос је рекао – Отац мој до сада дела, одржавајући целу васељену. Доћи ће, међутим, време када ће Господ престати да држи васељену у животу, те ће она престати да постоји. Небо и земља ће проћи“.

ЧИТАОНИЦА – Ксенија Кончаревић „Језик и православна духовност“

У данашњој емисији представљамо вам дело Ксеније Кончаревић „Језик и православна духовност – студије из лингвистике и теологије језика“. Књига коју је објавила Издавачка установа „Каленић“ је ново и оригинално испитивање у оквиру предмета датог у наслову и поднаслову књиге. Ово дело утемељује нов предмет у српској лингвистици, са изузетком појединих раније објављених чланака ауторке књиге.

Емисије

Prodajni centar